https://whitelabel-manager-production.ams3.digitaloceanspaces.com/thumbs/2-x1-article-header-image-b2b9c.jpg_800x.jpg
Δεκέμβριος 23, 2021
Συγγραφέας: Nichlaus O.

Τακτικές κοινωνικής μηχανικής που χρησιμοποιούνται από απατεώνες

Έχετε λάβει ποτέ ένα email, ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα από οποιαδήποτε πηγή εκτός από την κυβέρνηση, το οποίο σας ζητούσε πληροφορίες που σας φαίνονταν ακίνδυνες; Αν δώσατε οποιαδήποτε πληροφορία χωρίς να καταλάβετε πού οδηγεί, μπορεί να πέσατε θύμα μιας δόλιας άσκησης κοινωνικής μηχανικής.

Τι είναι η κοινωνική μηχανική;

Από τη σκοπιά της ασφάλειας πληροφοριών, η "κοινωνική μηχανική" αναφέρεται σε όλες τις προσπάθειες εξαπάτησης των ανθρώπων ώστε να δώσουν μυστικές ή προσωπικές πληροφορίες, ιδίως στο διαδίκτυο, και να τις χρησιμοποιήσουν για επιβλαβείς σκοπούς.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι απατεώνες και οι απατεώνες γνωρίζουν τι θα μπορούσατε να υποκύψετε είναι η δημιουργία ενός προφίλ για εσάς. Ψάχνουν στο διαδίκτυο για προσωπικές λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής. Αυτός είναι επίσης ένας βασικός στόχος στις ρομαντικές απάτες, όπου ένα ερωτικό ενδιαφέρον προσελκύεται για να δώσει λεπτομέρειες για τα οικονομικά του, την τοποθεσία του, τον χώρο εργασίας του, ακόμη και τους γείτονές του.

Αυτό που σας φαίνεται σαν μια αθώα συνομιλία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας πληροφορία για τους απατεώνες. Λοιπόν, πώς λειτουργεί;

Τεχνικές κοινωνικής μηχανικής

Μια προσπάθεια κλοπής των πληροφοριών σας μπορεί να ξεκινήσει με ένα αθώο κείμενο που μοιάζει με σύνδεσμο προς μια ελκυστική προσφορά. Οι ψεύτικες εκπτώσεις και τα κουπόνια αγορών είναι το κορυφαίο δόλωμα. Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο μεταφέρεστε σε έναν ιστότοπο που έχει ειδικά διαμορφωθεί για phishing, κακόβουλο λογισμικό ή απλώς για τη συλλογή των στοιχείων επικοινωνίας σας για τις λίστες spam και μάρκετινγκ.

"Τι κι αν λαμβάνω μερικά μηνύματα spam; Αυτό είναι φυσιολογικό.", μπορεί να σκεφτείτε. Ακολουθεί το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο:

  • Οι απατεώνες είχαν μόνο τον αριθμό τηλεφώνου σας.
  • Συμπληρώσατε το email ID σας και ίσως τη διεύθυνσή σας στον ιστότοπο στον οποίο πήγε ο σύνδεσμος.
  • Χρησιμοποιώντας το email σας, ο απατεώνας μπορεί να μεταβεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μηχανές αναζήτησης για να ανακαλύψει τη φωτογραφία σας, το πραγματικό σας όνομα και πολλά άλλα.

Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει; Σιγά-σιγά, οι πληροφορίες που δίνετε συσσωρεύονται με συνέπεια σε μια πλήρη εικόνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας συνιστούμε να μην μοιράζεστε ποτέ αυτές τις λεπτομέρειες στο διαδίκτυο! Αυτό που ξεκίνησε από ένα τυχαίο κείμενο εξελίχθηκε στο να δώσετε το email σας και το όνομά σας, το οποίο αποκάλυψε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόβλημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κοινωνική μηχανική

Οι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν χρυσωρυχείο πληροφοριών. Κάθε απατεώνας στο Facebook, το Instagram, το Pinterest ή το Twitter μπορεί συνήθως να δει λεπτομέρειες όπως:

  • Η πραγματική σας φωτογραφία και αυτές της οικογένειας και των φίλων σας
  • Τις συμπάθειες και τα ενδιαφέροντά σας
  • Η τοποθεσία σας και τα συνήθη στέκια σας, τα οποία δημοσιεύετε χρησιμοποιώντας τη λειτουργία check-in στο Facebook
  • Το επαγγελματικό σας ιστορικό και τα ακαδημαϊκά σας επιτεύγματα
  • Επαγγελματικές σελίδες που έχετε δημιουργήσει

Εάν ενδιαφέρεστε για θέματα σχετικά με τις επενδύσεις, μπορεί να γίνετε πρωταρχικός στόχος για απάτες επενδύσεων ή απάτες μεταβίβασης χρημάτων στο Instagram. Μια καλή συμβουλή είναι να περιορίσετε την κοινοποίηση ζωτικών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ, αν έχετε κάνει like σε πολλές σελίδες αγορών στο Facebook, είναι πιθανό να γίνετε στόχος διαφημίσεων για ψεύτικες προσφορές αγορών στο χρονολόγιό σας. Οι ψεύτικες διαφημίσεις είναι το νούμερο ένα μέσο εξαπάτησης αγοραστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσέξτε αυτές τις τεχνικές

  • Vishing - τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούνται από ψεύτικους αντιπροσώπους τεχνικής υποστήριξης ή εξυπηρέτησης πελατών, οι οποίοι επικοινωνούν ότι επιθυμούν να σας βοηθήσουν και ότι μπορείτε να τους εμπιστευτείτε.
  • Δόλωμα - ο απατεώνας σας δελεάζει με την υπόσχεση μιας γλυκιάς συμφωνίας. Είναι συχνό φαινόμενο στις ηλεκτρονικές αγορές, στα διαδικτυακά παιχνίδια και στις πληρωμένες λήψεις λογισμικού.
  • Προσχηματική απάτη - οι απατεώνες υποδύονται αξιόπιστα ιδρύματα, όπως τοπικά νοσοκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους, με το πρόσχημα ότι σας ζητούν να συνεισφέρετε για έναν νόμιμο σκοπό.

Πώς να προστατευτείτε

  • Απορρίψτε όλα τα αδικαιολόγητα αιτήματα για να δώσετε τις οικονομικές και προσωπικές σας πληροφορίες, όπως τραπεζικά στοιχεία και ταυτότητα.
  • Ασφαλίστε τον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας εγκαθιστώντας εφαρμογές και λειτουργίες ασφαλείας και διατηρήστε τα πάντα σε λειτουργία.
  • Να είστε επιφυλακτικοί σε αιτήματα αντιστάθμισης της βοήθειάς σας όταν προέρχονται από οποιαδήποτε επιχείρηση ή φιλανθρωπική οργάνωση με την οποία δεν έχετε καμία σχέση.
Αναφορά απάτης!
Έχετε πέσει σε μια φάρσα, αγοράσατε ένα ψεύτικο προϊόν; Αναφέρετε τον ιστότοπο και προειδοποιήστε τους άλλους!

Ετικέτες απάτης

#Απάτες διαδικτυακών αγορών #Phishing και κλοπή ταυτότητας #Άλλες απάτες, φάρσες και απάτες #Ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα #Απάτες κρυπτονομισμάτων και Bitcoin #Επενδυτικές απάτες #Απάτες στην αγορά #Απάτες προκαταβολών #Ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα #Απάτες κακόβουλου λογισμικού #Απάτες συναλλαγών κρυπτογράφησης #Απάτες ερωτικών και γνωριμιών #Απάτες Bait & Switch #Ψεύτικες απάτες προϊόντων (Πλαστές) #Απάτες Giveaway #Ψεύτικες απάτες εργασίας #Εργασία από το σπίτι Απάτες #Απάτες courier & παράδοσης #Απάτες απασχόλησης #Συστήματα Ponzi & πυραμίδων #Απάτες τυχερών παιχνιδιών #Απάτες συνδρομής #Απάτες εξόρυξης κρυπτογράφησης #Απάτες με κάρτες δώρων #Απάτες Amazon #Απάτες ταξιδιών και διακοπών #Απάτες Λοταρία #Απάτη σε συμβιβασμό μέσω email για επιχειρήσεις (BEC) #Απάτες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες #Απάτες πλαστοπροσωπίας #Φιλανθρωπικές απάτες #Fake IT & Τεχνική Υποστήριξη #Απάτες ιστοσελίδας γνωριμιών ενηλίκων #Τηλεφωνικές απάτες #Απάτες με δωρεάν δώρα και βραβεία #Απάτες ανάκτησης χρημάτων #Απάτες τυχερών παιχνιδιών & στοιχημάτων #Απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #Απάτες διαπραγμάτευσης Forex & μετοχών #Απάτες μετανάστευσης #Απάτες ιστοσελίδας βίντεο ενηλίκων #Απάτες διαδικτυακής έρευνας #Απάτες κληρονομικότητας #Ψεύτικη απάτη τιμολογίων #Απάτες ηλεκτρονικών πληρωμών #Απάτες με μηνύματα κειμένου #Απάτες Pay to Click #Απάτες κατοικίδιων ζώων #Εκπαιδευτικές απάτες #Απάτες εξαπάτησης χρημάτων #Απάτες AliExpress #Απάτες στο Facebook #Πιστωτικές απάτες #Παραβίαση δεδομένων #Απάτες στο Instagram #Απάτες βοηθητικών προγραμμάτων #Απάτες Catfishing
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed by: scamadviser-logo