Αυτό το άρθρο είναι από την Globaleyez.
Η άνοδος του παγκόσμιου διαδικτυακού εμπορίου έφερε μαζί της μερικές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μία από τις πιο επικίνδυνες από αυτές είναι η αυξανόμενη ποσότητα πλαστών προϊόντων που κατακλύζουν τις αγορές. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, τα απομιμητικά προϊόντα αποτελούν το 3,3% του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου, με ετήσια αξία 1,82 τρισεκατομμύρια δολάρια και πλέον.
Λόγω της παγκόσμιας κρίσης των κοροναϊών και της συνακόλουθης αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, πολύ περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές και εκτίθενται στον κίνδυνο αγοράς πλαστών προϊόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό είναι απλώς ενοχλητικό. Σε άλλες, η χρήση ενός ψεύτικου προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως κινδύνους για την υγεία και πιθανά ατυχήματα.
Μερικές φορές, είναι εύκολο να καταλάβετε αν ένα προϊόν είναι απομίμηση, ακόμη και πριν το αγοράσετε. Σε αυτό το σημείο μπορεί να σας βοηθήσει η κοινή σας λογική. Άλλες φορές, θα χρειαστείτε εμπιστευτικές συμβουλές από έναν ειδικό σε θέματα προστασίας εμπορικών σημάτων στο διαδίκτυο για να ξέρετε με τι έχετε να κάνετε. Αν δεν τυχαίνει να είστε κολλητοί με έναν από αυτούς τους τύπους, είστε τυχεροί: ο δικός μας Felix πρόκειται να μοιραστεί τις συμβουλές του μαζί μας.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα προϊόντα.
Οι παραχαράκτες λατρεύουν να τραβούν την προσοχή του κόσμου με μη ρεαλιστικές τιμές.
Τα ύποπτα φτηνά προϊόντα ή τα προϊόντα με μεγάλες εκπτώσεις, όποια και αν είναι αυτά, πρέπει πάντα να εγείρουν κόκκινες σημαίες.
Εξάλλου, μπορεί ένα αληθινό ασημένιο δαχτυλίδι να κοστίζει 2,26 ευρώ (μειωμένο κατά 52% από το τεράστιο ποσό των 4,72 ευρώ);
Ένα δεύτερο αποκαλυπτικό σημάδι μπορεί να είναι η πηγή του προϊόντος. Η πλειονότητα των απομιμητικών προϊόντων προέρχεται από την Ασία, με την Κίνακαι το Χονγκ Κονγκ να κατέχουν τα πρωτεία, οπότε αν τα προϊόντα που επιλέξατε προέρχονται από εκεί, να είστε επιφυλακτικοί. (Δεν λέμε ότι όλα τα ασιατικά προϊόντα είναι απομιμήσεις, αλλά η πλειονότητα των πλαστών προϊόντων προέρχεται από την Ασία).
Ομοίως, το προϊόν που προέρχεται από έναν απροσδόκητο προορισμό μπορεί να αποτελέσει κόκκινο πανί. Για παράδειγμα, θα περιμένατε να αγοράσετε τσάντες Michael Kors από τις ΗΠΑ ή την Τουρκία; Προφανώς, μπορεί να υπάρχουν εξουσιοδοτημένοι πωλητές σε κάθε χώρα. Ωστόσο, αν ψωνίζετε από μια χώρα (ας πούμε, τις ΗΠΑ), είναι απίθανο να πέσετε πάνω σε έναν εξουσιοδοτημένο, νόμιμο πωλητή από την Τουρκία, ο οποίος τυχαίνει να προσφέρει την ίδια ακριβώς αυθεντική τσάντα στη μισή τιμή (συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς αποστολής).
Η σωστή συσκευασία κοστίζει σημαντικό χρηματικό ποσό και οι παραχαράκτες συχνά παραλείπουν αυτή τη δαπάνη.
Επομένως, αν τα προϊόντα σας φτάνουν σε αντιεπαγγελματική, ανεπαρκή συσκευασία, είναι πολύ πιθανό να έχετε να κάνετε με απομίμηση.
Αυτή η εικόνα δείχνει τη διαφορά μεταξύ αυθεντικής και πλαστής συσκευασίας. Η ποιότητα του χαρτονιού και οι αποκλίσεις στο χρωματικό μοτίβο δείχνουν σαφώς ότι η συσκευασία στα δεξιά είναι απομίμηση.
Ποιος δεν θα ήθελε ένα ζευγάρι αυθεντικά παπούτσια Nike; Αλλά τι θα λέγατε για το Nikee; Ή Niek; Οι παραχαράκτες συχνά προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πελάτες τους χρησιμοποιώντας το όνομα και τις εικόνες μιας γνωστής μάρκας με ένα μικρό ορθογραφικό λάθος για να υποδηλώσουν ότι είναι διαφορετικά. Αν οι πελάτες δεν αντιλαμβάνονται ότι αγοράζουν Nikee αντί για Nike, αυτό δεν είναι λάθος του πωλητή (τουλάχιστον αυτό προσπαθούν να υπονοήσουν).
Υπάρχουν τα λεγόμενα "trashy marketplaces" που είναι πιο πιθανό να πουλήσουν απομιμήσεις από άλλες. Για παράδειγμα, τα Wish, Shopee ή AliExpress μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα πλαστών προϊόντων από άλλες, πιο καθιερωμένες αγορές.
Εάν παραγγέλνετε από έναν άγνωστο ιστότοπο, ελέγξτε πρώτα τον τομέα μέσω του συνεργάτη μας Scamadviser για να βεβαιωθείτε ότι δεν δίνετε τα προσωπικά σας δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας) σε απατεώνες.
Αλλά προσέξτε: ακόμη και αν ψωνίζετε από το Amazon ή το eBay, οι απομιμήσεις μπορούν να σας βρουν. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας και μην επηρεάζεστε από υπερβολικά καλές τιμές.
Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα ως απλός άνθρωπος. Ωστόσο, οι εκπαιδευμένοι ειδικοί στην προστασία εμπορικών σημάτων στο διαδίκτυο αναγνωρίζουν άλλα, μικρότερα στοιχεία που τους βοηθούν να διακρίνουν ένα ψεύτικο προϊόν από το πραγματικό. Άλλωστε, αυτό είναι που τους προετοιμάζει η πολυετής εκπαίδευση και εμπειρία.
Παρόλο που δεν μπορούμε να σας μετατρέψουμε σε έναν εμπειρογνώμονα προστασίας εμπορικών σημάτων μέσα σε μια νύχτα, μπορούμε σίγουρα να σας δώσουμε μια μικρή εικόνα της δουλειάς μας και να μοιραστούμε μερικές επαγγελματικές συμβουλές σχετικά με την αναγνώριση πλαστών προϊόντων.
Ο Felix, ένας Project Manager στην globaleyez έχει πολύ καλό μάτι για τις απομιμήσεις. Συχνά μπορεί να καταλάβει από την απλή εξέταση μιας καταχώρισης (ακόμη και μιας φαινομενικά αυθεντικής) αν πρόκειται για απομίμηση ή όχι. Διαβάστε παρακάτω για μια μικρή γεύση από τη δουλειά του.
Οι online αγοραστές βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν πρόκειται να προσδιορίσουν αν ένα προϊόν είναι γνήσιο. Εξάλλου, δεν μπορούν να πάρουν μια αίσθηση του τόπου όπου πωλείται το προϊόν, δεν μπορούν να αγγίξουν τα υλικά, να κοιτάξουν τους σειριακούς αριθμούς και να αναζητήσουν τα λογότυπα της μάρκας. Ωστόσο, μπορείτε να αναζητήσετε μικρά, αποκαλυπτικά σημάδια που μπορούν να σας δείξουν αν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα προσπαθεί να σας ξεγελάσει και να σας κάνει να αγοράσετε απομιμήσεις.
Ελέγξτε αν ο ιστότοπος ή η σελίδα του καταστήματος περιέχει οποιουδήποτε είδους στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης, του αριθμού τηλεφώνου ή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι έμπειροι απατεώνες χρησιμοποιούν σίγουρα ψεύτικες ή κλεμμένες ταυτότητες, αλλά εκείνοι που θέλουν απλώς να βγάλουν γρήγορα λεφτά δεν θα μπουν στον κόπο. Είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν το ελάχιστο για να μπορέσουν οι καταναλωτές να αγοράσουν (να δημιουργήσουν μια πύλη πληρωμής, να έχουν μια φανταχτερή περιγραφή προϊόντος και, φυσικά, πολύ χαμηλές τιμές).
Δοκιμάστε να καλέσετε τον πωλητή πριν από την αγορά για να δείτε αν ο αριθμός λειτουργεί από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος/το προσωπικό εξυπηρέτησης. Εάν η γιαγιά σας απαντά στην κλήση, είναι πιθανό ο χειριστής του καταστήματος να χρησιμοποιεί κλεμμένα στοιχεία επικοινωνίας. Σε ένα περαιτέρω βήμα μπορείτε να προσπαθήσετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε επαγγελματικά δίκτυα όπως για παράδειγμα το LinkedIn για να δείτε αν η εταιρεία έχει υπαλλήλους.
Ελέγξτε στο διαδίκτυο τη μέση τιμή του προϊόντος. Είναι πολύ υψηλότερη παντού αλλού και κανείς δεν προσφέρει εκπτώσεις; Τότε είναι πιθανό ότι ο δικός σας είναι ένας απατεώνας πωλητής που προσπαθεί να σας ξεγελάσει. Εκτός από αυτό μπορείτε να ελέγξετε και άλλα αντικείμενα στον ιστότοπο. Είναι όλα τα είδη με έκπτωση; Αυτό είναι ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι! Μήπως οι εκπτώσεις υπερβαίνουν το 50% ή ακόμη και το 60%; Ένα ακόμη μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι!
Οι επίσημοι πωλητές συχνά εμφανίζουν αριθμούς OEM/SKU που σχετίζονται με το προϊόν. Ο πωλητής σας παρέχει αυτούς τους αριθμούς; Τότε είναι ένα καλό σημάδι (αν και ορισμένοι παραχαράκτες μπορεί να έχουν κάνει και το βήμα παραπάνω, αντιγράφοντας τους αριθμούς OEM από τους αρχικούς πωλητές).
Προσφέρει ο πωλητής περαιτέρω υπηρεσίες για τους πελάτες; Τραπέζια τοποθέτησης, προβολή των ειδών σε 360°, πολλές φωτογραφίες του προϊόντος ή ακόμη και ενημερωτικό δελτίο;
Οι πωλητές που παρέχουν όντως κάτι περισσότερο από την ταχύτερη διαδρομή προς το check-out και καθιερώνουν υπηρεσίες που υπερβαίνουν την προώθηση των πωλήσεων είναι πιο πιθανό να είναι νόμιμοι. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι το κατάστημα στοχεύει σε επαναλαμβανόμενους πελάτες και σε μια καλή αγοραστική εμπειρία, κάτι που οι κακόβουλοι πωλητές δεν θα κάνουν καθώς γνωρίζουν ότι οι πελάτες δεν θα επιστρέψουν λόγω της κακής ποιότητας των προϊόντων τους.
Ρίξτε μια ματιά στις πύλες πελατών όπου οι προηγούμενοι πελάτες μοιράζονται την εμπειρία τους σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων, τους χρόνους αποστολής, την υποστήριξη κ.λπ. Πύλες όπως το Scamadviser, το Mimikama, το Trustpilot ή αξιόπιστα καταστήματα μπορούν να σας ενημερώσουν για πιθανούς κινδύνους. Υπάρχουν ακόμη και διάφοροι πάροχοι (π.χ. authorized.by) που έχουν αναπτύξει τεχνικές για την επαλήθευση νόμιμων καταστημάτων.
Πώς είναι διαμορφωμένο το κατάστημα; Ανταποκρίνεται ο σχεδιασμός του στην εικόνα των εμπορικών σημάτων των οποίων τα προϊόντα πουλάει; Μια χρήσιμη συμβουλή: τα πραγματικά καταστήματα πολυτελείας δεν χρησιμοποιούν συχνά το Shopify ή παρόμοια "δανεικά" συστήματα.
Επιπλέον, ελέγξτε τους συνδέσμους αναφοράς στο κατάστημα και κάντε κλικ στο λογότυπο Facebook/Twitter/... που εμφανίζεται. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, πολλοί πωλητές είτε δεν έχουν συνδέσει τίποτα είτε απλώς ανακατευθύνουν στην προεπιλεγμένη σελίδα των επιλεγμένων πλατφορμών και όχι στους δικούς τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης.
Για παράδειγμα, ελέγξτε το https://www.zfofuns.com και κάντε κλικ σε κάποιο από τα εικονίδια των κοινωνικών μέσων.
Επιπλέον, αποκτήστε μια αίσθηση της εμπειρίας του χρήστη. Πόσο βολική είναι η πλοήγηση στον ιστότοπο; Λειτουργούν οι επιλογές πληρωμής ή εμφανίζονται σφάλματα κατά τη διαδικασία πληρωμής; Παρέχει ο πωλητής όλα τα μέσα πληρωμής των οποίων οι εικόνες εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό κατάστημα;
Τις περισσότερες φορές, οι δόλιοι πωλητές περιλαμβάνουν τα λογότυπα PayPal, Western Union ή/και MasterCard, αλλά όταν φτάνετε στη σελίδα πληρωμής μπορείτε να επιλέξετε μόνο Visa, για παράδειγμα.
Παρέχει ο πωλητής περισσότερα καταστήματα σε άλλες αγορές ή αυτόνομα webshops; Δοκιμάστε να ψάξετε στο google την επωνυμία της εταιρείας, το ΑΦΜ ή ό,τι άλλο βρήκατε και δείτε πού αλλού δραστηριοποιείται. Οι πωλητές που εμφανίζονται σε ύποπτες αγγελίες ή και σε αγορές χονδρικής θα πρέπει να σας κάνουν καχύποπτους.
Επιπλέον, ρίξτε μια ματιά στη διατύπωσή τους. Μεταφράζουν τις προσφορές τους όταν καταχωρίζουν σε διάφορες χώρες (και αν το κάνουν, πρόκειται για μηχανικές μεταφράσεις με πολλά λάθη) ή απλά αντιγράφουν το ίδιο κείμενο ξανά και ξανά, αδιαφορώντας για το ποιο είναι το κοινό;
Ελέγξτε με έναν επαληθευμένο προμηθευτή ή ακόμη και με την ίδια τη μάρκα αν όντως παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί παραχαράκτες δημιουργούν τα δικά τους επώνυμα είδη που δεν σχετίζονται με κανένα νόμιμο προϊόν.
Για παράδειγμα, η AUDI δεν παράγει κανένα "gap fillers" για το μπροστινό κάθισμα ή τάπες LED που θα γίνονται πιο φωτεινές όσο πιο γρήγορα οδηγείτε. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί παραχαράκτες τα προσφέρουν αυτά στο διαδίκτυο.
Πόσο διαρκεί η αποστολή και ταιριάζει με το αντικείμενο και την τοποθεσία της εταιρείας; Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε στη Γερμανία και ψωνίζετε σε έναν ιταλικό ιστότοπο με φορέα εκμετάλλευσης μια ιταλική εταιρεία, η αποστολή δεν θα πρέπει να διαρκεί 30 ημέρες (εκτός από τα κατά παραγγελία είδη, όπως κοσμήματα με εξατομικευμένη χάραξη).
Αυτό μπορεί είτε να υποδηλώνει ότι ο πωλητής λειτουργεί από κάπου αλλού είτε ότι εργάζεται ως dropshippers. Στο Amazon ή το eBay θα εμφανίζεται η τοποθεσία του στοιχείου ή η προέλευση της αποστολής. Εάν αυτό διαφέρει από την δηλωμένη τοποθεσία του πωλητή: Να είστε προσεκτικοί!
Εάν αναζητάτε περιορισμένα ή αποκλειστικά αντικείμενα, αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη, αλλά μπορεί να ισχύει για όλες τις αγορές γενικά. Αφιερώστε χρόνο και προσπαθήστε να προσθέσετε το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε 127.345 φορές στο καλάθι. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πωλητής ισχυρίζεται ότι το προϊόν είναι περιορισμένο και υπάρχουν μόνο εκατό τεμάχια; Λοιπόν, ο επιπλέον χρόνος σας απέδωσε καρπούς και αποφύγατε την εξαπάτηση.
Εμφανίζει ο πωλητής όρους και προϋποθέσεις στον ιστότοπό του; Και περιέχουν τις κανονικές και νόμιμες ρήτρες; Εάν όχι, να είστε προσεκτικοί. Ακόμη και αν δεν πρόκειται για ψεύτικο κατάστημα, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε για τις επιστροφές ή να μην έχετε καθόλου επιλογές ανταλλαγής.
Ελέγξτε τα δεδομένα Whois του καταστήματος. Μάθετε ποιος είναι ο χειριστής και πότε έχει καταχωρηθεί το κατάστημα.
Εάν είναι ολοκαίνουργιο και λειτουργεί από μια ύποπτη οντότητα: αποφύγετε αυτό το κατάστημα.
Εάν ο δικτυακός τόπος περιέχει στοιχεία επικοινωνίας, ελέγξτε τα ηλεκτρονικά μητρώα επιχειρήσεων αν μπορείτε να βρείτε την εταιρεία εκεί και αν είναι εγγεγραμμένη για το εμπόριο με τη συγκεκριμένη κατηγορία των προϊόντων που προσφέρει στο διαδίκτυο.
Πώς φαίνονται οι εικόνες; Έχουν τραβηχτεί σε ιδιωτικό περιβάλλον; Είναι επαγγελματικά επεξεργασμένες; Μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση και περιστροφή των εικόνων; Μήπως ο πωλητής θόλωσε τα λογότυπα ή έβαλε "διακόσμηση" στα σημεία όπου θα έπρεπε να υπάρχουν λογότυπα; Μπορείτε να δείτε ετικέτες στο λαιμό των ρούχων; Όλα αυτά είναι μαρτυρικά σημάδια ότι έχετε να κάνετε με πλαστά προϊόντα.
Ορισμένοι πωλητές παρέχουν "δια βίου εκδόσεις" διαφόρων γνωστών λογισμικών. Ωστόσο, πολλοί αυθεντικοί πάροχοι, όπως το Netflix, η Adobe, το Sky Sports κ.λπ. δεν ενδιαφέρονται για μια εφάπαξ πληρωμή, αλλά βασίζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στις συνδρομές.
Αν κάποιος προσφέρει εκδόσεις λογισμικού εφ' όρου ζωής όπως αυτές, είτε πρόκειται για crack, είτε χρησιμοποιεί μια ευπάθεια του εμπορικού σήματος, είτε δεν θα παραδώσει τίποτα απολύτως. Μείνετε μακριά και μην αγοράζετε δια βίου εκδόσεις: μπορεί να το μετανιώσετε σε όλη σας τη ζωή.
Αν δεν είστε σίγουροι αν το κατάστημα πουλάει αυθεντικά αντικείμενα, αποκτήστε επιπλέον προστασία και προσπαθήστε να επιλέξετε μια μέθοδο πληρωμής όπου μπορείτε να πληρώσετε ΜΕΤΑ την παραλαβή των αντικειμένων. Η αντικαταβολή είναι μια χαρά, αν μπορείτε να ελέγξετε το περιεχόμενο αμέσως κατά την παραλαβή.
Η πληρωμή μέσω τιμολογίου είναι επίσης εξαιρετική και το PayPal έχει αρκετούς κανονισμούς για την αποφυγή απάτης (προσέξτε, όμως: μην χρησιμοποιείτε την επιλογή "φίλοι και συγγενείς", ακόμη και αν οι πωλητές προσπαθούν να σας πιέσουν).
Μήπως οι καταχωρίσεις δείχνουν ταχέως μειούμενους αριθμούς αποθεμάτων; Μήπως αναβοσβήνουν στην οθόνη σας banners με το "να είστε γρήγοροι, περιορισμένο απόθεμα" κ.λπ. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο πωλητής θέλει να σας βάλει σε βιασύνη και να σας κάνει να ξεχάσετε τον διπλό έλεγχο για το αν είναι νόμιμος και πουλάει πλαστά αντικείμενα ή όχι.
Υπάρχουν νομικές απαιτήσεις που πρέπει να πληροί το προϊόν; Για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικές συσκευές χρειάζονται ΑΗΗΕ στην ΕΕ, ενώ τα φάρμακα και ορισμένα συμπληρώματα υγείας χρειάζονται ένθετο συσκευασίας με οδηγίες δοσολογίας σε πολλές χώρες.
Επιπλέον, τα βιβλία που πωλούνται στη Γερμανία καθορίζονται σε μια συγκεκριμένη τιμή (αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή καταστραφεί), ενώ αρκετά φαρμακευτικά προϊόντα πρέπει να αναγράφουν ειδικούς κωδικούς στην επιφάνεια/συσκευασία τους. Εάν αυτά δεν περιλαμβάνονται: μείνετε ασφαλείς, μείνετε μακριά!
Είναι το κατάστημα ολοκαίνουργιο; Και αν ναι, αυτό ταιριάζει με την περιγραφή του καταστήματος; Πολλοί ψεύτικοι πωλητές ανοίγουν νέα καταστήματα και ισχυρίζονται ότι είναι οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί για περισσότερα από 20 χρόνια.
Είναι επίσης κακό σημάδι αν ισχυρίζονται ότι έχουν πολλούς ικανοποιημένους πελάτες, αλλά οι αξιολογήσεις των πελατών τους περιλαμβάνουν μόνο μερικές σπάνιες κριτικές (που είναι γενικές και μοιάζουν σαν να έχουν παραχθεί μαζικά ή ακόμα και να έχουν κλαπεί από άλλους ιστότοπους). Αν συμβαίνει αυτό: φύγετε από τον ιστότοπο χωρίς να αγοράσετε τίποτα.
Ακόμη και αν το κατάστημα πέρασε όλα τα τεστ και αγοράσατε το προϊόν, μπορεί να βρεθείτε προ δυσάρεστης έκπληξης. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να διαπιστώσετε αν παραλάβατε ένα αυθεντικό προϊόν.
Αναγράφεται στην ετικέτα αποστολής ο αποστολέας; Αν όχι, αυτό είναι κακό σημάδι: τα πραγματικά καταστήματα και οντότητες δεν φοβούνται να αναφέρουν το όνομά τους.
Πώς είναι συσκευασμένο το προϊόν; Ένα ρολόι Rolex δεν θα έρθει τυλιγμένο σε παλιές εφημερίδες.
Το κουτί/περιτύλιγμα θα πρέπει να περιέχει το λογότυπο της μάρκας στις περισσότερες περιπτώσεις και να ανταποκρίνεται στα συνήθη πρότυπα συσκευασίας.
Από τι είναι κατασκευασμένο το προϊόν; Υποτίθεται ότι είναι κατασκευασμένο από αυτό το υλικό ή από κάτι άλλο; Τα απομιμητικά χρωμιωμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων, για παράδειγμα, παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές από τα πρωτότυπα προϊόντα, επειδή οι παραχαράκτες συχνά αντικαθιστούν τα μεταλλικά μέρη με φτηνό πλαστικό.
Αν αγοράσατε χρυσά ή ασημένια προϊόντα, ελέγξτε την ποιότητα του υλικού. Αν δεν είστε σε θέση να το αναγνωρίσετε μόνοι σας, μπορείτε να πάτε στο κοσμηματοπωλείο της περιοχής σας και να τους αφήσετε να κάνουν τον έλεγχο.
Στην περίπτωση των ενδυμάτων, το μέγεθος του προϊόντος που φτάνει μπορεί να σας δώσει μια χρήσιμη ένδειξη. Δεδομένου ότι τα περισσότερα πλαστά προϊόντα προέρχονται από την Ασία, το πραγματικό μέγεθος των ρούχων μπορεί να διαφέρει πολύ από αυτό που έχετε συνηθίσει (και από αυτό που έχετε παραγγείλει). Τα παπούτσια είναι πολύ μικρά; Τα ρούχα είναι πολύ μεγάλα; Τα πουκάμισα μεγέθους M και XL είναι ακριβώς τα ίδια; Δεν είναι καλά σημάδια.
Επιπλέον, ελέγξτε αν το προϊόν έχει όλα τα χαρακτηριστικά, όπως ετικέτες με οδηγίες πλύσης για τα ρούχα. Πώς είναι συνδεδεμένα τα μέρη μεταξύ τους; Οι παραχαράκτες συνήθως δεν ασχολούνται με την ποιότητα και αυτό εντοπίζεται ευκολότερα εκεί όπου τα μέρη ενός προϊόντος είναι συνδεδεμένα, π.χ. με ραφή ή κόλλα.
Επιπλέον, αρκετά προϊόντα απαιτούν σήμανση CE ή TÜV για να διασφαλιστεί ότι πληρούν όλα τα κριτήρια ασφαλείας. Εάν λείπουν αυτές οι ετικέτες/σημάνσεις/σφραγίδες: έχετε δυστυχώς αγοράσει μια απομίμηση.
Εάν ο πωλητής δηλώνει μέσα στις οδηγίες του καταστήματός του ότι θα επισυνάψει μια ετικέτα επιστροφών στη συσκευασία, θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε μια τέτοια ετικέτα. Οι πωλητές απομιμήσεων σπάνια δέχονται καθόλου επιστροφές και η πληρωμή τους δεν περνάει καν από το μυαλό τους. Αν λείπει η ετικέτα επιστροφών, αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι.
Μήπως το προϊόν έχει μια περίεργη μυρωδιά; Τα συστατικά του είναι πιθανότατα φτηνά υποκατάστατα. Μην θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας: κόψτε τις απώλειες και προχωρήστε παρακάτω.
Οι απομιμήσεις προκαλούν πολλά προβλήματα στους πελάτες. Και ακόμη περισσότερα για τις μάρκες. Η απώλεια εσόδων, εικόνας και αξιοπιστίας είναι μερικές μόνο από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι απομιμήσεις για μια μάρκα. Αν θέλετε να προστατεύσετε την επωνυμία σας από τους παραχαράκτες, τους γκρίζους εμπόρους και τους παραβάτες των πνευματικών δικαιωμάτων, επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.
Πηγή: pexels.com