Αυτό το άρθρο προέρχεται από την Trend Micro.
Αυτή την εβδομάδα βρήκαμε έναν μεγάλο αριθμό απάτης που πρέπει να προσέχετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την USPS, την Amazon, την Bank of America, το Netflix, την Home Depot και το φαρμακείο CVS. Θα μπορούσατε να εντοπίσετε όλες τις απάτες;
Προσποιούμενοι διάσημες μάρκες, οι απατεώνες στέλνουν ψεύτικα μηνύματα κειμένου που περιέχουν συνδέσμους phishing και προσπαθούν να σας δελεάσουν να τα ανοίξετε με διάφορα ψέματα.
Αυτοί οι σύνδεσμοι θα σας οδηγήσουν σε ψεύτικες σελίδες σύνδεσης. Οι σελίδες αυτές σας ζητούν να υποβάλετε διαπιστευτήρια σύνδεσης για να κατεβάσετε μια ενημέρωση λογισμικού, να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας ή όποιες άλλες εργασίες σας έχουν ζητήσει οι απατεώνες να ολοκληρώσετε. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:
Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κειμένου της USPS και πρόσφατα άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι μέσω μηνυμάτων κειμένου. Ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι υπάρχουν προβλήματα με την παράδοση του πακέτου σας, οι απατεώνες σας καθοδηγούν να κάνετε κλικ στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος για να διορθώσετε τις πληροφορίες παράδοσής σας:
Πηγή: Reddit
Πού σας οδηγεί ο σύνδεσμος; Σε μια ψεύτικη σελίδα παρακολούθησης της USPS! Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε μια ψεύτικη από τη νόμιμη ιστοσελίδα, επειδή η διάταξη μοιάζει αρκετά. Συμβουλή: ελέγξτε τη διεύθυνση του ιστότοπου! Ο γνήσιος τομέας είναι tools.usps.com. Ακολουθεί ένα παράδειγμα:
Ψεύτικη σελίδα παρακολούθησης USPS
Η ψεύτικη σελίδα θα παρέχει έναν τυχαίο αριθμό παρακολούθησης (ψεύτικο, φυσικά) και θα σας ζητήσει να ενημερώσετε τα στοιχεία σας, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της οδού και του τηλεφώνου σας.
Αν πέσετε στην παγίδα της απάτης, οι απατεώνες θα καταγράψουν όλα όσα εισάγετε στην ψεύτικη σελίδα τους και θα τα χρησιμοποιήσουν για να διαπράξουν εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και να κλέψουν την ταυτότητά σας. Μην τους αφήσετε!
ΤοTrend Micro Check είναι μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης και μια εφαρμογή για κινητά για τον εντοπισμό απάτης, επιθέσεων phishing, κακόβουλου λογισμικού και επικίνδυνων συνδέσμων - και είναι ΔΩΡΕΑΝ!
Αφού προσαρτήσετε την επέκταση Trend Micro Check, θα μπλοκάρει αυτόματα τους επικίνδυνους ιστότοπους! (Διαθέσιμο σε Safari, Google Chrome και Microsoft Edge).
Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την εφαρμογή Trend Micro Check για κινητά για αυτόματη ανίχνευση και φιλτράρισμα απάτης και ανεπιθύμητης αλληλογραφίας 24/7. (Διατίθεται για Android και iOS).
Ελέγξτε αυτή τη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Trend Micro Check.
Οι απατεώνες λατρεύουν επίσης να υποδύονται γνωστές τράπεζες για να προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν. Αυτή την εβδομάδα εντοπίσαμε πολλές απάτες phishing που υποδύονταν τηνBankof America. Προσπαθούν να σας πείσουν ότι η κάρτα EDD σας έχει ανασταλεί και ότι πρέπει να την ενεργοποιήσετε εκ νέου μέσω του συνδέσμου που παρέχουν:
Ψεύτικη σελίδα σύνδεσης της Bank of America
Οι σύνδεσμοι phishing οδηγούν επίσης συχνά σε σελίδες διαδικτυακών ερευνών που αναφέρουν ότι μπορείτε να διεκδικήσετε ένα δώρο συμπληρώνοντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Αφού συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, σας ζητείται να καταχωρίσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας προτού το "δώρο" σας παραδοθεί. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:
"Δωρεάν μονάδες Amazon!" Πρόσφατα είδαμε πολλά ψεύτικα μηνύματα κειμένου της Amazon. Λάβατε κάποιο από αυτά;
Τελικά, θα πρέπει να καταχωρίσετε προσωπικά στοιχεία. Όπως αναφέραμε, μην το κάνετε! Οι απατεώνες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος. Προσοχή!
Οι απάτες phishing ερευνών εξαπλώνονται επίσης άγρια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Τα κουμπιά στα παραπάνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απάτης θα σας μεταφέρουν σε ψεύτικες σελίδες έρευνας. Μην κάνετε κλικ! Μην υποβάλετε τίποτα!
Εκτός από τις απάτες phishing, διαπιστώσαμε επίσης ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν μηνύματα κειμένου για να διαδώσουν συνδέσμους προς ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα. Αυτή τη φορά, η δικαιολογία τους είναι η Ημέρα της Εργασίας:
Μην ξοδέψετε ούτε σεντ εδώ! Τα προϊόντα σας δεν θα φτάσουν ποτέ και οι απατεώνες θα καταγράψουν τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Επιπλέον, προφανώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πάρετε πίσω τα χρήματά σας!
Όπως πάντα, αν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον ή/και χρήσιμο, παρακαλούμε να το ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ με φίλους και συγγενείς για να βοηθήσετε να διατηρηθεί η διαδικτυακή κοινότητα ασφαλής και προστατευμένη.
Πηγή: pexels.com