Η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Αγορών (FSMA) προειδοποιεί το κοινό για τις δραστηριότητες μη εξουσιοδοτημένων δανειστών που προσφέρουν στους καταναλωτές ψεύτικες πιστώσεις.
Τους τελευταίους μήνες, η FSMA εντόπισε 28 δόλιους δανειστές που προσφέρουν ψεύτικες πιστώσεις σε Βέλγους καταναλωτές μέσω του διαδικτύου. Οι καταναλωτές έρχονται σε επαφή με τέτοιους παρόχους με διάφορους τρόπους: λαμβάνουν ανεπιθύμητα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, WhatsApp κ.λπ.) ή βρίσκουν διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, οι καταναλωτές συχνά αναζητούν επιπλέον κεφάλαια με τη μορφή πίστωσης, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με αμφισβητούμενους φορείς.
Στην πράξη, πρόκειται για ψεύτικες πιστώσεις που προσφέρονται στους καταναλωτές προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές να τους δώσουν χρήματα. Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι είναι εξουσιοδοτημένοι δανειστές ή εγγεγραμμένοι πιστωτικοί διαμεσολαβητές και δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τα ονόματα ή τα λογότυπα γνωστών πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρόκειται για απάτη "κλωνοποιημένης επιχείρησης".
Οι απατεώνες προσφέρουν δάνεια με πολύ ελκυστικούς όρους. Για παράδειγμα, ο πιστωτικός φορέας ισχυρίζεται ότι δανείζει μεγάλα ποσά με χαμηλό επιτόκιο. Ισχυρίζεται επίσης ότι δεν θα γίνει έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή για να διαπιστωθεί αν είναι κακοπληρωτής που έχει λάβει δάνεια στο παρελθόν τα οποία δεν μπόρεσε να αποπληρώσει.
Οι καταναλωτές που αποδέχονται την προσφορά πίστωσης καλούνται να πληρώσουν προκαταβολικά ορισμένα έξοδα που σχετίζονται με την πίστωση. Αυτά μπορεί να παρουσιάζονται ως ασφάλιστρο για την κάλυψη του δανειστή έναντι αδυναμίας πληρωμής του δανείου, έξοδα χειρισμού φακέλων, διοικητικά έξοδα κ.λπ. Όμως όλα αυτά είναι πλασματικά έξοδα.
Μόλις οι καταναλωτές πληρώσουν αυτά τα λεγόμενα έξοδα, ο "δανειστής" εξαφανίζεται στον αέρα και είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθούν τα καταβληθέντα ποσά.
Ως εκ τούτου, η FSMA συμβουλεύει θερμά να μην δέχονται τέτοιες προσφορές πίστωσης.
Οι εταιρείες που λειτουργούν παράνομα και για τις οποίες η FSMA προειδοποιεί το κοινό είναι οι εξής
Η FSMA έχει μια σειρά από γενικές συστάσεις για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τέτοιες δόλιες πιστωτικές προσφορές:
Περισσότερο από ποτέ, η σύνεση είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας, και πριν προβείτε σε (περισσότερες) πληρωμές, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με την FSMA χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας με τους καταναλωτές στον ιστότοπό της. Επίσης, μη διστάσετε να ενημερώσετε την FSMA για οποιαδήποτε επαφή με μια ύποπτη εταιρεία που δεν έχει ακόμη αποτελέσει αντικείμενο προειδοποίησης από την FSMA.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε συνεργασία με: The Financial Services and Markets Authority (FSMA)
Πηγή εικόνας: unsplash.com