Από ποιον αγοράζετε πραγματικά στο διαδίκτυο;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει σπουδαία πράγματα για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το Facebook έχει κάνει τη σύνδεσή τους με το ηλεκτρονικό εμπόριο πολύ πιο εύκολη με τις διαφημίσεις στο Facebook και πολλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν αγορές κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο σε μια διαφήμιση. Ομοίως, το Instagram επιτρέπει επίσης στους διαφημιστές να δημιουργούν διαφημίσεις με πολύ μικρή επαλήθευση.
Οποιοσδήποτε με μια σελίδα στο Facebook μπορεί να "χρηματοδοτήσει" μια ανάρτηση, και ενώ το Facebook ελέγχει αυτές τις διαφημίσεις, ο αριθμός των δόλιων διαφημίσεων που περνούν απαρατήρητες καθιστά προφανές ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εντοπίσετε μια διαφήμιση που παραπέμπει σε ψεύτικο προϊόν ή εταιρεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Αν εντοπίσετε κάτι που φαίνεται αδικαιολόγητα φθηνότερο από ό,τι θα έπρεπε, τότε οι πιθανότητες είναι ότι πρόκειται μάλλον για απομίμηση. Πριν γίνει διαθέσιμη η λειτουργία αγορών στο Instagram, μελέτες έδειξαν πολλές διαφημίσεις που προωθούσαν ψεύτικα Yeezys. Δεν είναι δύσκολο για έναν κακό ηθοποιό να στήσει μια απίστευτα γνήσια εμφάνιση διαφήμισης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να βρουν στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του γνήσιου προϊόντος και να την περάσουν ως δική τους διαφήμιση. Για κάθε διαφήμιση που δεν περνάει από τη διαδικασία επαλήθευσης του Facebook, απλά θα στήσουν άλλες πέντε και θα δουν ποιες θα εγκριθούν.
Όταν κάνετε κλικ σε μια διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μεταφερθείτε στον ιστότοπο του διαδικτυακού πωλητή. Ακόμη και η πιο όμορφη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας στείλει σε έναν ιστότοπο που φαίνεται ύποπτος. Ενώ περιηγείστε στον ιστότοπο, μοιάζει με έναν ποιοτικό ιστότοπο που πωλεί νόμιμα προϊόντα ή η όλη εμπειρία σας φαίνεται λίγο φτηνή; Κάτι που μπορείτε να κάνετε είναι να ψάξετε στο Google τον ιστότοπο στον οποίο σας στέλνουν και να μάθετε τι λένε οι άλλοι για τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα.
Μερικές φορές, μια μάρκα θα κάνει ένα παιχνίδι με ένα πρωτότυπο όνομα και θα προωθήσει τον εαυτό της ως παρόμοιο προϊόν και όχι ως "απομίμηση". Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι η μάρκα Jack Wolfskin. Μια μάρκα με πολύ παρόμοιο στυλ και όνομα, το Caddie Wolfclaw πωλείται στο διαδίκτυο εδώ και αρκετό καιρό.
Όπως έχουμε καλύψει, είναι πολύ εύκολο για τις ψεύτικες διαφημίσεις να περάσουν τη διαδικασία επαλήθευσης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί άνθρωποι έχουν εξαπατηθεί και έχουν αγοράσει ψεύτικες μάρκες, όπως ψεύτικα γυαλιά ηλίου Ray-Ban, μόνο και μόνο για το γεγονός ότι διαφημίζονται στο Instagram ή στο Facebook.
Με εκατομμύρια διαφημίσεις που απαιτούν επαλήθευση κάθε μέρα, δεν είναι περίεργο που οι πλατφόρμες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση. Είναι πάντα καλύτερο να κάνετε τους δικούς σας ελέγχους αν κάτι φαίνεται λάθος ή αν το προϊόν μοιάζει να έχει πολύ μεγάλη έκπτωση για να είναι το γνήσιο προϊόν.
Εάν μια διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει περάσει από τη διαδικασία έγκρισης, είναι πιθανό να φαίνεται πολύ ρεαλιστική. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας για αυτό το είδος διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε πέσει θύμα μιας διαφήμισης που μοιάζει να προέρχεται από έναν αυθεντικό μεταπωλητή.
Κάνοντας κλικ στη διαφήμιση για τα γυαλιά ηλίου Ray-Ban τίποτα δεν μας φάνηκε ύποπτο στις ιστοσελίδες. Πολλοί εξουσιοδοτημένοι πωλητές χρησιμοποιούν τις δικές τους ιστοσελίδες για να πωλούν στο διαδίκτυο. Μόλις παραλάβαμε το προϊόν στο πλαίσιο της υπηρεσίας δοκιμαστικής αγοράς, συνειδητοποιήσαμε ότι επρόκειτο στην πραγματικότητα για απομίμηση.
Οι κοινωνικές αγορές λειτουργούν τόσο καλά επειδή οι περισσότερες κοινωνικές διαφημίσεις λαμβάνουν χώρα εκτός του κανονικού διαφημιστικού περιβάλλοντος. Επειδή η κοινωνική διαφήμιση είναι εγγενής, το κοινό ανταποκρίνεται στις κοινωνικές διαφημίσεις πολύ περισσότερο από ό,τι θα ανταποκρινόταν στην τυπική διαφήμιση με τη μορφή banners. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί κακοί παράγοντες εκμεταλλεύονται τις κοινωνικές διαφημίσεις. Ενώ η αγορά διαφημίσεων προβολής είναι μια δαπανηρή διαδικασία που χρειάζεται τη βοήθεια ενός DSP, οι κοινωνικές διαφημίσεις μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα στις πλατφόρμες με τόσο μικρή ημερήσια δαπάνη όσο 5 λίρες.
Πιάνουμε έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών ψεύτικων διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας με μάρκες. Αυτό μας διευκολύνει πολύ να τις εντοπίζουμε στο newsfeed των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Για να ελέγξουμε πόσες ψεύτικες διαφημίσεις υπάρχουν πραγματικά εκεί έξω, πραγματοποιήσαμε πρόσφατα μια έρευνα στο Instagram. Μέσα σε λίγα λεπτά, είχαμε βρει μια ψεύτικη διαφήμιση για τη δημοφιλή μάρκα γυαλιών ηλίου, Ray-Ban.
Αυτή οδηγούσε σε έναν ιστότοπο όπου τα γυαλιά ηλίου ήταν προφανώς πλαστά. Το πρόβλημα με αυτές τις διαφημίσεις είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχουν οδηγηθεί σε έναν ιστότοπο που τους πουλάει απομιμητικά προϊόντα. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το καταλάβετε, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι να αναζητήσετε τον ιστότοπο στο διαδίκτυο και να μάθετε τι λένε οι άλλοι χρήστες.
Εάν η εταιρεία σας έχει πέσει θύμα απατηλών διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πωλούν τα προϊόντα σας, επικοινωνήστε με την Globaleyez GmbH και μπορούμε να σας βοηθήσουμε να απαλλαγείτε από αυτές.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από τον συνεργάτη του Scamadviser, την Globaleyez GmbH. Μπορείτε να βρείτε την αρχική έκθεση εδώ.