Οι απάτες πλαστοπροσωπίας πραγματοποιούνται από απατεώνες που θέλουν να σας ξεγελάσουν και να σας κάνουν να νομίζετε ότι είναι εκπρόσωποι ενός γνωστού επιχειρηματικού οργανισμού. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν διαφημίσεις Google και άλλες στρατηγικές για να αυξήσουν τεχνητά την ορατότητά τους στα αποτελέσματα αναζήτησης όταν οι χρήστες αναζητούν τα ονόματα γνήσιων εμπορικών σημάτων.
Πάρτε, για παράδειγμα, την παρακάτω εικόνα απατεώνων που υποδύονται την Target για να κλέψουν κωδικούς δωροκάρτας από χρήστες. Οι χρήστες που έψαχναν για "target gift card balance" είδαν μια διαφήμιση που οδηγούσε σε έναν ψεύτικο ιστότοπο με το όνομα τομέα "bristolhirevan", ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με τον ιστότοπο της Target.
Πηγή εικόνας: Reddit
Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους απάτης πλαστοπροσωπίας:
Οι απατεώνες θα στείλουν ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει κάτι λάθος με την παραγγελία αγορών σας, παρόλο που δεν έχετε παραγγείλει τίποτα. Στόχος είναι να σας κάνουν να στείλετε τα προσωπικά σας στοιχεία.
Πηγή εικόνας: com
Σύμφωνα με την Trend Micro, στις κορυφαίες μάρκες με τις περισσότερες προσωποποιήσεις περιλαμβάνονται:
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν εργαλεία για τη δημιουργία προφίλ και λογαριασμών που διευκολύνουν τους απατεώνες να δημιουργήσουν προφίλ και σελίδες αντιγραφής. Από το Facebook, το Twitter, το LinkedIn και το Instagram μέχρι το YouTube, το Reddit και ακόμη και πιο εξειδικευμένες πλατφόρμες μικρο-μπλογκ όπως το Tumblr, οι απατεώνες αλωνίζουν παντού στο διαδίκτυο.
Παρόλο που οι πλατφόρμες εγκαθιστούν διαδικασίες επαλήθευσης, οι απατεώνες εξακολουθούν να καταφέρνουν να ξεγελούν τους χρήστες δημιουργώντας ψεύτικες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο όνομα δημοφιλών εμπορικών σημάτων ή προσώπων.
Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να διασταυρώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται. Εάν το email ή ο αριθμός τηλεφώνου δεν ταιριάζει με το επίσημο εμπορικό σήμα, αποφύγετε τη σελίδα.
Πηγή εικόνας: Pexels.com
Το domain spoofing αναφέρεται στους απατεώνες που δημιουργούν ιστοσελίδες που μοιάζουν με αυτές για να ξεγελάσουν ανυποψίαστους πελάτες, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπαλλήλους, για να πέσουν στην παγίδα.
Οι απατεώνες μπορεί να αντιγράψουν έναν ολόκληρο ιστότοπο, για να παρασύρουν τους χρήστες να δώσουν ιδιωτικές πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών και κωδικούς πρόσβασης. Να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί κατά την εισαγωγή ευαίσθητων στοιχείων στο διαδίκτυο, καθώς οι απατεώνες μπορεί να έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς πριν συνειδητοποιήσετε ότι τα στοιχεία σας έχουν πέσει σε λάθος χέρια.
Οι απάτες πλαστοπροσωπίας είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να σας ξεγελάσουν - και εταιρείες όπως η Apple, το Facebook, η Google, το Paypal και το Twitter αποτελούν συχνά στόχο. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι ιστότοποι εκεί έξω, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τους επισκέπτεστε. Αυτοί οι ιστότοποι μπορεί να σας ξεγελάσουν και να υποδυθούν μια διασημότητα, να προσποιηθούν ότι είναι η αστυνομία ή απλώς να πάρουν τα προσωπικά σας στοιχεία.
Πώς μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο; Ένας τρόπος είναι να βεβαιωθείτε ότι ποτέ δεν κάνετε κλικ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα γραπτό μήνυμα που φαίνεται να προέρχεται από μια εταιρεία ή έναν φίλο, αλλά είναι απροσδόκητο. Μόνο εσείς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από απάτες και απάτες.
Πηγή εικόνας: Pexels.com