Το WhatsApp - η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες - υπέστη μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων στην ιστορία. Η μαζική παραβίαση των δεδομένων του WhatsApp μπορεί να επηρεάσει 500 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η διαρροή δεδομένων, η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε ένα δημοφιλές φόρουμ χάκερ, πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του WhatsApp. Η βάση δεδομένων περιέχει ιδιωτικούς τηλεφωνικούς αριθμούς από διάφορες χώρες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό αποτελεί τεράστια ανησυχία για εκατομμύρια χρήστες που είναι πλέον εκτεθειμένοι σε πιθανά συστήματα κοινωνικής μηχανικής, όπως το phishing, οι απάτες επενδύσεων και οι απάτες ρομαντικών σχέσεων.
Περισσότερα από 32 εκατομμύρια από τα αρχεία που διέρρευσαν λέγεται ότι προέρχονται από χρήστες στις ΗΠΑ, ενώ 11 εκατομμύρια από χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλα επηρεαζόμενα έθνη περιλαμβάνουν την Αίγυπτο (45 εκατομμύρια), την Ιταλία (35 εκατομμύρια), τη Σαουδική Αραβία (29 εκατομμύρια), τη Γαλλία (20 εκατομμύρια), την Τουρκία (20 εκατομμύρια) και τη Ρωσία (10 εκατομμύρια).
Είναι ενδιαφέρον ότι ο χάκερ που ισχυρίζεται ότι έχει τα δεδομένα ισχυρίζεται ότι θα πουλήσει το σύνολο των δεδομένων ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Το σύνολο δεδομένων των ΗΠΑ λέγεται ότι πωλείται προς 7.000 δολάρια, ενώ τα νούμερα του Ηνωμένου Βασιλείου προς ένα παρόμοιο κατά κεφαλήν ποσό των 2.500 δολαρίων.
Τα δεδομένα αυτά μπορούν εύκολα να αγοραστούν από απατεώνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους κακόβουλες δραστηριότητες, όπως το vishing και το smishing. Οι χάκερς διανέμουν ελεύθερα τα αρχεία αυτά μεταξύ τους.
Δεν είναι σαφές πώς αποκτήθηκαν αυτοί οι αριθμοί, αλλά το WhatsApp βγήκε να αρνηθεί την παραβίαση δεδομένων. Τα νέα για τη διαρροή άρχισαν να εμφανίζονται στις 16 Νοεμβρίου 2022 και εξαπλώθηκαν σαν φωτιά στον σκοτεινό ιστό.
Όμως ένας εκπρόσωπος της WhatsApp διέψευσε τη διαρροή λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για διαρροή δεδομένων από το WhatsApp. Ανέφερε ότι η διαρροή δεδομένων, την οποία ισχυρίστηκε πρώτη φορά το Cybernews, βασίζεται σε ανυπόστατα στιγμιότυπα οθόνης.
Ο εκπρόσωπος υποστήριξε περαιτέρω ότι τα υποτιθέμενα δεδομένα προέρχονται από τη διαρροή του Facebook το 2019.
ΗMeta, η μητρική εταιρεία του WhatsApp και του Facebook, έχει δει το δικό της μερίδιο παραβιάσεων δεδομένων. Στο παρελθόν φέρεται να είχαν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook, τα οποία περιλάμβαναν αριθμούς τηλεφώνων και άλλες λεπτομέρειες. Ως εκ τούτου, θα ήταν συνετό να είστε προσεκτικοί στο να γίνετε στόχος απάτης, καθώς η υποτιθέμενη διαρροή του WhatsApp υποτίθεται ότι περιέχει ονόματα χρηστών εκτός από αριθμούς τηλεφώνου. Οι απατεώνες που γνωρίζουν και τα δύο αυτά πράγματα για εσάς μπορούν να κάνουν τις απάτες τους να φαίνονται πιο πιστευτές.
Πηγή εικόνας: Pexels.com