Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI ) έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με την αύξηση των απάτων τεχνολογικής υποστήριξης που στοχεύουν δυσανάλογα τους ηλικιωμένους. Οι απατεώνες εξαπατούν τους ηλικιωμένους ώστε να κρύψουν μετρητά σε περιοδικά και να τους τα ταχυδρομήσουν χρησιμοποιώντας ναυτιλιακές εταιρείες.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτή, ή οποιαδήποτε άλλη απάτη, είναι να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις απάτες και να έχετε το νου σας. Ας μάθουμε περισσότερα γι' αυτό, πώς λειτουργεί και τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ασφαλείς.
Πηγή: Aarp.org
Αυτοί οι απατεώνες αρχίζουν να έρχονται σε επαφή με διάφορους τρόπους: μέσω τηλεφωνημάτων, μηνυμάτων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αναδυόμενων μηνυμάτων στον υπολογιστή σας. Παριστάνουν τους πραγματικούς βοηθούς της εταιρείας. Μπορεί να πουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον υπολογιστή σας ή να σας υποσχεθούν επιστροφή χρημάτων για μια υπηρεσία που πληρώσατε.
Μετά το πρώτο μήνυμα, δεν σταματούν. Θα σας στείλουν κι άλλα μηνύματα ή μηνύματα. Θα σας δώσουν έναν αριθμό τηλεφώνου για να καλέσετε για βοήθεια. Όταν τα θύματα καλέσουν αυτόν τον αριθμό, συνδέονται με έναν απατεώνα που τους χειραγωγεί επιδέξια με δελεαστικά νέα για πιθανή επιστροφή χρημάτων. Ωστόσο, η πλοκή πυκνώνει.
Οι απατεώνες θα σας ζητήσουν να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα ώστε να μπορούν να ελέγχουν τον υπολογιστή σας από μακριά. Αυτή η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής παρέχει στον απατεώνα την ευκαιρία να καθοδηγήσει το θύμα να συνδεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό. Θα προσποιηθούν ότι στέλνουν χρήματα στο λογαριασμό σας, αλλά θα κάνουν ένα "λάθος" και θα βάλουν πάρα πολλά.
Πηγή:pexels.com
Τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος. Θα σας πουν ότι έκαναν λάθος και ότι θέλουν πίσω τα επιπλέον χρήματά τους. Θα σας πουν ότι πρέπει να στείλετε τα χρήματα σε μετρητά. Θέλουν να τυλίξετε τα χρήματα σε περιοδικά και να τα στείλετε μέσω μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Αλλά όλα αυτά είναι ψέματα.
Επιπλέον, οι απατεώνες θα σας πουν να βάλετε τα μετρητά μέσα σε περιοδικά και να τα ταχυδρομήσετε σε μια διεύθυνση που θα σας δώσουν. Μπορεί να σας πουν να τα στείλετε σε ένα φαρμακείο ή σε ένα κατάστημα που παραλαμβάνει πακέτα από ναυτιλιακές εταιρείες. Όλα αυτά φαίνονται αληθινά, αλλά είναι το τέχνασμά τους. Στο τέλος, μπορεί να γίνετε μέρος μιας απάτης με χρηματικά βαποράκια.
Ποτέ μη συμμορφώνεστε με αιτήματα λήψης λογισμικού που προέρχονται από άγνωστα άτομα, ακόμη και αν φαίνονται νόμιμα. Ο κίνδυνος να εκθέσετε τον υπολογιστή σας σε αδίστακτους χάκερς είναι απλά πολύ μεγάλος.
Πηγή:ipi.media
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χορηγείται απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας σε ένα άγνωστο άτομο. Διατηρήστε τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων και των ευαίσθητων πληροφοριών σας.
Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ανεπιθύμητα αναδυόμενα παράθυρα, συνημμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους που λαμβάνετε μέσω γραπτών μηνυμάτων. Επιπλέον, αποφύγετε να επικοινωνείτε με τους παρεχόμενους τηλεφωνικούς αριθμούς, εκτός εάν μπορείτε να επαληθεύσετε ανεξάρτητα τη γνησιότητά τους.
Ποτέ, σε καμία περίπτωση, μην στέλνετε μετρητά μέσω ταχυδρομείου ή ναυτιλιακών εταιρειών. Πρόκειται για μια κραυγαλέα κόκκινη σημαία που θα πρέπει να σημάνει συναγερμό.
Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει αυτή την κλιμακούμενη απειλή, το FBI προτρέπει τα θύματα να αναφέρουν ταχέως δόλιες ή ύποπτες δραστηριότητες μέσω του Κέντρου Καταγγελιών για Εγκλήματα Διαδικτύου του FBI στη διεύθυνση www.ic3.gov. Μια λεπτομερής περιγραφή του περιστατικού είναι ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας του δράστη ή της εταιρείας, των μεθόδων επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν και των λεπτομερειών των αποστελλόμενων μετρητών, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος και της διεύθυνσης του παραλήπτη.
Πηγή εικόνας: pexels.com