Όπως είδαμε με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όποτε και όπου υπάρχει μια ανθρώπινη τραγωδία, οι απατεώνες θα επιτεθούν για να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη των ανθρώπων σε μια προσπάθεια να βγάλουν γρήγορα λεφτά, συνήθως με τη μορφή ψεύτικων φιλανθρωπικών οργανώσεων ή συστημάτων ποσοστιαίων δωρεών.
Στις 6 Φεβρουαρίου, δύο καταστροφικοί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία: ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 40.000. Μέσα στην καταστροφή, η μόνη παρηγοριά ήταν το διεθνές κύμα βοήθειας από τις κυβερνήσεις και από τους πολίτες μέσω των ΜΚΟ.
Στην τελευταία περίπτωση έρχονται οι απατεώνες. Εδώ στην Trend Micro, έχουμε εντοπίσει δεκάδες ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον σεισμό στην Τουρκία που διοικούνται από απατεώνες. Ορισμένες είναι εντελώς φανταστικές, άλλες είναι κακόβουλα αντίγραφα υφιστάμενων φιλανθρωπικών οργανώσεων- και οι δύο χρησιμοποιούν αυθεντικές, αλλά παλιές ή/και άσχετες φωτογραφίες και υλικό για να φανούν πειστικές και να δελεάσουν τα θύματα που κάνουν δωρεές.
Οι απάτες έχουν πολλές μορφές, από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικού "ψαρέματος" μέχρι προφίλ στο Twitter, από βίντεο στο TikTok μέχρι σελίδες συγκέντρωσης χρημάτων στο PayPal. Μετακινηθείτε προς τα κάτω για μερικά παραδείγματα - και μην πέσετε στην παγίδα αυτής της φρικτής απάτης. Τέλος, αν θέλετε να κάνετε δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της IRS για να βρείτε έναν κατάλογο νόμιμων φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Πηγή: Twitter
Η παραπάνω εικόνα έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη. Ένα στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα έχει κάνει θάλασσα και έχει δώσει στον πυροσβέστη ΕΞΙ ΔΑΧΤΥΛΙΑ! Έχει επίσης συνδυάσει ανεξήγητα έναν Έλληνα πυροσβέστη με ένα παιδί από την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, αυτό το ψεύτικο προφίλ ΜΚΟ στο Twitter εμφανίστηκε ξαφνικά, δεν είχε καμία σχέση και είχε μόλις 31 οπαδούς - συμπεριλαμβανομένων των bots. Ευτυχώς, αυτά τα προφίλ στο Twitter κατέβηκαν μετά την αναφορά τους - δυστυχώς, η αντίστοιχη σελίδα του PayPal του τελευταίου φαίνεται να είναι ακόμα ζωντανή.
Πηγή: BBC
Όπως επεσήμαναν παρατηρητές, ο δημιουργός της σελίδας αυτής έκανε δωρεά στο δικό του ταμείο για να αυξήσει το νούμερο και να το κάνει να φαίνεται πιο πειστικό! Υπάρχουν πολλές παρόμοιες ψεύτικες σελίδες χρηματοδότησης. Δύο κόκκινες σημαίες που πρέπει να προσέξετε είναι: ύποπτα χαμηλά χρηματικά ποσά που έχουν δωρηθεί μέχρι στιγμής και αν ισχυρίζονται ότι έχουν έδρα την Τουρκία - κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο.
Σε απάντηση σε αυτές τις ψεύτικες σελίδες, η PayPal έχει δηλώσει:
Πηγή: TikTok
Η εικόνα στα αριστερά έχει κάνει το γύρο του TikTok και υποτίθεται ότι δείχνει ένα παιδί θύμα του σεισμού - τη συνοδεύουν εκκλήσεις για δωρεές και διάφορα τραβήγματα της καρδιάς. Δυστυχώς, η εικόνα αυτή δεν έχει σχέση με το θέμα: τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Αφρίν, σε μια φάση του συριακού εμφυλίου πολέμου.
Σε απάντηση σε αναρτήσεις όπως αυτή, το TikTok έχει δηλώσει:
Συνοψίζοντας, προσέξτε τα παραπάνω συστήματα - μην αφήνετε τους απατεώνες να ξεφύγουν. Θυμηθείτε να κάνετε την έρευνά σας και να επιμείνετε στα μεγάλα ονόματα. Για περαιτέρω αναφορά, αυτός ο ιστότοπος ειδήσεων της Μέσης Ανατολής δημοσίευσε ένα καλό άρθρο με μερικές χρήσιμες προτάσεις για το σε ποιον να κάνετε δωρεές.
Θα ενθαρρύναμε τους αναγνώστες να χρησιμοποιούν το ΔΩΡΕΑΝ εργαλείοTrend Micro Check και να εντοπίζουν τις απάτες με ευκολία: Το Trend Micro Check είναι μια ολοκληρωμένη επέκταση προγράμματος περιήγησης και εφαρμογή για κινητά για τον εντοπισμό απάτης, επιθέσεων phishing, κακόβουλου λογισμικού και επικίνδυνων συνδέσμων.
Αφού προσαρτήσετε την επέκταση Trend Micro Check, θα μπλοκάρει αυτόματα τους επικίνδυνους ιστότοπους! (Διαθέσιμο σε Safari, Google Chrome και Microsoft Edge.)
Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την εφαρμογή Trend Micro Check για κινητά για αυτόματη ανίχνευση και φιλτράρισμα απάτης και ανεπιθύμητης αλληλογραφίας 24/7. (Διατίθεται για Android και iOS).
Ελέγξτε αυτή τη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Trend Micro Check. Και όπως πάντα, αν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον ή/και χρήσιμο, παρακαλούμε να το ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ με φίλους και συγγενείς για να βοηθήσετε να παραμείνει η διαδικτυακή κοινότητα ασφαλής και προστατευμένη. Και μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα like και ένα σχόλιο.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με την Trend Micro
Πηγή εικόνας: Unsplash.com