Πίσω στο 2016, μια συγκινητική ιστορία έγινε viral και συνεχίζει να αναφέρεται στα χρόνια που ακολούθησαν. Η γιαγιά Wanda Dench προσκάλεσε κατά λάθος έναν άγνωστο, έναν έφηβο ονόματι Jamal Hinton, στο οικογενειακό δείπνο των Ευχαριστιών της οικογένειάς της μέσω γραπτού μηνύματος. Αυτό το λάθος οδήγησε σε μια απροσδόκητη σύνδεση, με τους δύο να γίνονται πολύ καλοί φίλοι και τον Hinton να συμμετέχει πράγματι για την Ημέρα των Ευχαριστιών κάθε χρόνο από τότε. Το Netflix γυρίζει μάλιστα μια ταινία γι' αυτό, το The Thanksgiving Text.
Αν και η παραπάνω ιστορία είναι υπέροχη, το πρόβλημα είναι ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν σενάρια όπως αυτό και χειραγωγούν τη φυσική φιλικότητα, την εμπιστοσύνη και την πίστη μας στις ανθρώπινες σχέσεις για να επινοήσουν απάτες κοινωνικής μηχανικής. Σε αυτό ακριβώς εφιστούμε την προσοχή σήμερα, στη λεγόμενη "απάτη με λάθος αριθμό".
Η απάτη ξεκινά με ένα φαινομενικά αθώο γραπτό μήνυμα που αποστέλλεται από έναν απατεώνα στο επίδοξο θύμα. Το μήνυμα παρουσιάζεται ως ένα "ατύχημα", κάτι που στάλθηκε σε λάθος αριθμό, με στόχο την οικοδόμηση μιας σχέσης μετά την εξήγηση του λάθους.
Το μήνυμα ξεκινά γενικά με ένα απλό "Γεια σας". Θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι περίτεχνο, σχεδιασμένο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του παραλήπτη, για παράδειγμα, "Πέρασα καλά χθες το βράδυ!", ή "Νέος αριθμός, ποιος είναι;". Μόλις απαντήσετε με το "Ποιος είσαι εσύ;", ενημερώνετε τον απατεώνα ότι ο αριθμός είναι ενεργός και ότι είστε ένας ευαίσθητος στόχος. Στη συνέχεια, ο απατεώνας θα ακολουθήσει κάτι σαν "Ω, συγγνώμη, πληκτρολόγησα λάθος αριθμό".
Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια σχέση μαζί σας, εκμεταλλευόμενος τη φιλικότητά σας για να χτίσει μια σχέση - μπορεί να κάνει ερωτήσεις και να χρησιμοποιήσει χιούμορ για να διασκεδάσει τα λάθη. Οι απάτες ρομαντικών σχέσεων είναι μάλιστα γνωστό ότι ξεκινούν με αυτόν τον τρόπο - περάστε από εδώ για την προειδοποίησή μας σχετικά με τη λεγόμενη "απάτη χασάπικου χοίρου".
Μόλις σχηματιστεί η σχέση, ο απατεώνας θα προσπαθήσει να σας παρασύρει σε κάποιο είδος απάτης με οικονομικές επενδύσεις - που συνήθως σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Θα διαφημίσουν τον φαινομενικά ιδανικό τρόπο ζωής τους, μέσω φωτογραφιών και περιγραφών, και θα ανακοινώσουν ότι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά λόγω της επένδυσης σε κρυπτονόμισμα. Ο στόχος θα είναι να σας δελεάσουν να επενδύσετε και εσείς τα χρήματά σας, προκειμένου να επιτύχετε μια παρόμοια πολυτελή ζωή. Περιττό να πούμε ότι τα χρήματά σας ΔΕΝ ΘΑ επενδυθούν- αντίθετα, θα κλαπούν τεράστια ποσά - και όταν στερέψετε, ο απατεώνας θα εξαφανιστεί.
Το θλιβερό γεγονός είναι ότι αυτού του είδους η απάτη μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, και όταν το θύμα πιαστεί στη "σχέση", θα είναι δύσκολο να το πείσετε για την αλήθεια μέχρι να είναι πολύ αργά. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να αποφύγουμε να γίνουμε θύμα και να μετριάσουμε την πιθανή ζημιά.
ΤοTrend Micro Checkείναι η δωρεάν εφαρμογή μας για κινητά, ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις παραπάνω προκλήσεις. Χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να αποκλείει μηνύματα spam & απάτης και ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις - όλα δωρεάν και χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Μέχρι σήμερα, το Trend Micro Check έχει:
Με τις κορυφαίες στον κλάδο μας δυνατότητες καταπολέμησης του phishing, το Trend Micro Check θα σας προσφέρει την προστασία που χρειάζεστε και την ηρεμία που θέλετε. Το Trend Micro Check είναι διαθέσιμο σε Android και iOS - γιατί να μην το δοκιμάσετε σήμερα;
Όπως πάντα, ελπίζουμε αυτό το άρθρο να ήταν μια ενδιαφέρουσα ή/και χρήσιμη ανάγνωση. Αν ναι, παρακαλούμε να το ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ με την οικογένεια και τους φίλους σας για να βοηθήσετε να παραμείνει η διαδικτυακή κοινότητα ασφαλής και ενημερωμένη - και σκεφτείτε να αφήσετε ένα like ή ένα σχόλιο παρακάτω. Σε ένα ασφαλές 2023!
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με την Trend Micro