Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους οι χρήστες του PayPal εξαπατώνται για να χάσουν τα χρήματά τους είναι μέσω spam, phishing και διαφόρων ειδών απάτης στην πλατφόρμα.
Γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε το PayPal με ασφάλεια, αλλά κάθε μέρα, οι απατεώνες σκαρφίζονται νέα κόλπα για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών και να αδειάσουν τις τσέπες τους ψηφιακά. Σήμερα μοιραζόμαστε μερικά από τα πιο δημοφιλή σχέδια των απατεώνων.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους διαδικτυακούς απατεώνες να χρησιμοποιούν τη λεγόμενη απάτη προκαταβολής, μια κλασική απάτη στο Διαδίκτυο, για να εξαπατήσουν τους χρήστες του PayPal. Τα θύματα λαμβάνουν ειδοποιήσεις ότι τους οφείλεται ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό - μπορεί να είναι κληρονομιά, νίκη στη λοταρία ή κάποια άλλη αποζημίωση.
Οι επιλογές είναι απεριόριστες, αλλά όποια κι αν είναι η ιστορία, το θύμα πρέπει να καταβάλει μια μικρή προκαταβολή (στην προκειμένη περίπτωση, χρησιμοποιώντας το PayPal) και ίσως να συμπληρώσει μια φόρμα με προσωπικά δεδομένα, για να λάβει τα χρήματα. Φυσικά, ο αποστολέας του μηνύματος εξαφανίζεται μετά την πληρωμή, και τυχόν προσωπικά δεδομένα που αποκαλύπτονται καταλήγουν σε μια βάση δεδομένων και ίσως πωλούνται στο dark web.
Πώς να αποφύγετε αυτή την απάτη: Μην μεταφέρετε χρήματα και μην αποκαλύπτετε πληροφορίες για τον εαυτό σας σε αγνώστους. Τα περισσότερα από αυτά τα μηνύματα έχουν πολλές κόκκινες σημαίες: παράλογα γενναιόδωρα κέρδη ή αποζημιώσεις, γραμματικά λάθη, διεύθυνση αποστολέα που μοιάζει πιο κατάλληλη για ρομπότ παρά για ζωντανό άνθρωπο κ.ο.κ. Δώστε μεγάλη προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες και μην παίρνετε αποφάσεις βιαστικά.
Απάτη νούμερο δύο: Χιούστον, έχουμε ένα πρόβλημα. Αυτή η απάτη ξεκινά με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την PayPal και αναφέρει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον λογαριασμό του παραλήπτη. Αλλά μην ανησυχείτε, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί - απλώς κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο και συνδεθείτε.
Τώρα περιμένετε μια στιγμή. Αυτό ακούγεται πολύ σαν phishing!
Στο 99% των περιπτώσεων, ο σύνδεσμος οδηγεί σε μια σελίδα που μοιάζει λίγο-πολύ με τον πραγματικό ιστότοπο της PayPal, αν και σε ελαφρώς διαφορετικό domain. Συνδεθείτε από εκεί και τόσο το όνομα χρήστη όσο και ο κωδικός πρόσβασης πηγαίνουν κατευθείαν στους απατεώνες.
Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, η επιδιόρθωση του υποτιθέμενου προβλήματος του λογαριασμού μπορεί να απαιτεί την εγκατάσταση ενός προγράμματος "για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της πρόσβασης." Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για ένα Trojan.
Πώς να αποφύγετε την απάτη: Και πάλι, αναζητήστε λάθη στο μήνυμα και διευθύνσεις Web που δεν ταιριάζουν με την επίσημη διεύθυνση της υπηρεσίας και να θυμάστε πάντα ότι η PayPal δεν θα σας αναφέρει ποτέ πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους διατύπωση σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να ελέγξετε αν ένας ιστότοπος είναι πραγματικός ή ιστότοπος phishing χρησιμοποιώντας την υπηρεσία OpenTip. Ακόμα πιο εύκολα, εγκαταστήστε μια λύση ασφαλείας που σας προστατεύει από το phishing και την ηλεκτρονική απάτη - θα αναγνωρίζει αυτόματα τις επικίνδυνες ιστοσελίδες και θα τις μπλοκάρει, ακόμα και όταν βιάζεστε ή είστε αφηρημένοι.
Στις μέρες μας, οι απατεώνες διαδίδουν συνδέσμους phishing όχι μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Twitter με όνομα όπως PayPalGifts και να τον χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει αφελείς χρήστες. Φυσικά, δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά όσο ο λογαριασμός είναι σε λειτουργία μπορεί να αποκομίσει αρκετή συγκομιδή από τα διαπιστευτήρια των χρηστών.
Ας περάσουμε τώρα σε μερικούς τρόπους με τους οποίους οι απατεώνες δελεάζουν τους ανθρώπους να τους δώσουν χρήματα σχεδόν εξ ολοκλήρου με τη θέλησή τους. Από τις πιο συνηθισμένες απάτες αυτής της κατηγορίας είναι οι απάτες υπερπληρωμής, στις οποίες ένας αγοραστής στέλνει στον πωλητή πληρωμή, αλλά για κάποιο λόγο στέλνει περισσότερα από την τιμή πώλησης. Ο αγοραστής ισχυρίζεται ότι πρόκειται για λάθος και ζητά την επιστροφή της διαφοράς, αλλά αμέσως μετά την παραλαβή ο αγοραστής ακυρώνει την αρχική συναλλαγή.
Πώς να αποφύγετε την απάτη: Ατυχήματα συμβαίνουν, φυσικά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η υπερπληρωμή είναι απίθανη και θα πρέπει πάντα να αποτελεί κόκκινο πανί. Σε περίπτωση πραγματικού λάθους, είναι ασφαλέστερο και για τα δύο μέρη να ακυρώσουν τη λανθασμένη συναλλαγή και να επιτρέψουν στον πληρωτή να ξεκινήσει από την αρχή, αποστέλλοντας εκ νέου το σωστό ποσό και ελέγχοντας προσεκτικά κάθε μονάδα, μηδέν και δεκαδικό σημείο. Εάν αρνηθεί, επικοινωνήστε αμέσως με την υποστήριξη του PayPal.
Μια άλλη συνηθισμένη απάτη αφορά την παράδοση. Μερικές φορές οι απατεώνες που προσποιούνται τους αγοραστές ζητούν από έναν πωλητή να στείλει τα αγαθά χρησιμοποιώντας την αγαπημένη υπηρεσία παράδοσης του αγοραστή, η οποία υποτίθεται ότι τους προσφέρει έκπτωση. Οι απατεώνες αλλάζουν τη διεύθυνση παράδοσης και στη συνέχεια υποβάλλουν καταγγελία, λέγοντας ότι τα αγαθά δεν παραδόθηκαν ποτέ.
Ένα άλλο πιθανό αποτέλεσμα είναι να αποδειχθεί ότι η εταιρεία παράδοσης είναι βιτρίνα, επιτρέποντας στον ανέντιμο αγοραστή να πάρει πίσω τα χρήματά του χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες νόμιμους μηχανισμούς για αγαθά που έχουν σταλεί καλόπιστα.
Τέλος, αυτού του είδους η απάτη μπορεί να διαπράττεται μέσω υποκατάστασης διεύθυνσης: Ο αγοραστής παρέχει μια ψεύτικη διεύθυνση, και μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες παράδοσης η εταιρεία τον ρωτάει πού πρέπει να παραδοθεί η αγορά του. Με αυτόν τον τρόπο, παραλαμβάνουν το πακέτο αλλά παρ' όλα αυτά υποβάλλουν καταγγελία κατά του πωλητή ισχυριζόμενοι ότι δεν έλαβαν τίποτα. Δεδομένων των πολυάριθμων αναφορών ανεπιτυχούς παράδοσης, η PayPal μπορεί να πιστέψει τον απατεώνα.
Πώς να αποφύγετε την απάτη: Χρησιμοποιείτε μόνο υπηρεσίες παράδοσης που έχουν επαληθευτεί από εσάς προσωπικά ή από άτομα που εμπιστεύεστε. Μην στέλνετε ποτέ τίποτα πριν λάβετε την πληρωμή και φροντίστε να κρατάτε όλες τις αποδείξεις.
Οι έντιμοι άνθρωποι μπορούν επίσης να εξαπατηθούν χρησιμοποιώντας σκοτεινά σχήματα πληρωμής. Για παράδειγμα, το PayPal διαθέτει μια επιλογή μεταφοράς χρημάτων με μειωμένες τιμές για την οικογένεια και τους φίλους. Μερικές φορές οι απατεώνες ζητούν μεταφορά χρημάτων με αυτόν τον τρόπο, ώστε να γλιτώσουν από τις προμήθειες, και υπόσχονται έκπτωση σε αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με τους κανόνες της πλατφόρμας, ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την πληρωμή αγαθών και δεν ισχύει κανένα πρόγραμμα προστασίας πελατών για τέτοιου είδους μεταφορές. Όποιος στείλει μια πληρωμή "φίλων και συγγενών" σε έναν απατεώνα μπορεί να αποχαιρετήσει τα χρήματα - και τα αγαθά.
Οι απάτες αυτού του είδους περιλαμβάνουν επίσης προσφορές για μεταφορά χρημάτων με εναλλακτικά μέσα που υποτίθεται ότι είναι πιο βολικά, ή φθηνότερα, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο που θεωρείται καλύτερος από τον πωλητή. Σε γενικές γραμμές, αν το άλλο μέρος επιμένει σε κάτι τέτοιο, ή αρχίζει να λέει παραμύθια, ή προσπαθεί να δημιουργήσει επείγοντα (τελευταία ευκαιρία για να κλείσετε μια συμφωνία, σε μια ώρα πετάω στην Αλάσκα για να ζήσω χωρίς δίκτυο για τα επόμενα 20 χρόνια), μάλλον κάτι ύποπτο συμβαίνει.
Πώς να αποφύγετε την απάτη: Αγνοήστε τα αιτήματα για χρήση εναλλακτικών μεθόδων πληρωμής. Το PayPal διαθέτει πολύ καλά προγράμματα προστασίας τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές, αλλά λειτουργούν μόνο για τις τυπικές μεταφορές που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας.
Υπάρχει ένας ειδικός κύκλος της κόλασης για τους ανθρώπους που στέλνουν ψεύτικες προσκλήσεις για φιλανθρωπικές δωρεές. Δεν είναι ασυνήθιστο για τέτοιους ανθρώπους να δέχονται "δωρεές" ή "συνεισφορές" μέσω του PayPal. Η ακύρωση της πληρωμής δεν βοηθάει αν οι απατεώνες διεκδικήσουν αμέσως τα χρήματα που έλαβαν (πράγμα που πιθανότατα θα κάνουν), οπότε πρέπει να ελέγξετε εκ των προτέρων ότι όλα είναι νόμιμα.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα αιτήματα για φιλανθρωπική δωρεά κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και άλλων γεγονότων ανωτέρας βίας - να είστε σίγουροι ότι οι απατεώνες θα είναι πάντα εκεί για να εξαργυρώσουν την ατυχία των άλλων.
"Κερδοφόρες ευκαιρίες", ή αλλιώς επενδυτικές ευκαιρίες, μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Οι απάτες είναι παρόμοιες με εκείνες που αφορούν ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά συχνά χαρακτηρίζονται από υποσχέσεις για μυθικά κέρδη χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους. Φυσικά, η ζωή δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο.
Πώς να αποφύγετε την απάτη: Ερευνήστε και επαληθεύστε τις ενδιαφέρουσες προσφορές. Ελέγξτε τη φήμη κάθε φιλανθρωπικού ιδρύματος (ή επενδυτικής εταιρείας) στο οποίο σκέφτεστε να στείλετε χρήματα. Το καλύτερο είναι να έχετε γνωστούς ή φίλους που έχουν συνεργαστεί με τον συγκεκριμένο όμιλο και μπορούν να εγγυηθούν για τη νομιμότητά του, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, μπορείτε να επαληθεύσετε τα φιλανθρωπικά ιδρύματα στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Charity Navigator, το Better Business Bureau και το Charity Watch.
Ας συνοψίσουμε και ας περιγράψουμε μερικές γενικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από την πλειονότητα των προσπαθειών εξαπάτησης, πειρατείας λογαριασμού και άλλων τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων: