Το να κάνεις μια συμφωνία είναι φοβερό και καθώς ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί στον τομέα του λιανικού εμπορίου, ο αριθμός και η συχνότητα των πωλήσεων έχουν αυξηθεί - τόσο εκτός όσο και στο διαδίκτυο. Όλοι γνωρίζουμε αυτή την ενοχλητική ερώτηση όταν βλέπουμε μια φανταστική προσφορά: "Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό;" Στην πραγματικότητα, το Forbes αναφέρει ότι η μειωμένη τιμή (και διάφορες τακτικές γύρω από αυτήν, όπως η τεχνητή σπανιότητα) μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην πιθανότητα αγοράς από παρόρμηση.
Αλλά φυσικά, οι απατεώνες έχουν επίσης αντιληφθεί αυτό το γεγονός. Εκμεταλλεύονται ενεργά την αγάπη των καταναλωτών για μια ευκαιρία για να τους εξαπατήσουν με τα χρήματα που με κόπο έχουν βγάλει στο διαδίκτυο! Η Which? (μια φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο) εκτιμά ότι οι απάτες στις ηλεκτρονικές αγορές κοστίζουν 58 εκατομμύρια λίρες ετη σίως μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Πώς ακριβώς το πετυχαίνουν αυτό οι απατεώνες; Η φύση του διαδικτύου καθιστά πολύ πιο εύκολη την οργάνωση των πραγμάτων.
Πρώτα απ' όλα, κάθε απάτη με ηλεκτρονικές αγορές απαιτεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα! Συχνά αυτό στήνεται χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο ή ένα έτοιμο κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου που μπορεί να δημιουργηθεί γρήγορα, αλλά φαίνεται αρκετά πειστικό με την πρώτη ματιά.
Ένα παράδειγμα είναι το MyPillow, το οποίο χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Shopify. Σε ένα άρθρο στο AdAge, ο ιδιοκτήτης Mike Lindell εξέφρασε την οργή του όταν το κατάστημά του mypillow.com αντιγράφηκε από έναν ψεύτικο που χρησιμοποιούσε το πολύ παρόμοιο mypillowstore.com... προσποιούμενος ότι πουλάει τα προϊόντα του! Με χαμηλό μηνιαίο κόστος και σχετικά εύκολη διαδικασία εγκατάστασης, πλατφόρμες όπως αυτή καθιστούν εύκολη υπόθεση για έναν απατεώνα να ανοίξει την επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου απάτης του.
Συχνά, τα είδη των προϊόντων που επιλέγονται για να εξαπατήσουν τους χρήστες είναι επώνυμα προϊόντα υψηλής αξίας και ζήτησης. Η δική μας ανάλυση κατά την περίοδο των διακοπών διαπίστωσε ότι μάρκες όπως οι Adidas, Beats, Canada Goose, Fred Perry, KitchenAid, Lego, LG, Nike Ray-Ban και Ted Baker. Διαπιστώσαμε ότι γνωστές μάρκες και είδη που έχουν υψηλή πολυτελή/νομισματική αξία χρησιμοποιούνται συχνά για απάτες με ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε έναν τέτοιο ψεύτικο ιστότοπο παρακάτω, ο οποίος προσποιείται ότι είναι επίσημος πωλητής Lego. Ο ιστότοπος φαίνεται νόμιμος, καθώς έχει αντιγράψει το branding μιας διάσημης μάρκας (στην προκειμένη περίπτωση της Lego) και στη συνέχεια δημιούργησε έναν βασικό ιστότοπο γύρω από αυτό. Δυστυχώς, επρόκειτο για ένα κατάστημα απάτης που λειτουργούσε από την Κίνα και εξαφανίστηκε με τα χρήματα των πελατών αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του.
Οι απατεώνες παραμονεύουν όλο το χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες εποχές του έτους που συγκεντρώνουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου (ανάλογα με την περιοχή). Αυτές μπορεί να είναι η βιασύνη των Χριστουγέννων, η Μαύρη Παρασκευή, η Ημέρα της Μητέρας κ.λπ.
Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αγοραστές μπορεί να απομακρυνθούν από τους πιο συνηθισμένους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, όταν το περιζήτητο προϊόν τους δεν υπάρχει σε απόθεμα ή δεν θα αποσταλεί εγκαίρως. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από τη δική μας βάση δεδομένων.
Τεκμήριο 1: http://cclonns.com/ - Christian Louboutin για 140 δολάρια; Παρακαλώ.....
Τεκμήριο 2: holidayashop.com - Εργαλεία με χαμηλό κόστος... ξανασκεφτείτε το!
Τεκμήριο 3: heyvips.com - Δεν θα φύγετε με ένα σκούτερ... θα φύγουν με τα μετρητά σας!
Να είστε προσεκτικοί εκεί έξω... και αν έχετε αμφιβολίες ελέγξτε το ScamAdviser πριν αγοράσετε! Για συμβουλές σχετικά με τον εντοπισμό απάτης, διαβάστε το άρθρο μας 'Πώς να αναγνωρίσετε μια απάτη'.
Είδατε μια προσφορά που είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή; Μοιραστείτε την στην ομάδα μας Global Scam Fighters ή στο φόρουμ του ScamAdviser.