Πιθανότατα έχετε δει διαφημίσεις στο Facebook, το Twitter ή το Instagram για ιστότοπους και εφαρμογές ερευνών που υπόσχονται ανταμοιβές για την απάντηση σε απλές έρευνες. Πριν κάνετε κλικ στο κουμπί "εγγραφή", βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι είναι και πώς λειτουργεί!
Θα σας ζητηθεί να μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες, όπως το όνομα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την προτιμώμενη μέθοδο πληρωμής (πιστωτική κάρτα ή PayPal). Τότε είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα... και πριν το καταλάβετε, μπορεί να καταλήξετε να χάσετε τα χρήματα που με κόπο κερδίσατε.
Ενώ είναι ευκολότερο να αναγνωρίσετε ορισμένες απάτες, άλλες, όπως οι απάτες με διαδικτυακές έρευνες, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν. Οι απατεώνες γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί και γι' αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε τα πάντα σχετικά με τις απάτες σε διαδικτυακές έρευνες και πώς να τις αποφύγετε.
Αν προσπαθείτε να κερδίσετε κάνοντας απλές εργασίες στο διαδίκτυο, είναι πολύ πιθανό να έχετε συναντήσει κάποιες απάτες με έρευνες. Οι διαδικτυακές απάτες ερευνών έχουν πολλές μορφές και όσο νωρίτερα τις εντοπίσετε, τόσο πιο πιθανό είναι να τις αποφύγετε.
Οι διαδικτυακές έρευνες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε μερικά επιπλέον χρήματα, αλλά πρέπει να ξέρετε πώς να εντοπίζετε τις απάτες διαδικτυακών ερευνών, αλλιώς μπορεί να σπαταλήσετε το χρόνο και τα χρήματά σας.
Οι απατεώνες μπορεί να είναι πολύ έξυπνοι, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να προσέχετε. Ακολουθούν ορισμένα αποκαλυπτικά σημάδια που θα πρέπει να σηκώσουν την κόκκινη σημαία:
Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι. Αν δείτε μια διαφήμιση για έναν ιστότοπο έρευνας στο Facebook ή το Twitter και μοιάζει σαν να δημιουργήθηκε χθες, μην την χάσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ScamAdviser ή το WHOIS Domain Lookup για να ελέγξετε πότε καταχωρήθηκε ένα domain.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παλαιότεροι ιστότοποι είναι πλήρως αξιόπιστοι, αλλά είναι πιο δύσκολο για έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε πριν από χρόνια να συνεχίσει να εξαπατά ανθρώπους ξανά και ξανά πριν τον καλέσουν. Με τους νεότερους ιστότοπους, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες εκεί έξω. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα πέσετε θύμα απάτης σε διαδικτυακές έρευνες, καθώς δεν θα βρείτε προειδοποιήσεις σχετικά με τον ιστότοπο.
Αν η έρευνά σας μοιάζει να διαρκεί για πάντα, ελέγξτε την εκτιμώμενη διάρκεια που απαιτείται για την απάντηση ολόκληρης της έρευνας. Αν είναι πολύ πάνω από 100 ερωτήσεις ή αν η συμπλήρωσή της διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά, μάλλον δεν πρόκειται για νόμιμη έρευνα. Ιστοσελίδες ερευνών, όπως η Google Consumer Surveys και η Toluna, διαθέτουν ακόμη και ενσωματωμένους μετρητές που θα σας λένε πόση ώρα έχετε αφιερώσει σε κάθε μία από αυτές.
Πολλοί νόμιμοι ιστότοποι ερευνών επιτρέπουν στους ανθρώπους να εγγραφούν δωρεάν, αλλά χρεώνουν ένα μικρό ποσό αν θέλετε να λαμβάνετε τα κέρδη μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. Εάν ένας ιστότοπος ερευνών απαιτεί να πληρώσετε μόνο για να γίνετε μέλος, απομακρυνθείτε!
Οι νόμιμες έρευνες δεν θα ζητήσουν ποτέ τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες πριν καν μάθουν ποιος είστε ή τι είδους πληροφορίες ζητούν από εσάς. Αν σας ζητήσουν τέτοιου είδους πληροφορίες από νωρίς, απομακρυνθείτε γρήγορα!
Πιθανότατα προσπαθούν να πάρουν και τα χρήματά σας, όπως για παράδειγμα με την εγγραφή σας σε μια ανεπιθύμητη συνδρομή.
Ένα συνηθισμένο τέχνασμα για τους ιστότοπους phishing είναι να δημιουργούν έναν ιστότοπο έρευνας που φαίνεται νόμιμος, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς ένα δέλεαρ για να πείσουν τους χρήστες να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό. Επιφανειακά, αυτές οι τοποθεσίες μπορεί να φαίνονται σαν να σας ζητούν να κατεβάσετε λογισμικό για να λάβετε μέρος στην έρευνα, αλλά στην πραγματικότητα ελπίζουν ότι θα κατεβάσετε κακόβουλο λογισμικό που θα μολύνει τον υπολογιστή σας. Για να αποφύγετε αυτού του είδους τις παγίδες, φροντίστε να προσέχετε τις ακόλουθες κόκκινες σημαίες:
Ένας καλός κανόνας για το αν κάτι είναι πιθανό να είναι απάτη ή όχι: αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις διαδικτυακές έρευνες. Πολλοί από εμάς έχουμε λάβει εκείνα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λένε ότι μπορούμε να κερδίσουμε 1.000 δολάρια ή και περισσότερα απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις αγοραστικές μας συνήθειες. Δεν είναι πραγματικά δυνατό να κερδίζετε εισόδημα πλήρους απασχόλησης μόνο απαντώντας σε έρευνες.
Ακολουθούν μερικές υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την παγίδα των απατεώνων,
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να εγγραφείτε σε έναν ιστότοπο ερευνών για να βγάλετε γρήγορα χρήματα, πρέπει να θυμάστε ότι δεν ρυθμίζονται από κυβερνητικές υπηρεσίες και πιθανότατα θα είναι απάτες. Εάν μια εταιρεία σας ζητά χρήματα ή τα οικονομικά σας στοιχεία για να συμμετάσχετε σε έναν ιστότοπο έρευνας, πρόκειται για απάτη. Εάν ένας ιστότοπος λέει ότι μπορείτε να κερδίζετε εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα απαντώντας σε έρευνες, είναι πιθανό να πρόκειται για απάτη.
Πηγή εικόνας: Πηγή: Pexels.com
Πηγή Εικόνας: Pexels: Pexels.com