Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η FSMA συνέχισε να λαμβάνει καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με νέες δόλιες πλατφόρμες συναλλαγών που δραστηριοποιούνται στη βελγική αγορά.
Οι εν λόγω πλατφόρμες συναλλαγών προσπαθούν να προκαλέσουν την περιέργεια των καταναλωτών με την τοποθέτηση διαφημίσεων απάτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε διαδικτυακές πλατφόρμες βίντεο. Σε αυτές τις ψεύτικες διαφημίσεις, ένα (γνωστό) πρόσωπο συχνά εξηγεί πώς να πλουτίσετε γρήγορα. Οι εν λόγω πλατφόρμες συναλλαγών χρησιμοποιούν επίσης μερικές φορές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα για να δελεάσουν τα θύματα. Αυτές οι ψεύτικες διαφημίσεις ή εφαρμογές για κινητά προσφέρουν συχνά ένα εικονικό νόμισμα, λογισμικό συναλλαγών ή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αφού κάνουν κλικ στη διαφήμιση ή κατεβάσουν την εφαρμογή για κινητά και αφού δώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, τα θύματα συνήθως καλούνται γρήγορα από απατεώνες που παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση (σε μετοχές, εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, εικονικά νομίσματα κ.λπ.). Άλλες πλατφόρμες συναλλαγών έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές μέσω εφαρμογών γνωριμιών και ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, πολλές πλατφόρμες συναλλαγών χρησιμοποιούν το WhatsApp και το Telegram.
Η FSMA σημειώνει ότι αρκετές δόλιες πλατφόρμες συναλλαγών προσφέρουν στους καταναλωτές το λεγόμενο "πρόγραμμα συνεργατών". Τα προγράμματα αυτά παρουσιάζουν ενδείξεις συστήματος πυραμίδας.
Οι εν λόγω πλατφόρμες ενεργούν πολύ επιθετικά. Συχνά ισχυρίζονται ότι κατέχουν άδεια από ψεύτικη χρηματοπιστωτική αρχή, την οποία εμφανίζουν για να φαίνονται αξιόπιστες. Οι απατεώνες προσπαθούν ακόμη και να πείσουν τα θύματα να τους επιτρέψουν να πάρουν τον έλεγχο του υπολογιστή τους εξ αποστάσεως, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ορισμένες μεταφορές χρημάτων. Οι απατεώνες προσπαθούν επίσης να πείσουν τα θύματα να επενδύσουν όλο και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. Δίνουν επίσης υποσχέσεις για επιστροφή χρημάτων με αντάλλαγμα μια τελευταία μεταφορά χρημάτων. Αυτή είναι μια τεχνική για να εισπράξουν ακόμη περισσότερα χρήματα από τα θύματά τους.
Τα θύματα που συμφωνούν να κάνουν κάτι τέτοιο παραπονιούνται ιδίως για:
Αυτές είναι πιθανότατα περιπτώσεις επενδυτικής απάτης. Οι απατεώνες όχι μόνο ενεργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες, αλλά και εκτρέπουν τα κεφάλαια των επενδυτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επενδυτές δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν τα χρήματά τους, επειδή αυτοί οι παράνομοι πάροχοι υπηρεσιών βρίσκονται συνήθως στο εξωτερικό.
***
Διάφορες νέες πλατφόρμες συναλλαγών έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες.
Η FSMA συνιστά έντονα να μην ανταποκρίνεστε σε τυχόν προσφορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που γίνονται από τις ακόλουθες νέες πλατφόρμες συναλλαγών:
Προκειμένου να αποφευχθεί η απάτη, η FSMA διατυπώνει τις ακόλουθες συστάσεις προς τους επενδυτές:
Ελέγχετε πάντοτε την ταυτότητα (επωνυμία της εταιρείας, χώρα καταγωγής, έδρα κ.λπ.) της εταιρείας. Εάν η εταιρεία δεν μπορεί να αναγνωριστεί με σαφήνεια, δεν πρέπει να την εμπιστεύεστε.
Ναελέγχετε πάντα αν η εν λόγω εταιρεία διαθέτει την απαιτούμενη άδεια. Για τον σκοπό αυτό, αρκεί μια εύκολη αναζήτηση στον ιστότοπο της FSMA. Λάβετε υπόψη σας! Να προσέχετε πάντα τις "κλωνοποιημένες εταιρείες": εταιρείες που πλασάρονται ως διαφορετικές, νόμιμες εταιρείες, παρόλο που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές. Μια προσεκτική εξέταση των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των στοιχείων επικοινωνίας των εν λόγω εταιρειών μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τον εντοπισμό αυτού του είδους απάτης και την αποτροπή της.
Περισσότερο από ποτέ, η σύνεση είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας, και πριν προβείτε σε (περισσότερες) πληρωμές, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την FSMA χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας με τους καταναλωτές. Επίσης, μη διστάσετε να την ενημερώσετε για οποιαδήποτε επαφή σας με μια ύποπτη εταιρεία που δεν έχει ακόμη αποτελέσει αντικείμενο προειδοποίησης από την FSMA.
Εάν έχετε πέσει θύμα επενδυτικής απάτης, η FSMA σας συμβουλεύει να υποβάλετε καταγγελία στην τοπική αστυνομία ή στις δικαστικές αρχές.
Επιπλέον, σε περίπτωση που οι απατεώνες καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο του υπολογιστή σας, η FSMA συνιστά να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας και, εάν είναι απαραίτητο, να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης.
***
Για περισσότερες συστάσεις με στόχο την αποφυγή της επενδυτικής απάτης, η FSMA καλεί τους επενδυτές να συμβουλευτούν τη σελίδα"Πώς να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε την απάτη;" στον ιστότοπό της. Παρακολουθήστε επίσης τα βίντεο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης (διαθέσιμα μόνο στα γαλλικά ή τα ολλανδικά ).
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με την Αρχή Εξυπηρέτησης Χρηματοπιστωτικών Αγορών