Ελέγχετε πάντα ύποπτες ιστοσελίδες και urls για διαδικτυακή απάτη ή για απόπειρα ηλεκτρονικού ψαρέματος

Πώς μπορείτε να ελέγξετε μόνοι εάν ένας ιστότοπος είναι ιστότοπος ηλεκτρονικού ψαρέματος ή απάτης;

Καθώς αυξάνεται η επιρροή του Διαδικτύου, αυξάνεται και η επικράτηση των διαδικτυακών απατών. Υπάρχουν απατεώνες που κάνουν κάθε είδους ισχυρισμούς για να παγιδεύουν θύματα στο Διαδίκτυο - από ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες έως ηλεκτρονικά καταστήματα - και το Διαδίκτυο τους επιτρέπει να λειτουργούν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με ανωνυμία. Η ικανότητα εντοπισμού διαδικτυακών απατών είναι μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να έχουμε, καθώς ο εικονικός κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο μέρος κάθε πτυχής της ζωής μας.


Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα σημάδια που μπορούν να υποδεικνύουν ότι ένας ιστότοπος μπορεί να είναι απάτη.


Κοινή λογική: Πολύ καλό για να είναι αληθινό!


Όταν ψάχνετε για προϊόντα στο διαδίκτυο, πολλά μπορεί να είναι πολύ δελεαστικά. Μια τσάντα Gucci ή ένα νέο iPhone στη μισή τιμή; Ποιος δεν θα ήθελε να πάρει μια τέτοια συμφωνία; Οι απατεώνες το γνωρίζουν επίσης και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός. Εάν μια διαδικτυακή συμφωνία φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, σκεφτείτε δύο φορές και ελέγξτε ξανά τα πράγματα. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλώς να ελέγξετε το ίδιο προϊόν σε ανταγωνιστικούς ιστότοπους (που εμπιστεύεστε). Εάν η διαφορά στις τιμές είναι τεράστια, ίσως είναι καλύτερο να ελέγξετε ξανά τον υπόλοιπο ιστότοπο.


Ελέγξτε τα social media της εκάστοτε ιστοσελίδας ή οργανισμού που επισκέπτεστε


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν βασικό μέρος των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου αυτές τις μέρες και οι καταναλωτές συχνά περιμένουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα να έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι απατεώνες το γνωρίζουν αυτό και συχνά εισάγουν λογότυπα ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης στους ιστότοπούς τους. Ελέγχοντας περαιτέρω, κάτω από την επιφάνεια, συχνά αποκαλύπτει ότι αυτή η λειτουργία δεν λειτουργεί καν. Τα κουμπιά κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσουν στην αρχική σελίδα του ιστότοπου, σε ένα κενό προφίλ ή πουθενά. Οι απατεώνες είναι συχνά πολύ τεμπέληδες για να εφαρμόσουν ένα αποκλειστικό Facebook, Twitter ή Instagram για τον ψεύτικο ιστότοπό τους (ή δεν θέλουν ένα μέρος για τη διάδοση κακής δημοσιότητας). Εάν υπάρχουν λειτουργικοί λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ρίξτε μια γρήγορη ματιά για να δείτε αν υπάρχουν αναρτήσεις. Συχνά, εάν ο ιστότοπος είναι απάτη, οι θυμωμένοι χρήστες θα σας ενημερώσουν!


Ελέγξτε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική κάθε ιστότοπου


Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά placeholders ή ένα βιαστικό κείμενο σε σελίδες όπως Σχετικά με εμάς, Όροι και Προϋποθέσεις, Πολιτική αποστολής και Πολιτική επιστροφών για να δώσουν τον αέρα του επαγγελματισμού. Εάν διαπιστώσετε ότι αυτές οι σελίδες δεν υπάρχουν ή είναι κακής ποιότητας (περιέχουν τυπογραφικά λάθη, για παράδειγμα) σκεφτείτε δύο φορές να κάνετε αγορές από τον συγκεκριμένο ιστότοπο! Πιστεύετε πραγματικά ότι μια επιχείρηση θα ανέβαζε ημιτελές ή ατημέλητο κείμενο εάν ήταν νόμιμη;


Κακή χρήση Επώνυμων brands ( π.χ. Aple) : 


Πολλά fraud διαδικτυακά καταστήματα χρησιμοποιούν επωνυμίες (Adidas, Chanel, Apple) σε συνδυασμό με λέξεις όπως «εκπτωτικό», «φτηνό», «εκπτώσεις», «δωρεάν» κ.α. για να προσελκύσουν επισκέπτες μέσω των μηχανών αναζήτησης. Γνωστά brands αποφεύγουν συνήθως να βλέπουν τα προϊόντα τους να πωλούνται μέσω τέτοιων καταστημάτων. Οι premium μάρκες σπάνια ή ποτέ δεν πωλούν τα προϊόντα τους ή προσφέρουν τεράστιες εκπτώσεις. Ομοίως, τα περισσότερα σοβαρά ηλεκτρονικά καταστήματα πωλούν πολλές μάρκες και δεν συνδέουν τα προς το ζην με ένα εμπορικό σήμα. Δώστε προσοχή στην εμφάνιση και την αίσθηση αυτών των ιστοσελίδων. Οι νόμιμοι ιστότοποι έχουν λογότυπα και εικόνες υψηλής ποιότητας, καθώς τα γνωστά brands θέλουν να σας εντυπωσιάσουν με τα προϊόντα τους. Οι απατεώνες συχνά κλέβουν περιεχόμενο όπως εικόνες και περιγραφές προϊόντων από διάφορες πηγές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εμφάνιση ενός ιστότοπου μπορεί να φαίνεται αντιεπαγγελματική, με περίεργη μορφοποίηση ή εικόνες χαμηλής ανάλυσης.


Είναι αληθινό το σήμα αξιοπιστίας της ιστοσελίδας (Trustmark);


Τα σήματα αξιοπιστίας είναι μια μέθοδος επαλήθευσης τρίτου μέρους για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Υποδηλώνουν την ασφάλεια ή την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, για παράδειγμα. Ωστόσο, οι ιστότοποι απάτης τους χρησιμοποιούν επίσης χωρίς άδεια. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν μια εικόνα του σήματος εμπιστοσύνης στον ιστότοπο χωρίς να έχουν επαληθευτεί πραγματικά, πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν κατάχρηση του λογότυπου και σας παραπλανούν! Ένα παράδειγμα σήματος εμπιστοσύνης είναι το σήμα αξιοπιστίας του Ιδρύματος ηλεκτρονικού εμπορίου Safe.Shop. Εάν βλέπετε το λογότυπο Safe.Shop σε έναν ιστότοπο που σας ανησυχεί, δοκιμάστε να κάνετε κλικ σε αυτό! Εάν διαπιστώσετε ότι αυτή η λειτουργία δεν λειτουργεί, μεταβείτε στο Safe.Shop και ελέγξτε ότι είναι, στην πραγματικότητα, πιστοποιημένος χρήστης σφραγίδας εμπιστοσύνης.


Ελέγξτε το domain name 


Ορισμένοι ιστότοποι θα προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν ώστε να πιστεύετε ότι είναι επίσημοι ιστότοποι γνωστών εμπορικών σημάτων, παρόλο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική εταιρεία. Βεβαιωθείτε ότι το domain name  (η διεύθυνση του ιστότοπου) είναι η αναμενόμενη, ειδικά εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο. Για παράδειγμα, η πραγματική διέυθυνση ιστότοπου της επωνυμίας μπορεί να είναι brand.com, ενώ ο ψεύτικος ιστότοπος μπορεί να χρησιμοποιεί παραλλαγές όπως brand.net, brand.org, brand.xyz, brand.biz, brand.online και άλλα. Ακόμα δεν είστε σίγουροι;


Μια εύκολη λύση είναι να αναζητήσετε τη συγκεκριμένη σελίδα μέσω της αγαπημένης σας μηχανής αναζήτησης. Οι ψεύτικοι ιστότοποι βασίζονται συνήθως στο ότι κάνετε κλικ σε έναν άμεσο σύνδεσμο και γενικά δεν θα βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη. Εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ζητά να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο, είναι πάντα ασφαλέστερο να πλοηγηθείτε χειροκίνητα στον ιστότοπο για να βεβαιωθείτε ότι είστε όχι σε ψεύτικο. Ελέγξτε την ηλικία του domain name. Μπορείτε να ελέγξετε ιστότοπους στο ScamAdviser https://www.scamadviser.com/ για να μάθετε την ηλικία ενός domain name. Συγκεντρώνονται και άλλες πληροφορίες σχετικά με το domain name, όπως για πόσο καιρό έχει καταχωρηθεί.


Τα ονόματα τομέα που έχουν καταχωρηθεί για σύντομες χρονικές περιόδους, για παράδειγμα, ένα χρόνο, μπορεί να είναι ύποπτα επειδή οι απατεώνες δεν επενδύουν πολλά χρήματα στους ιστότοπούς τους. Αγοράζουν ονόματα τομέα με σύντομη ισχύ για να διατηρήσουν το κόστος τους ελάχιστο. Οι ιστότοποι που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και έχουν μικρή διάρκεια ισχύος είναι πιο πιθανό να είναι απάτες.


Είναι αξιόπιστες οι κριτικές;


Ένα διαδικτυακό κατάστημα που χρησιμοποιεί ένα γνωστό σύστημα αξιολόγησης καταναλωτών είναι συνήθως καλό σημάδι. Ωστόσο, ορισμένα συστήματα αναθεώρησης είναι καλύτερα από άλλα. Ελέγξτε εάν το σύστημα ελέγχου συμμορφώνεται με τα Πρότυπα πιστοποίησης αναθεώρησης, πράγμα που σημαίνει εν συντομία ότι το διαδικτυακό κατάστημα δεν μπορεί να διαγράψει ή να επεξεργαστεί κριτικές χωρίς την κατάλληλη αιτία. Πολλοί ψεύτικοι ιστότοποι έχουν μια ενότητα Κριτικές ή Reviews που είναι γεμάτη με ψεύτικες "θετικές" κριτικές.


Περιέχουν κατασκευασμένα ονόματα ανθρώπων, χρησιμοποιούν φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από τυχαίες πηγές και το κείμενο αντιγράφεται συχνά από άλλους ιστότοπους. Επομένως, καλό είναι να μην βασίζεστε σε κριτικές που υπάρχουν μόνο στον ιστότοπο. Ιστότοποι όπως το ScamAdviser, το TrustPilot και άλλοι επιτρέπουν στους χρήστες να αφήνουν κριτικές που δεν μπορούν να διαγραφούν ή να επεξεργαστούν από εταιρείες.


Ο έλεγχος των εξωτερικών κριτικών είναι ένας τρόπος για να αποκτήσετε μια σαφέστερη εικόνα του τι λένε οι πραγματικοί πελάτες. Επισκεφθείτε τα μητρώα εταιρειών Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο εάν σκέφτεστε να αγοράσετε πέρα ​​από τα σύνορα. Κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο εγγραφής εταιρειών. Στις ΗΠΑ το Better Business Bureau είναι μια καλή πηγή. Στην Ελλάδα μπορείτε να ελέγξετε μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου.


Είναι η επικοινωνία ασφαλής;


Βλέπετε «https» μπροστά από τη διεύθυνση του καταστήματος Ιστού και είναι ορατό το σύμβολο «κλείδωμα»; Σε αυτήν την περίπτωση, η επικοινωνία μεταξύ του διαδικτυακού καταστήματος και του προγράμματος περιήγησής σας είναι κρυπτογραφημένη, καθιστώντας το διαδικτυακό κατάστημα λίγο πιο ασφαλές στη χρήση. Δεν εγγυάται ότι το διαδικτυακό κατάστημα δεν είναι ψεύτικο, καθώς το κόστος προσθήκης πιστοποιητικού SSL (αυτό που χρειάζεστε για να ασφαλίσετε την επικοινωνία) είναι ελάχιστο (ξεκινώντας από 4,99 € ετησίως).


Προσφέρονται ασφαλείς μέθοδοι πληρωμής;


Υπάρχουν πολλά είδη τρόπων πληρωμής. Γενικά, οι πιστωτικές κάρτες, PayPal και Alipay προσφέρουν προστασία των καταναλωτών, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πάρουν τα χρήματά τους πίσω σε περίπτωση που το προϊόν δεν παραδοθεί. Ελέγξτε εάν το κατάστημα υποστηρίζει αυτούς τους τρόπους πληρωμής. Ποτέ μην μεταφέρετε χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία ενός διαδικτυακού καταστήματος. Οι μέθοδοι πληρωμής όπως η Western Union, το Moneygram, το Skrill και το Bitcoin είναι συχνά μη ανιχνεύσιμες και είναι σχεδόν αδύνατο να επιστραφούν χρήματα που έχουν μεταφερθεί χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους. Ως αποτέλεσμα, ευνοούνται από απατεώνες.


Ποιος παραδίδει το προϊόν;


Ελέγξτε εάν το διαδικτυακό κατάστημα έχει καταχωρίσει τους συνεργάτες παράδοσης. Δεν τα αναφέρουν όλα τα διαδικτυακά καταστήματα, αλλά ορισμένα ενσωματώνουν μια λειτουργία για την παρακολούθηση των αποστολών. Ο/οι συνεργάτης/οι παράδοσης ενδέχεται επίσης να αναφέρονται κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης αγοράς. Εάν κατονομαστεί ένας αξιόπιστος συνεργάτης παράδοσης, αυτό είναι συνήθως ένα καλό σημάδι.


Δεν είστε σίγουροι; Επικοινωνήστε με το διαδικτυακό κατάστημα απευθείας.


Ένα καλό διαδικτυακό κατάστημα γνωρίζει ότι οι πελάτες του θέλουν να επικοινωνούν με διαφορετικούς τρόπους. Ελέγξτε εάν η εταιρεία παρέχει έναν αριθμό τηλεφώνου, ένα αναγνωριστικό email ή φόρμα επικοινωνίας και είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλέστε την εταιρεία εάν έχετε αμφιβολίες ή στείλτε αίτημα για περισσότερες πληροφορίες μέσω email ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα επαγγελματικό διαδικτυακό κατάστημα απαντά συνήθως εντός ωρών ή το πολύ δύο εργάσιμων ημερών ανάλογα με το μέσο.


Ακόμα δεν είστε σίγουροι; Μην το κάνεις! Όταν (ακόμα) έχετε αμφιβολίες, μην το κάνετε! Η συμβουλή μας εδώ στο Scamadviser είναι ότι αν δεν είστε ακόμα σίγουροι, είναι καλύτερα να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε τη διαίσθησή σας. Μην αφήνετε μια εξαιρετική τιμή να θολώνει την κρίση σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, υπάρχουν πολλά άλλα καταστήματα για να αγοράσετε.


 

Με την πρωτοβουλία
global-anti-scam-alliance-d6cce.webp
Με την υποστήριξη
b41b4041-2ae1-830d-37c5-1a74a8dd6e48-1-22fe8.png arkhio-lipsis-8117b.png Υποστηρίξτε τον έλεγχο ιστότοπων
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed by: scamadviser-logo