Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα γίνονται όλο και πιο συχνές μέρα με τη μέρα, παρόλο που λίγοι γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτές. Μέχρι να το μάθουν, είναι συνήθως πολύ αργά.
Αυτή η έλλειψη γνώσης έχει αποδειχθεί ευλογία για τους απατεώνες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ορισμένα μειονεκτήματα της τεχνολογίας blockchain για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές. Οι απατεώνες έχουν πλέον περάσει από τη λήψη πληρωμών μέσω μεθόδων όπως η Gift card και η Western Union στο κρυπτονόμισμα, καθώς τους παρέχει αυξημένη ανωνυμία και ασφάλεια.
Οι επενδυτικές απάτες είναι το πιο συνηθισμένο είδος απάτης που περιλαμβάνει κρυπτονόμισμα. Στο Scamadviser, συναντάμε καθημερινά πολυάριθμες ψεύτικες ιστοσελίδες επενδύσεων. Οι ιστότοποι αυτοί υπόσχονται παράλογα υψηλές αποδόσεις, όπως 1% την ημέρα επ' αόριστον, και ισχυρίζονται ότι διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα, forex, δυαδικές επιλογές και άλλα.
Τα θύματα στα οποία στοχεύουν έχουν φτωχή γνώση των επενδύσεων και πείθονται εύκολα να αποχωριστούν τα χρήματά τους, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουν αργότερα ότι όλα ήταν μια απάτη. Καθώς οι απατεώνες απαιτούν να πληρωθούν με τη χρήση κρυπτονομισμάτων, συνήθως Bitcoin, λαμβάνουμε τακτικά αιτήματα από θύματα που χρειάζονται βοήθεια για να πάρουν πίσω τα κλεμμένα κρυπτο-χρηματικά τους κεφάλαια.
Με απλά λόγια, όχι.
Χωρίς να υπεισέλθουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, η φύση της τεχνολογίας blockchain είναι τέτοια που οι συναλλαγές που έχουν ήδη διεκπεραιωθεί δεν μπορούν να αντιστραφούν. Δεν υπάρχει δυνατότητα "επιστροφής χρεώσεων" παρόμοια με τις πιστωτικές κάρτες, καθώς δεν υπάρχει κεντρική αρχή που να μπορεί να ελέγξει τη ροή των κεφαλαίων. Δεν υπάρχει καμία τράπεζα που να ενεργεί ως μεσάζων μεταξύ εσάς και του εμπόρου. Στην ουσία, οι συναλλαγές blockchain μοιάζουν περισσότερο με μια συναλλαγή μετρητών παρά με μια τραπεζική μεταφορά. Ορισμένα κρυπτογραφικά πορτοφόλια διαθέτουν μια ενσωματωμένη επιλογή "Επιστροφή", αλλά η επιστροφή πρέπει να ξεκινήσει από τον ίδιο τον έμπορο και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί από τρίτους.
Για να το καταλάβετε αυτό καλύτερα, ας πάρουμε το παράδειγμα των πιστωτικών καρτών. Εάν πληρώσετε έναν έμπορο χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα, η τράπεζα πραγματοποιεί μια ψηφιακή πληρωμή στον έμπορο για λογαριασμό σας και το ποσό αυτό καλύπτεται αργότερα από εσάς όταν πληρώνετε το λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας. Εάν κάνετε αίτηση για επιστροφή χρέωσης, η τράπεζα απλώς αντιστρέφει την πληρωμή που έκανε στον έμπορο και το ίδιο ποσό αφαιρείται από το λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας. Το σύστημα αυτό παρέχει ένα είδος δικτύου ασφαλείας.
Με τα κρυπτονομίσματα, καθώς δεν υπάρχει μεσάζων, δεν υπάρχει ούτε δίχτυ ασφαλείας. Δεν μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε στην "υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών" αν σας εξαπατήσουν, καθώς δεν υπάρχει καμία μοναδική οντότητα που να είναι υπεύθυνη για την αλυσίδα μπλοκ.
Κάθε συναλλαγή κρυπτονομίσματος έχει ένα μοναδικό "δακτυλικό αποτύπωμα", το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της ροής των κεφαλαίων από το ένα πορτοφόλι κρυπτονομίσματος στο άλλο. Ωστόσο, οι συναλλαγές είναι ανώνυμες και δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με κάποιο συγκεκριμένο άτομο.
Θεωρητικά, είναι δυνατόν να βρεθεί ποιος είναι το άτομο που βρίσκεται πίσω από αυτές τις συναλλαγές. Στην πράξη, η προσπάθεια ταυτοποίησης του ατόμου που χρησιμοποιεί το πορτοφόλι είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία που απαιτεί τη συμμετοχή πολλών μερών.
Αφού διαπιστώσει τα ίχνη της κίνησης των κεφαλαίων, η υπηρεσία έρευνας πρέπει να επικοινωνήσει με το ανταλλακτήριο με αίτημα να αποκαλύψει την ταυτότητα του ατόμου στο οποίο ανήκει το πορτοφόλι. Στις περισσότερες χώρες είναι υποχρεωτική η επαλήθευση των χρηστών μέσω μιας διαδικασίας Know Your Customer (KYC) για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν συσταθεί σε χώρες που δεν απαιτούν επαλήθευση KYC.
Ο απατεώνας θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει τα χρήματα εκτός σύνδεσης σε ένα λεγόμενο "ψυχρό πορτοφόλι", φέρνοντας τα ίχνη σε αδιέξοδο.
Στη συνέχεια, υποθέτοντας ότι τα κεφάλαια δεν έχουν μεταφερθεί σε cold wallet και ότι το πορτοφόλι ή το ανταλλακτήριο εκτελεί έλεγχο KYC, πιθανότατα θα αρνηθούν να αποκαλύψουν τις πληροφορίες, εκτός εάν υπάρχει επίσημο αίτημα από τις αρχές επιβολής του νόμου. Αυτό μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία, καθώς οι απατεώνες κρυπτονομισμάτων λειτουργούν διεθνώς, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές επιβολής του νόμου από πολλές χώρες πρέπει να συντονιστούν.
Είναι επίσης σύνηθες για τους απατεώνες να χρησιμοποιούν χρηματικούς μουλάδες για να ξεπλένουν τα χρήματά τους. Ως εκ τούτου, το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει καταχωρηθεί το πορτοφόλι μπορεί να μην είναι καθόλου ο απατεώνας.
Μετά από όλη αυτή την προσπάθεια, ακόμη και αν εντοπιστεί ο απατεώνας, το θύμα πρέπει να είναι αρκετά τυχερό ώστε ο απατεώνας να έχει ακόμη τα χρήματα για να του τα επιστρέψει.
Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτό είναι ότι, παρόλο που οι συναλλαγές κρυπτογράφησης μπορούν θεωρητικά να εντοπιστούν για να εντοπιστεί ο απατεώνας, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτό σε ένα ρεαλιστικό σενάριο. Τα ποσά που χάνονται δεν είναι γενικά αρκετά μεγάλα ώστε να εμπλακούν οι διωκτικές αρχές και η υπόθεση μπορεί να τραβήξει επ' αόριστον αν είναι διεθνής.
Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά σαφές ότι οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων είναι μη αναστρέψιμες, υπάρχουν πολλές εταιρείες που καυχιούνται με αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα απάτης να ανακτήσουν τα κρυπτονομίσματά τους. Όλες τους ακολουθούν τα ίδια μοτίβα. Πρώτον, προωθούν έντονα τις υπηρεσίες τους μέσω μέσων όπως οι μηχανές αναζήτησης:
Διαφημίσεις spam σε ιστότοπους όπως το YouTube και το Instagram.
Ακόμη και στο Scamadviser, αφαιρούμε περίπου 200 έως 300 ψεύτικες κριτικές κάθε μήνα από ανθρώπους που λένε ότι τα χρήματά τους έχουν ανακτηθεί από μια εταιρεία ανάκτησης. Αυτές οι κριτικές δεν πρέπει ποτέ να είναι αξιόπιστες.
Στέλνουν επίσης πληρωμένα δελτία τύπου που θα μπορούσαν να συγχέονται ως πραγματικά ειδησεογραφικά άρθρα.
Οι ιστότοποι περιέχουν πάντα μαρτυρίες από ενθουσιασμένους πελάτες που νόμιζαν ότι δεν θα έπαιρναν ποτέ πίσω τα χρήματά τους, αλλά ανέκτησαν επιτυχώς τα κλεμμένα χρήματά τους χάρη στον οργανισμό ανάκτησης.
Όλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα σίγουροι και αναφέρουν συγκεκριμένα ότι μπορούν να ανακτήσουν κρυπτονόμισμα.
Έχουν λοιπόν κάποιο μυστικό που δεν γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος της κρυπτογράφησης; Λοιπόν, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες που έχουμε ερευνήσει είναι πλήρεις απάτες, ενώ άλλες παρέχουν υπηρεσίες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Όλες παρέχουν "δωρεάν διαβουλεύσεις", προφανώς για να εκτιμήσουν αν υπάρχει πιθανότητα το θύμα να πάρει πίσω τα χρήματά του. Περιέργως, δεν φαίνεται να απορρίπτουν ποτέ κάποια υπόθεση. Ο πραγματικός σκοπός της διαβούλευσης είναι να κατανοήσουν το επίπεδο απελπισίας του πελάτη.
Καθώς πολλά από τα θύματά τους χάνουν τις οικονομίες τους, αναζητούν απεγνωσμένα κάθε είδους ελπίδα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα συμφωνήσουν με οποιαδήποτε απαίτηση του οργανισμού ανάκτησης, αρκεί να συνεχίσουν να προσφέρουν ελπίδα ανάκτησης των χρημάτων. Αυτές οι εταιρείες ζητούν πάντα προκαταβολικά αμοιβές και ποτέ δεν εργάζονται με βάση την απόδοση, δηλαδή αφαιρούν τις αμοιβές τους από το ανακτηθέν ποσό, παρόλο που μπορεί να το ισχυριστούν αρχικά.
Ενώ ορισμένες από αυτές ισχυρίζονται ότι είναι "γραφεία ερευνών" και όχι "γραφεία ανάκτησης χρεώσεων", οι δηλώσεις που γίνονται στις διαφημίσεις και στους ιστότοπούς τους σχετικά με τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας δεν υποστηρίζουν αυτά που λένε.
Έχουμε συναντήσει δύο τύπους πρακτορείων ανάκτησης όταν πρόκειται για επιστροφές χρεώσεων κρυπτονομισμάτων: Απάτες και οριακές απάτες
Οι απατεώνες διατηρούν τις λεγόμενες "λίστες γαϊδουριών" ή "λίστες κορόιδων" με θύματα τα οποία τελικά θα στοχεύσουν ξανά με μια ακόμη απάτη. Στην περίπτωση των απατεώνων επενδύσεων, προσεγγίζουν τα θύματα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα προσποιούμενοι τους πράκτορες ανάκτησης.
Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από απάτες με προκαταβολικές αμοιβές, όπου παίρνουν τα χρήματά σας και εξαφανίζονται. Ένα συνηθισμένο τέχνασμα είναι να ζητούν τα διαπιστευτήρια του ηλεκτρονικού πορτοφολιού του θύματος, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού κλειδιού, για να αποκτήσουν πρόσβαση. Στη συνέχεια, ζητούν από το θύμα να καταθέσει ένα συγκεκριμένο ποσό στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι για να "μετατρέψουν τα ανακτηθέντα μη δαπανήσιμα Bitcoin σε δαπανήσιμα Bitcoin".
Παρόλο που αυτό είναι ανοησία, τα θύματα δεν το γνωρίζουν και καταλήγουν να καταθέτουν χρήματα στο πορτοφόλι στο οποίο έχει πρόσβαση ο απατεώνας. Μόλις γίνει αυτό, είναι απλώς θέμα μετακίνησης των χρημάτων στο δικό του κρυπτογραφικό πορτοφόλι του απατεώνα και εξαφάνισης.
Πρόκειται για οργανισμούς ανάκτησης που λειτουργούν σχετικά επαγγελματικά και παρέχουν πραγματικές υπηρεσίες όσον αφορά την ανάκτηση μη κρυπτογράφησης. Ωστόσο, το μόνο που κάνουν είναι να μοιράζονται τυποποιημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που το ίδιο το θύμα πρέπει να στείλει στην τράπεζα ή την εταιρεία καρτών. Αυτά είναι πράγματα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μόνοι τους χωρίς κόστος. Παρόλα αυτά, καθώς παρέχεται κάποιου είδους υπηρεσία, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλήρης απάτη.
Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σκοτεινά όταν πρόκειται για ανάκτηση κρυπτονομισμάτων από αυτές τις εταιρείες. Ελέγξαμε τις κριτικές για αυτές τις τοποθεσίες και διαπιστώσαμε ότι ενώ μπορεί να έχουν συνολικά θετικές κριτικές, οι κριτικές που αφορούν περιπτώσεις κρυπτονομισμάτων δεν είναι σχεδόν εξίσου θετικές.
Παρέχουν ψεύτικες ελπίδες ανάκτησης κρυπτογραφικών κεφαλαίων, παρόλο που γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι μικρές, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να αποσπάσουν αμοιβές από τον πελάτη με τη μορφή προκαταβολής.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις, παρέχουν απλώς μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βασίζονται σε πρότυπα τα οποία το θύμα πρέπει να στείλει στις αρχές επιβολής του νόμου και στους μεσίτες απάτης. Ενώ ορισμένοι μεσίτες απάτης μπορεί να παρέχουν επιστροφές χρημάτων με βάση τις απειλές για νομικές ενέργειες, οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Τελικά, οι πελάτες καταλήγουν να πληρώνουν τη μία αμοιβή κράτησης μετά την άλλη, καθώς η υπόθεση τραβάει σε μάκρος, με αποτέλεσμα να οδηγούνται τελικά σε βαθύτερες απώλειες.
Επί του παρόντος, υπάρχουν καινοτόμοι τρόποι που επινοούνται για να βοηθήσουν τα θύματα απάτης να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Δυστυχώς, η τεχνολογία που θα μπορούσε να το επιτρέψει αυτό βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στο κοινό. Παρόλο που υπάρχει ελπίδα ότι η ανάκτηση κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει στο μέλλον, πιθανότατα δεν θα είναι ποτέ δωρεάν ή τόσο εύκολη όσο η ανάκτηση πλαστικού νομίσματος από απατεώνες.
Το συμπέρασμα είναι ότι: Ποτέ μην πληρώνετε αγνώστους χρησιμοποιώντας κρυπτονόμισμα, καθώς δεν υπάρχει ελπίδα ανάκτησης αν σας εξαπατήσουν.
Ακολουθήστε τα κανάλια μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για νέα σχετικά με τις τελευταίες απάτες και συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Σας προσκαλούμε επίσης να γίνετε μέλος της αυξανόμενης κοινότητας των μαχητών των απατών στην ομάδα μας στο Facebook.
Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί από έναν εθελοντή μαχητή απάτης. Εάν πιστεύετε ότι το παραπάνω άρθρο περιέχει ανακρίβειες ή ότι λείπουν σχετικές πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Scamadviser.com χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα.