Αυτό το άρθρο προέρχεται από την Trend Micro.
Αν είστε τακτικός αναγνώστης αυτού του ιστολογίου, θα γνωρίζετε ότι δημοσιεύουμε πολλά για τις απάτες phishing. Και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι' αυτό: είναι παντού, πολλοί άνθρωποι πέφτουν πάνω τους και μπορεί να είναι δυνητικά καταστροφικές.
Αυτή την εβδομάδα παρατηρήσαμε τρεις απάτες phishing που έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις ΗΠΑ. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γι' αυτές, καθώς και για το πώς να τις αποφύγετε.
Οι απατεώνες προσποιούνται τη δημοφιλή υπηρεσία αποθήκευσης cloud της Microsoft, OneDrive. Έχουν στείλει ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ανθρώπους που τους ενημερώνουν ότι υπάρχει μια "επείγουσα ενημέρωση ασφαλείας".
Αν και το περιεχόμενο του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι κάπως συγκεχυμένο - φαίνεται ότι οι απατεώνες μπορεί να έχουν μπερδέψει το OneDrive με την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft, το Outlook - ο στόχος του μηνύματος είναι να κάνει τους χρήστες να κάνουν κλικ στο μπλε κουμπί "Σύνδεση".
Μόλις το πατήσετε, το κουμπί οδηγεί σε έναν μολυσμένο από κακόβουλο λογισμικό ιστότοπο.
Εάν ένα θύμα έκανε κλικ στο κόκκινο κουμπί, θα κατέβαινε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή του.
Το κακόβουλο λογισμικό είναι συνήθως σχεδιασμένο για να κλέβει προσωπικά δεδομένα και κωδικούς πρόσβασης, να διαγράφει αρχεία και να καθιστά τους υπολογιστές μη λειτουργικούς, μεταξύ άλλων κακόβουλων πραγμάτων.
Η Fidelity Investments, κοινώς γνωστή ως Fidelity, είναι μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Βοστώνη. Οι απατεώνες υποδύονται αυτή την εταιρεία για να προσπαθήσουν να κλέψουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες των ανθρώπων.
Το παραπάνω κακόβουλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχουν στείλει σε τεράστιο αριθμό δυνητικών θυμάτων, ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια νέα αναβάθμιση ασφαλείας και ότι όλοι οι πελάτες της Fidelity πρέπει να επικυρώσουν εκ νέου τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Φυσικά, αυτό είναι πλήρης ανοησία.
Το μόνο που θέλουν οι απατεώνες είναι τα θύματα να κάνουν κλικ στο σύνδεσμο "Επικυρώστε το λογαριασμό σας". Αν το κάνουν αυτό, θα μεταφερθούν σε έναν ιστότοπο phishing. Όλες οι προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες που θα εισαχθούν στον ιστότοπο θα σταλούν απευθείας στους απατεώνες, τις οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για τη διάπραξη οποιουδήποτε αριθμού άλλων εγκλημάτων.
Αντί να υποδυθούν μια συγκεκριμένη εταιρεία, σε αυτή την απάτη, οι απατεώνες έχουν υιοθετήσει μια πιο γενική προσέγγιση.
Μέσω γραπτού μηνύματος, τα πιθανά θύματα ενημερώνονται ότι ο λογαριασμός χρήστη τους κινδυνεύει να κλείσει. Φυσικά, αυτό δεν είναι αλήθεια, οι απατεώνες απλώς θέλουν να κάνουν κλικ στο σύνδεσμο που ενσωματώνεται στο μήνυμα. Δύο παραδείγματα αυτών των κακόβουλων μηνυμάτων παρατίθενται παρακάτω.
Τα θύματα οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η συσκευή τους έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό. Τους ζητείται να κάνουν κλικ στο κουμπί "Fix now!". Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα είναι ένα πλήρες ψέμα και αν κάνουν κλικ στο κουμπί, αντί να διορθώσουν τη συσκευή τους, στην πραγματικότητα θα τη μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό.
Όπως πάντα, αν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον ή/και χρήσιμο, παρακαλούμε να το ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ το με φίλους και συγγενείς για να βοηθήσετε να παραμείνει η διαδικτυακή κοινότητα ασφαλής και προστατευμένη.
Πηγή: pexels.com