Οι απάτες με αναπάντεχα χρήματα και κέρδη συμβαίνουν όταν οι απατεώνες πλησιάζουν τα πιθανά θύματα και υπόσχονται πράγματα όπως νέα τηλέφωνα, μεγάλα χρηματικά ποσά (συχνά με τη μορφή κληρονομιάς ή λαχείου) και άλλες μεγάλες ευκαιρίες (π.χ. δωρεάν ταξίδια, αυτοκίνητα). Οι απατεώνες συχνά προσποιούνται ότι έχετε ολοκληρώσει μια έρευνα ή έχετε βοηθήσει κάποιον, οπότε είναι υποχρεωμένοι να σας δώσουν μια περιουσία. Υπάρχουν 3 τύποι απάτης με απροσδόκητα χρήματα:
Εάν επικοινωνήσει μαζί σας ένα άγνωστο άτομο μέσω επιστολής, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γραπτού μηνύματος, μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τηλεφωνικής κλήσης, δηλώνοντας ότι έχετε κληρονομήσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, μπορεί να εμπλέκεστε σε απάτη κληρονομιάς. Ο απατεώνας θα επιμείνει ότι είστε μακρινός συγγενής, ότι θέλει να υποστηρίξει τους στόχους της εταιρείας σας ή ότι είστε απλώς ένας καλός άνθρωπος.
Ο απατεώνας συνήθως παριστάνει τον δικηγόρο, τον τραπεζίτη ή άλλον υπάλληλο που έχει το δικαίωμα να διεκπεραιώσει τη διαθήκη.
Ωστόσο, η διαδικασία παραλαβής της κληρονομιάς είναι δύσκολη και πρέπει να στείλετε έγγραφα και κυρίως χρήματα. Σε αυτό το είδος απάτης, μόλις οι απατεώνες έχουν την προσοχή σας, μπορούν να κάνουν μεγάλη προσπάθεια να στείλουν έγγραφα που μοιάζουν με επίσημα έγγραφα για να υπογράψετε. Αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν νομικές αμοιβές, αμοιβές ταχυμεταφορών και άλλου είδους έξοδα που πρέπει να καταβληθούν, αλλιώς κινδυνεύετε να χάσετε την κληρονομιά
Απροσδόκητη επαφή: Επικοινωνείτε ξαφνικά με κάποιον αξιωματούχο και γρήγορα θα στραφούν σε ένα θέμα σχετικά με τα χρήματα. Πιθανότατα θα χρησιμοποιούν μια δημόσια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Gmail, το Hotmail ή το Yahoo, που είναι ένας σχεδόν σίγουρος τρόπος να καταλάβετε ότι το άτομο είναι απατεώνας.
Το μέλος της οικογένειας είναι άγνωστο: Οι απατεώνες σπάνια αναφέρονται σε κάποιο μέλος της οικογένειας που γνωρίζετε, καθώς μπορείτε εύκολα να ελέγξετε αν το μέλος της οικογένειας απεβίωσε πραγματικά. Συνήθως, η κληρονομιά υποτίθεται ότι ανήκει σε κάποιον συγγενή που δεν έχετε ξανακούσει ή σε κάποιον που απλώς έχει το ίδιο επώνυμο με εσάς.
Αμφίβολη νομιμότητα: Οι πιο έμπειροι απατεώνες κληρονομιών μπορούν να παρέχουν επιστολές και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με επαγγελματικές επικεφαλίδες, λογότυπα και υπογραφές. Ο απατεώνας μπορεί επίσης να στείλει πλαστά πιστοποιητικά γέννησης, αντίγραφα διαβατηρίων και τραπεζικές δηλώσεις που μπορούν επίσης να προσκομιστούν. Αν και αρχικά φαίνονται νόμιμα, τα έγγραφα αυτά δεν θα αντέξουν σε πιο προσεκτικό έλεγχο.
Αδιανόητο ποσό: Για να ενδιαφέρουν το θύμα, οι απατεώνες υπόσχονται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, συνήθως εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ.
Θέλουν τα δεδομένα σας: Ένα από τα πρώτα βήματα της απάτης θα είναι να ζητήσουν πολύ προσωπικές πληροφορίες, όπως το διαβατήριό σας, τον αριθμό τραπεζικού σας λογαριασμού, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας κ.λπ. Δηλώνουν ότι χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες για να σας επαληθεύσουν ως αποδέκτη, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στην πιστωτική σας κάρτα και τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Θέλουν χρήματα: Οι απατεώνες θα αρχίσουν να ζητούν χρήματα και το ποσό θα αυξάνεται σταθερά. Οι λόγοι για τους οποίους ζητούν τα τέλη μπορεί να διαφέρουν. Από την εκτέλεση της απαραίτητης γραφειοκρατίας έως το κόστος συναλλαγής για την αποστολή των χρημάτων σε εσάς ή τη δωροδοκία τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων (η οποία είναι από μόνη της παράνομη).
Το πρώτο βήμα είναι να είστε ρεαλιστές. Ποιες είναι οι πιθανότητες να κληρονομήσετε χρήματα από ένα άτομο που δεν έχετε συναντήσει ποτέ και δεν γνωρίζατε ότι υπάρχει; Μηδέν. Αν παρόλα αυτά θέλετε να το ελέγξετε (με δική σας ευθύνη), σας συνιστούμε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:
Ελέγξτε τα έγγραφα: Κάθε φορά που λαμβάνετε ένα έγγραφο που μοιάζει με νομικό έγγραφο και αναρωτιέστε αν πρέπει να απαντήσετε, μπορείτε:
Ζητήστε από έναν επαγγελματία να σας βοηθήσει: Εάν όντως υπάρχει κληρονομιά, θα πρέπει ούτως ή άλλως να αναφέρετε τη συναλλαγή στις αρχές. Μην αφήσετε την απληστία να σας κυριεύσει, καθώς οι απατεώνες θα σας ζητήσουν να κρατήσετε τη συναλλαγή εμπιστευτική. Ζητήστε τη βοήθεια ενός λογιστή ή φορολογικού συμβούλου. Μπορούν επίσης να επικυρώσουν την κληρονομιά.
Μην στέλνετε έγγραφα ή χρήματα: Αυτό είναι που θέλει ο απατεώνας. Ποτέ μην στέλνετε χρήματα ή παρέχετε ευαίσθητες πληροφορίες για άτομα που δεν γνωρίζετε μέχρι να είστε 100% σίγουροι ότι είναι νόμιμοι.
Οι απάτες Advance Fee είναι συνήθως γνωστές ως απάτες 419 ή Νιγηριανές απάτες, αλλά δεν προέρχονται αποκλειστικά από τη Νιγηρία. Ονομάζονται έτσι επειδή το πρώτο κύμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων, επιστολών και μηνυμάτων προήλθε από τη Νιγηρία. Ο αριθμός "419" αναφέρεται στο τμήμα του ποινικού κώδικα της Νιγηρίας που αφορά την απάτη, τις κατηγορίες και τις ποινές για τους παραβάτες. Ωστόσο, η νιγηριανή απάτη (που ονομάζεται επίσης απάτη του Νιγηριανού πρίγκιπα, απάτη του Ισπανού φυλακισμένου, απάτη με μαύρο χρήμα κ.λπ.) εμφανίζεται πλέον από όλο τον κόσμο.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν κάθε μέσο επικοινωνίας για να προσεγγίσουν τα θύματα, δηλώνοντας ότι υπάρχει μια μοναδική και κερδοφόρα κατάσταση - "Στρατιώτες στη Συρία βρήκαν έναν θησαυρό, αλλά δεν μπορούν να τον φέρουν στη χώρα τους" ή "κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής, ένα μεγάλο ποσό μετρητών περιήλθε στα χέρια ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια για να βγάλουν χρήματα από τη χώρα".
Αυτά και εκατοντάδες άλλα παραδείγματα επιδιώκουν τα θύματα να μεταφέρουν χρήματα σε άγνωστα άτομα. Τελικά, πρόκειται πάντα για χρήματα που πρέπει να μεταφερθούν (παράνομα) εκτός χώρας.
Απροσδόκητη επαφή: Για άλλη μια φορά επικοινωνείτε ξαφνικά με ένα μήνυμα που σας ζητάει βοήθεια ή μια μεγάλη ευκαιρία. Το μήνυμα περιλαμβάνει μια ιστορία για το πώς το άτομο δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα εύκολα και απαιτείται μια βαριά διαδικασία που έχει επιπλέον κόστος.
Θέλουν χρήματα: Για αυτή την εύκολη βοήθεια, σας υπόσχονται ένα ποσό που θα αλλάξει τη ζωή σας και το οποίο θα γίνει δικό σας αφού ολοκληρώσουν τις συναλλαγές. Αν πληρώσατε μία φορά, θα βρουν τρόπους να πάρουν επιπλέον χρήματα που χρειάζονται για να πληρώσουν τέλη, να δωροδοκήσουν έναν κυβερνητικό υπάλληλο ή να πληρώσουν φόρους.
Και πάλι, το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε λίγο. Γιατί επικοινώνησαν με έναν τυχαίο άγνωστο, όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι τρόποι για να βγάλουν χρήματα από μια χώρα; Γιατί χρειάζονται χρήματα αφού έχουν χρήματα; Γιατί θα πρέπει να εμπλακείτε σε κάτι που είναι σαφώς παράνομο ή τουλάχιστον πολύ ύποπτο;
Η σύστασή μας είναι απλώς να διακόψετε κάθε επαφή. Αγνοήστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αν συνεχίσουν να επικοινωνούν μαζί σας δηλώστε ότι θα προωθήσετε το μήνυμά τους στην αστυνομία.
Χρήματα: Ποτέ μην στέλνετε χρήματα ή παρέχετε ευαίσθητες πληροφορίες για άτομα που δεν γνωρίζετε.
Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες: Οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιούν όρους όπως "ξέπλυμα χρήματος" για να ξεκαθαρίσουν και να σας δώσουν το μερίδιό τους. Μην ξεχνάτε ότι το ξέπλυμα χρήματος είναι ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση.
Ελέγξτε με έναν φίλο: Αν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια επιστολή, ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε, πείτε την ιστορία σε ένα άλλο άτομο, ανεξάρτητα από το αν σας έχουν πει να κρατήσετε την επικοινωνία μυστική. Και μόνο το να το πείτε δυνατά θα σας χτυπήσει καμπανάκι και το άλλο άτομο μπορεί να έχει κρίσιμες ερωτήσεις.
Αναζητήστε στο διαδίκτυο: Ελέγξτε τα ονόματα, τις διευθύνσεις και άλλες σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Τα ίδια μηνύματα αποστέλλονται σε χιλιάδες ανθρώπους και το μήνυμα που λαμβάνετε είναι πιθανό να έχει κοινοποιηθεί κάπου στο διαδίκτυο.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της απάτης είναι ότι επικοινωνεί μαζί σας ένας κυβερνητικός ή φορολογικός υπάλληλος δηλώνοντας ότι πληρώσατε υπερβολικά πολλούς φόρους ή ότι δικαιούστε επιστροφή φόρου. Οι απατεώνες αυτού του τύπου επικοινωνούν συχνότερα μέσω τηλεφώνου, αλλά συνηθίζονται επίσης τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι επιστολές.
Τα έγγραφα που μπορεί να σας παρέχει ο απατεώνας μπορεί να είναι πολύ επαγγελματικά και σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν ως πλαστά. Ωστόσο, στο τέλος, ο απατεώνας θα ζητάει πάντα:
Τα στοιχεία σας: Για να σας μεταφέρουν τα χρήματα, οι απατεώνες θα ζητήσουν το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Οι κυβερνήσεις δεν χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες, καθώς τις έχουν ήδη!
Τα χρήματά σας: Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να πληρώσετε χρήματα προκειμένου να λάβετε χρήματα. Οι απατεώνες θα σκαρφιστούν μια ιστορία ότι πρέπει να πληρώσετε έξοδα συναλλαγής, διοικητικά τέλη ή απλώς μια δωροδοκία. Οι απατεώνες συνήθως ζητούν επίσης να στείλετε χρήματα μέσω εμβάσματος, υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων, δωροκάρτας ή ακόμη και να πληρώσετε με κρυπτονομίσματα. Αυτού του είδους οι μεταφορές χρημάτων είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Αν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι αν η έκπτωση ή η φορολογική δήλωση είναι απάτη ή νόμιμη, λάβετε τα ακόλουθα μέτρα:
Επικοινωνήστε με τον οργανισμό/τη φορολογική υπηρεσία: Μην απαντήσετε στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μην καλέσετε τον αριθμό τηλεφώνου που παρέχεται. Οι υπάλληλοι μπορούν πάντα να προσεγγίζονται μέσω των επίσημων καναλιών. Απλά καλώντας τον επίσημο οργανισμό θα διαπιστώσετε αν το άτομο υπάρχει ή αν πρόκειται για ένα σύστημα που διαχειρίζονται απατεώνες.
Προστατέψτε την ταυτότητά σας: Οι απατεώνες ενδέχεται να επιμείνουν να παρέχετε τα προσωπικά σας στοιχεία και τις ευαίσθητες πληροφορίες σας. Μην το κάνετε αυτό αν δεν το έχετε ελέγξει με τον οργανισμό μέσω διαφορετικών διαύλων.
Ψάξτε στο διαδίκτυο: Ελέγξτε τα ονόματα, τις διευθύνσεις και άλλες σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ελέγξτε αν το ίδιο μήνυμα έχει αναφερθεί ως απάτη από κάποιον άλλον στο διαδίκτυο.
Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι. Έχουμε μερικές ακόμη συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που πέσατε θύμα απροσδόκητης απάτης με χρήματα.
Ανακτήστε τα χρήματά σας: Προσπαθήστε να ανακτήσετε τα χρήματα επικοινωνώντας με την τράπεζά σας, την εταιρεία πιστωτικών καρτών ή τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Η ανάκτηση μπορεί να είναι δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη αν πληρώσατε χρησιμοποιώντας δωροκάρτες ή κρυπτονομίσματα.
Συλλέξτε αποδείξεις: Προσπαθήστε να αποθηκεύσετε όλες τις λεπτομέρειες, όπως τις συνομιλίες και κυρίως τα στοιχεία της συναλλαγής. Αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο κατά την καταγγελία στις αρχές.
Αναφέρετε τον απατεώνα: Αναφέρετε τους απατεώνες όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδίως στην πλατφόρμα που σας προσέγγισαν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατασκευάσει ένα σύστημα αυτόματης αναφοράς που διευκολύνει τη διαδικασία.
Αναφέρετε την απάτη στις αρχές: Αυτή είναι περισσότερο τυπική διαδικασία παρά πρακτική, αλλά μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα τον γείτονά σας. Ενθαρρύνουμε να αναφέρετε κάθε απάτη στις τοπικές αρχές, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παροχής βοήθειας στα θύματα.
Για περισσότερες συμβουλές, διαβάστε το άρθρο μας Έχω εξαπατηθεί, τι κάνουμε τώρα;
Απροσδόκητες απάτες με χρήματα και κέρδη ένα από τα πολυάριθμα είδη απάτης που μπορείτε να συναντήσετε στο διαδίκτυο. Ακολουθήστε αυτούς τους απλούς κανόνες για να αποφύγετε να πέσετε θύμα, καθώς και τον οδηγό μας για το Πώς να αναγνωρίσετε μια απάτη.