https://whitelabel-manager-production.ams3.digitaloceanspaces.com/thumbs/dan-nelson-ehbuqjyncrk-unsplash-cff98.jpg_800x.jpg
Νοέμβριος 16, 2023
Συγγραφέας: Trend Micro

Πώς να ελέγξετε αν ένας ιστότοπος είναι νόμιμος και ασφαλής για επίσκεψη

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, δεν είναι όλοι οι ιστότοποι ίδιοι, καθώς πολλοί από αυτούς ενέχουν κινδύνους για τις προσωπικές σας πληροφορίες ή την ασφάλεια της συσκευής σας. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πώς να ελέγχετε αν ένας ιστότοπος είναι νόμιμος και ασφαλής, ώστε να μπορείτε να σερφάρετε στον ιστό με ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε μερικές σημαντικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε αν οι ιστότοποι είναι αξιόπιστοι.

Αλλά πρώτα, μερικά παραδείγματα...

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά προσπαθούν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους ώστε να νομίζουν ότι ο ιστότοπός τους είναι νόμιμος, δημιουργώντας μια αντιγραφή ενός πραγματικού ιστότοπου. Επειδή αυτές οι ψεύτικες τοποθεσίες μιμούνται στενά τις νόμιμες τοποθεσίες στις οποίες βασίζονται, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τις ξεχωρίσετε.

trend-1-a904b.png

Ψεύτικη ιστοσελίδα Amazon: com

trend-2-9b671.jpg

Ψεύτικη ιστοσελίδα του Dick's Sporting Goods: d-sportinggoods[.]com

Όπως μπορείτε να δείτε, και τα δύο παραπάνω παραδείγματα ψεύτικων ιστότοπων διαθέτουν το λογότυπο μιας νόμιμης εταιρείας, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να πέσετε εύκολα στην παγίδα και να πιστέψετε ότι οι ιστότοποι είναι αξιόπιστοι. Ωστόσο, και οι δύο αυτές τοποθεσίες παρουσιάζουν αρκετές από τις κόκκινες σημαίες που πρέπει να προσέχετε, και παρακάτω θα δείτε πώς να τις εντοπίσετε...

Ελέγξτε τη διεύθυνση URL

Η διεύθυνση URL (Uniform Resource Locator) ενός ιστότοπου είναι συχνά η πρώτη ένδειξη της νομιμότητάς του. Να είστε προσεκτικοί σε διευθύνσεις URL που περιλαμβάνουν ανορθόγραφες λέξεις, επιπλέον χαρακτήρες ή περίεργους συνδυασμούς. Οι απατεώνες συχνά δημιουργούν διευθύνσεις URL που μοιάζουν με τη διεύθυνση URL ενός νόμιμου ιστότοπου, όπως στα δύο παραπάνω παραδείγματα. Επιπλέον, αναζητήστε το "https://" στην αρχή της διεύθυνσης URL, που υποδηλώνει ασφαλή σύνδεση. Η απουσία αυτού του στοιχείου μπορεί να αποτελέσει κόκκινο πανί, ειδικά όταν πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρουσία του από μόνη της δεν εγγυάται την ασφάλεια ενός ιστότοπου. Παραμείνετε σε επαγρύπνηση, ακόμη και αν υπάρχει το "https://", και να έχετε κατά νου άλλες πιθανές ενδείξεις ότι ένας ιστότοπος δεν είναι αξιόπιστος.

Ερευνήστε την ηλικία και τη φήμη του ιστότοπου

Η ηλικία και η φήμη ενός ιστότοπου αποτελούν ισχυρούς δείκτες για το αν πρέπει να τον εμπιστεύεστε ή όχι. Εάν ένας ιστότοπος μοιάζει με ιστότοπο που ανήκει σε εταιρεία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά ο ίδιος ο ιστότοπος είναι μόλις λίγων ημερών ή εβδομάδων, είναι πιθανό να μην είναι αξιόπιστος. Μια γρήγορη αναζήτηση Whois μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει την ημερομηνία καταχώρισης ενός ιστότοπου.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Scamadviser για να ελέγξετε τη φήμη ενός ιστότοπου. Αφού αναζητήσετε έναν ιστότοπο στο Scamadviser, θα δείτε το Trustscore του - το οποίο είναι μια βαθμολογία που βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η δημοτικότητα του ιστότοπου, η δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κριτικές, οι επιδόσεις, η ασφάλεια, η ηλικία και άλλα.

Αναζητήστε πληροφορίες επικοινωνίας

Οι νόμιμοι ιστότοποι παρέχουν συνήθως σαφείς και προσβάσιμες πληροφορίες επικοινωνίας. Αναζητήστε μια ενότητα "Σχετικά με εμάς" ή "Επικοινωνήστε μαζί μας", η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φυσική διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου. Επαληθεύστε αυτές τις πληροφορίες για να βεβαιωθείτε ότι αντιστοιχούν στην ταυτότητα που ισχυρίζεται ο ιστότοπος. Οι ιστότοποι που δεν διαθέτουν στοιχεία επικοινωνίας ή παρέχουν μόνο γενικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενδέχεται να είναι λιγότερο αξιόπιστοι.

Προσέξτε τις υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές προσφορές

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά δελεαστικές προσφορές για να παρασύρουν τους επισκέπτες να παράσχουν προσωπικές πληροφορίες ή να προβούν σε αγορές. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ιστότοπους που προσφέρουν προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και, αν κάτι σας φαίνεται παράξενο, αφιερώστε χρόνο για να το ερευνήσετε περαιτέρω πριν κάνετε μια παραγγελία.

Χρησιμοποιήστε την προστασία ID της Trend Micro

Η πρόσφατα εγκαινιασμένη υπηρεσία μας, ID Protection, μπορεί να σας κρατήσει ασφαλείς από επικίνδυνους ιστότοπους, όπως ψεύτικες ιστοσελίδες αγορών και ιστότοπους phishing, ειδοποιώντας σας σε πραγματικό χρόνο αν συναντήσετε κάτι επικίνδυνο. Επιπλέον, διαθέτει επίσης όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για να βελτιώσετε το διαδικτυακό σας απόρρητο και να θωρακιστείτε απέναντι στην κλοπή ταυτότητας, την απάτη και τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς.

Με το ID Protection μπορείτε να...

  • Να λαμβάνετε ειδοποιήσεις εάν διαρρεύσουν οι προσωπικές σας πληροφορίες.
  • Να προστατεύεστε από διαδικτυακές απειλές, όπως απάτες phishing.
  • Να σταματήσετε τους ιστότοπους από το να συλλέγουν δεδομένα που παραβιάζουν την ιδιωτικότητα.
  • Να προστατεύετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χάκερς.
  • Να δημιουργείτε, να αποθηκεύετε και να διαχειρίζεστε ισχυρούς, δύσκολα παραβιάσιμους κωδικούς πρόσβασης.

Αυτό που είναι ακόμα καλύτερο είναι ότι μπορείτε να απολαύσετε μια 100% απεριόριστη, δωρεάν δοκιμή 30 ημερών της επί πληρωμή έκδοσης του ID Protection, ώστε να επωφεληθείτε από όλα τα φοβερά χαρακτηριστικά του και να αρχίσετε να διασφαλίζετε την ταυτότητα και την ιδιωτικότητά σας σήμερα! Κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί για να ξεκινήσετε!

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με την Trend Micro

Πηγή εικόνας: Unsplash.com

Αναφορά απάτης!
Έχετε πέσει σε μια φάρσα, αγοράσατε ένα ψεύτικο προϊόν; Αναφέρετε τον ιστότοπο και προειδοποιήστε τους άλλους!

Ετικέτες απάτης

#Απάτες διαδικτυακών αγορών #Phishing και κλοπή ταυτότητας #Άλλες απάτες, φάρσες και απάτες #Ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα #Απάτες κρυπτονομισμάτων και Bitcoin #Επενδυτικές απάτες #Απάτες στην αγορά #Απάτες προκαταβολών #Ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα #Απάτες κακόβουλου λογισμικού #Απάτες συναλλαγών κρυπτογράφησης #Απάτες ερωτικών και γνωριμιών #Απάτες Bait & Switch #Ψεύτικες απάτες προϊόντων (Πλαστές) #Απάτες Giveaway #Ψεύτικες απάτες εργασίας #Εργασία από το σπίτι Απάτες #Απάτες courier & παράδοσης #Απάτες απασχόλησης #Συστήματα Ponzi & πυραμίδων #Απάτες τυχερών παιχνιδιών #Απάτες συνδρομής #Απάτες εξόρυξης κρυπτογράφησης #Απάτες με κάρτες δώρων #Απάτες Amazon #Απάτες ταξιδιών και διακοπών #Απάτες Λοταρία #Απάτη σε συμβιβασμό μέσω email για επιχειρήσεις (BEC) #Απάτες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες #Απάτες πλαστοπροσωπίας #Φιλανθρωπικές απάτες #Fake IT & Τεχνική Υποστήριξη #Απάτες ιστοσελίδας γνωριμιών ενηλίκων #Τηλεφωνικές απάτες #Απάτες με δωρεάν δώρα και βραβεία #Απάτες ανάκτησης χρημάτων #Απάτες τυχερών παιχνιδιών & στοιχημάτων #Απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #Απάτες διαπραγμάτευσης Forex & μετοχών #Απάτες μετανάστευσης #Απάτες ιστοσελίδας βίντεο ενηλίκων #Απάτες διαδικτυακής έρευνας #Απάτες κληρονομικότητας #Ψεύτικη απάτη τιμολογίων #Απάτες ηλεκτρονικών πληρωμών #Απάτες με μηνύματα κειμένου #Απάτες Pay to Click #Απάτες κατοικίδιων ζώων #Εκπαιδευτικές απάτες #Απάτες εξαπάτησης χρημάτων #Απάτες AliExpress #Απάτες στο Facebook #Πιστωτικές απάτες #Παραβίαση δεδομένων #Απάτες στο Instagram #Απάτες βοηθητικών προγραμμάτων #Απάτες Catfishing
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed by: scamadviser-logo