Ιανουάριος 6, 2020
Συγγραφέας: Aurelijus Panasiukas
Η αποστολή ψεύτικων απειλών είναι μια συνηθισμένη τακτική για την απόσπαση χρημάτων από τα θύματα. Οι απατεώνες εκβιαστών το πάνε σε ένα νέο επίπεδο εστιάζοντας μόνο στις απειλές για να τρομάξουν τα θύματα και να τους δώσουν χρήματα. Υπάρχουν πολλοί τύποι εκβιαστικών απατών: sextortion - εστιάζοντας σε άτομα που μπορεί να έχουν επισκεφθεί ιστοσελίδες ενηλίκων, απειλές για βόμβα, απαγωγή ή οποιαδήποτε νέα απειλή προκύψει. Οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιούν παλιούς κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς τηλεφώνου που έχουν συλλεχθεί από παραβιάσεις δεδομένων για να πείσουν τα θύματα ότι είναι σοβαροί.
Χαρακτηριστικά μιας απάτης εκβιασμού
- Δεδομένα: Οι απατεώνες θα συμπεριλάβουν στην απειλή τους τα τρέχοντα ή παλιά δεδομένα σας, όπως έναν κωδικό πρόσβασης. Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν είναι τόσο δύσκολο να αποκτηθούν.
- Γενικά: Οι απατεώνες συνήθως δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το όνομα του παραλήπτη ή τον ιστότοπο που επισκέφθηκε. Αν διαβάσετε προσεκτικά το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να αφορά οποιονδήποτε.
- Σύντομες προθεσμίες: Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τακτικές φόβου και υψηλής πίεσης. Απαιτούν να πληρώσετε εντός 24 έως 48 ωρών.
- Bitcoins: Οι απατεώνες τις περισσότερες φορές ζητούν να μεταφερθούν χρήματα στο πορτοφόλι τους σε Bitcoin. Επιμένουν ότι ελέγχουν τακτικά το πορτοφόλι και ότι αν δεν λάβουν τα χρήματα εντός της προθεσμίας, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.
- Κακή γραφή: Ελέγξτε προσεκτικά το κείμενο και δείτε αν χρησιμοποιούν περίεργη γραμματική. Λάθη και λανθασμένη ορθογραφία παρατηρούνται συχνά σε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πώς να αποφύγετε μια απάτη εκβιασμού
- Μην πανικοβάλλεστε: Αφού συναντήσετε ένα τέτοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πάρτε μια βαθιά ανάσα και διαβάστε το ξανά για να δείτε αν ταιριάζει στο προφίλ μιας απάτης.
- Μην απαντήσετε: Μην προσπαθήσετε να μπείτε σε συζήτηση με τον απατεώνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προσπάθειες του απατεώνα να σας κάνει να εγκαταστήσετε ransomware. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή εικόνες που παρέχονται ως συνημμένο αρχείο.
- Μην πληρώσετε: Μην πληρώσετε μόνο και μόνο για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αληθινό. Μόλις πληρώσετε, είτε το ίδιο είτε το επόμενο άτομο θα το χρησιμοποιήσει για να αποσπάσει περισσότερα χρήματα.
- Ελέγξτε στο διαδίκτυο: Ελέγξτε για τις ίδιες φράσεις, ονόματα και πρότυπα στο διαδίκτυο. Το ίδιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλεται σε χιλιάδες πιθανά θύματα και συνήθως, κάποιος μπορεί να το έχει ήδη αναφέρει ως απάτη.
- Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας: Αν ο απατεώνας είχε τον κωδικό πρόσβασής σας ή οποιαδήποτε προσωπικά σας στοιχεία, αλλάξτε τους κωδικούς σας και ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.