Έχετε λάβει ποτέ ένα email, ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα από οποιαδήποτε πηγή εκτός από την κυβέρνηση, το οποίο σας ζητούσε πληροφορίες που σας φαίνονταν ακίνδυνες; Αν δώσατε οποιαδήποτε πληροφορία χωρίς να καταλάβετε πού οδηγεί, μπορεί να πέσατε θύμα μιας δόλιας άσκησης κοινωνικής μηχανικής.
Από τη σκοπιά της ασφάλειας πληροφοριών, η "κοινωνική μηχανική" αναφέρεται σε όλες τις προσπάθειες εξαπάτησης των ανθρώπων ώστε να δώσουν μυστικές ή προσωπικές πληροφορίες, ιδίως στο διαδίκτυο, και να τις χρησιμοποιήσουν για επιβλαβείς σκοπούς.
Ένας τρόπος με τον οποίο οι απατεώνες και οι απατεώνες γνωρίζουν τι θα μπορούσατε να υποκύψετε είναι η δημιουργία ενός προφίλ για εσάς. Ψάχνουν στο διαδίκτυο για προσωπικές λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής. Αυτός είναι επίσης ένας βασικός στόχος στις ρομαντικές απάτες, όπου ένα ερωτικό ενδιαφέρον προσελκύεται για να δώσει λεπτομέρειες για τα οικονομικά του, την τοποθεσία του, τον χώρο εργασίας του, ακόμη και τους γείτονές του.
Αυτό που σας φαίνεται σαν μια αθώα συνομιλία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας πληροφορία για τους απατεώνες. Λοιπόν, πώς λειτουργεί;
Μια προσπάθεια κλοπής των πληροφοριών σας μπορεί να ξεκινήσει με ένα αθώο κείμενο που μοιάζει με σύνδεσμο προς μια ελκυστική προσφορά. Οι ψεύτικες εκπτώσεις και τα κουπόνια αγορών είναι το κορυφαίο δόλωμα. Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο μεταφέρεστε σε έναν ιστότοπο που έχει ειδικά διαμορφωθεί για phishing, κακόβουλο λογισμικό ή απλώς για τη συλλογή των στοιχείων επικοινωνίας σας για τις λίστες spam και μάρκετινγκ.
"Τι κι αν λαμβάνω μερικά μηνύματα spam; Αυτό είναι φυσιολογικό.", μπορεί να σκεφτείτε. Ακολουθεί το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο:
Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει; Σιγά-σιγά, οι πληροφορίες που δίνετε συσσωρεύονται με συνέπεια σε μια πλήρη εικόνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας συνιστούμε να μην μοιράζεστε ποτέ αυτές τις λεπτομέρειες στο διαδίκτυο! Αυτό που ξεκίνησε από ένα τυχαίο κείμενο εξελίχθηκε στο να δώσετε το email σας και το όνομά σας, το οποίο αποκάλυψε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν χρυσωρυχείο πληροφοριών. Κάθε απατεώνας στο Facebook, το Instagram, το Pinterest ή το Twitter μπορεί συνήθως να δει λεπτομέρειες όπως:
Εάν ενδιαφέρεστε για θέματα σχετικά με τις επενδύσεις, μπορεί να γίνετε πρωταρχικός στόχος για απάτες επενδύσεων ή απάτες μεταβίβασης χρημάτων στο Instagram. Μια καλή συμβουλή είναι να περιορίσετε την κοινοποίηση ζωτικών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενώ, αν έχετε κάνει like σε πολλές σελίδες αγορών στο Facebook, είναι πιθανό να γίνετε στόχος διαφημίσεων για ψεύτικες προσφορές αγορών στο χρονολόγιό σας. Οι ψεύτικες διαφημίσεις είναι το νούμερο ένα μέσο εξαπάτησης αγοραστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.