Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι διαδικτυακές απάτες και οι δόλιες δραστηριότητες έχουν γίνει πιο εξελιγμένες από ποτέ. Οι απατεώνες γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί, εξ ου και το 2022 χάθηκαν πάνω από 55 δισεκατομμύρια δολάρια, ενδεχομένως και περισσότερα, από απάτες. Από τα ηλεκτρονικά μηνύματα phishing μέχρι τα ψεύτικα επενδυτικά προγράμματα, οι απατεώνες επινοούν συνεχώς νέους τρόπους για να ξεγελούν ανυποψίαστα άτομα. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα χρήματα που με κόπο κερδίσατε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές απάτες και να υιοθετήσετε προληπτικά μέτρα. Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει μέσα από απλά και αποτελεσματικά βήματα για να προστατεύσετε τη ζωή σας από απάτες.
Πριν εντρυφήσετε στα προληπτικά μέτρα, είναι ζωτικής σημασίας να εξοικειωθείτε με ορισμένες κοινές απάτες:
Αυτές οι απάτες περιλαμβάνουν δόλια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα που εμφανίζονται να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, ζητώντας ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή στοιχεία πιστωτικών καρτών. Συνήθως, υποδύονται δημοφιλείς μάρκες και συνήθως ισχυρίζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον λογαριασμό σας και ότι πρέπει να κάνετε κλικ σε έναν παρακάτω σύνδεσμο. Αλίμονό σας αν τολμήσετε να κάνετε κλικ στον εν λόγω σύνδεσμο.
Πηγή: Trend Micro
Με τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς, πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να βγάλουν επιπλέον εισόδημα, και αυτό είναι το σημείο που εκμεταλλεύονται οι απατεώνες. Αυτοί οι απατεώνες μπορεί να υπόσχονται γρήγορες και υψηλές αποδόσεις στις επενδύσεις, δελεάζοντας τα άτομα να μοιραστούν τα χρήματά τους σε ψεύτικα προγράμματα. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι ιστότοποι απατηλών επενδυτικών απάτης θα χρησιμοποιήσουν γλώσσα όπως "ευημερία χωρίς κίνδυνο", "οικονομική ελευθερία" και "ασφαλές κέρδος".
Τα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα ή οι πωλητές μπορεί να προσφέρουν δελεαστικές προσφορές σε προϊόντα, αλλά να μην παραδίδουν μόλις λάβουν την πληρωμή. Μερικά από τα άλλα αποκαλυπτικά σημάδια περιλαμβάνουν τακτικές πωλήσεων με υψηλή πίεση, αντιγραμμένο περιεχόμενο, ασαφή στοιχεία τοποθεσίας και επικοινωνίας, ψεύτικα χερούλια κοινωνικών μέσων και πολλά άλλα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας σχετικά με το πώς να αναγνωρίζετε έναν ιστότοπο απάτης .
Πηγή: unsplash.com
Οι απατεώνες μπορεί να επικοινωνήσουν μαζί σας, ισχυριζόμενοι ότι κερδίσατε ένα βραβείο ή μια λοταρία, αλλά θα σας ζητήσουν προκαταβολικά τέλη ή προσωπικές πληροφορίες για να διεκδικήσετε την ανταμοιβή. Εάν συμφωνήσετε σε αυτό, είναι πιθανό να πέσετε θύμα απάτης με χρηματικούς λαθρέμπορους και τα στοιχεία σας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι ρομαντικές απάτες έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες στις πλατφόρμες διαδικτυακών γνωριμιών, εκμεταλλευόμενες άτομα που αναζητούν γνήσιες συνδέσεις. Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και χτίζουν συναισθηματικές σχέσεις με τους στόχους τους, μόνο και μόνο για να τους εκμεταλλευτούν για οικονομικό όφελος.
Ένα διαβόητο παράδειγμα ρομαντικών απάτης αφορούσε την περίπτωση του"Tinder Swindler". Σε αυτό το καλά δημοσιοποιημένο περιστατικό, ένας γοητευτικός απατεώνας εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη ανυποψίαστων ατόμων στη δημοφιλή εφαρμογή γνωριμιών, Tinder. Ο απατεώνας χρησιμοποιούσε ψεύτικα προφίλ για να συνδεθεί με τα θύματα, δημιουργώντας μια συναισθηματική σχέση προτού ζητήσει χρήματα με διάφορα προσχήματα, όπως επείγοντα ιατρικά έξοδα ή έξοδα ταξιδιού.
Πηγή: pexels.com
Οι απατεώνες μπορεί να παριστάνουν τους πράκτορες τεχνικής υποστήριξης, πείθοντάς σας ότι ο υπολογιστής σας έχει κάποιο πρόβλημα και προσφέροντάς σας να το επιδιορθώσουν έναντι αμοιβής. Όσο απλό κι αν ακούγεται αυτό, οι άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν χρήματα σε αυτά τα ψεύτικα συστήματα.
Άλλες αξιοσημείωτες αναφορές,
Έτσι, πώς μπορείτε να προστατεύσετε τη ζωή σας από απάτες; Λοιπόν, δεν υπάρχει ένας τρόπος που ταιριάζει σε όλες τις προσεγγίσεις, αλλά μάλλον ένας συνδυασμός από κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα απάτη. Ακολουθούν μερικά από αυτά,
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους με τους οποίους οι απατεώνες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες είναι οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να ενισχύσετε την ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης:
a. Χρησιμοποιήστε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης: Αποφύγετε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς. Δημιουργήστε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, ώστε να αποτρέψετε το φαινόμενο ντόμινο σε περίπτωση που ένας από αυτούς παραβιαστεί.
b. Ανακατέψτε τα: Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης πρέπει να περιλαμβάνει ένα μείγμα από κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες.
c. Μακρύς και σύνθετος: Επιδιώξτε κωδικούς πρόσβασης που έχουν μήκος τουλάχιστον 12 χαρακτήρων, καθιστώντας τους πιο δύσκολο να παραβιαστούν.
d. Διαχειριστής κωδικών πρόσβασης: Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός αξιόπιστου διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για την ασφαλή αποθήκευση και δημιουργία σύνθετων κωδικών πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας.
Οι απόπειρες ηλεκτρονικού "ψαρέματος" μπορεί να είναι ιδιαίτερα πειστικές, αλλά με ένα διακριτικό μάτι, μπορείτε να τις εντοπίσετε και να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα τους:
a. Ελέγξτε τον αποστολέα: Ελέγξτε δύο φορές τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με τα επίσημα στοιχεία επικοινωνίας του οργανισμού που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν.
b. Περάστε πάνω από τους συνδέσμους: Πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού σας πάνω στο σύνδεσμο για να δείτε την πραγματική διεύθυνση URL. Εάν φαίνεται ύποπτο, μην κάνετε κλικ πάνω του.
c. Προσοχή στον επείγοντα χαρακτήρα: Οι απατεώνες συχνά δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος για να προτρέψουν σε άμεση δράση. Κάντε ένα βήμα πίσω και επαληθεύστε τη νομιμότητα του αιτήματος πριν ενεργήσετε.
d. Ψάξτε για τυπογραφικά λάθη και κακή γραμματική: Πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" περιέχουν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Οι νόμιμες εταιρείες συνήθως αποστέλλουν καλά γραμμένες επικοινωνίες.
Ποτέ μην κάνετε κλικ σε κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι. Στον πόλεμο κατά των απατεώνων, είναι προτιμότερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε!
Οι επενδυτικές απάτες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες. Μείνετε σε επαγρύπνηση με αυτές τις συμβουλές για τις επενδύσεις:
a. Ερευνήστε διεξοδικά: Ερευνήστε διεξοδικά κάθε επενδυτική ευκαιρία πριν δεσμεύσετε κεφάλαια. Ελέγξτε για κριτικές, συμβουλευτείτε ειδικούς και επαληθεύστε τη νομιμότητα της επενδυτικής επιχείρησης.
b. Αποφύγετε τις τακτικές πωλήσεων υψηλής πίεσης: Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε επενδυτικές ευκαιρίες που σας πιέζουν να αποφασίσετε γρήγορα, καθώς οι νόμιμες επενδύσεις σπανίως είναι χρονικά ευαίσθητες.
c. Διαφοροποιήστε τις επενδύσεις: Η διαφοροποίηση των επενδύσεών σας σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να χάσετε όλα τα χρήματά σας σε ένα μόνο δόλιο σχέδιο.
d. Μην πιστεύετε τις εγγυημένες αποδόσεις: Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως οι εγγυημένες αποδόσεις. Όσο δελεαστικές κι αν είναι, οι επενδύσεις δεν είναι εγγυημένες, ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Να θυμάστε, αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα είναι, οπότε αποφύγετε τις επενδύσεις υψηλών αποδόσεων, θα σας κάνουν φτωχούς στην πορεία.
Πηγή: unsplash.com
Η προστασία των οικονομικών σας πληροφοριών κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της απάτης:
a. HTTPS: Βεβαιωθείτε ότι οι ιστότοποι, στους οποίους εισάγετε ευαίσθητες πληροφορίες, έχουν το "https://" στην αρχή της διεύθυνσης URL, υποδεικνύοντας ασφαλή σύνδεση.
b. Επαληθευμένες μέθοδοι πληρωμής: Όταν πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές αγορές, χρησιμοποιείτε αξιόπιστες και επαληθευμένες μεθόδους πληρωμής, όπως το PayPal ή ασφαλείς πιστωτικές κάρτες.
c. Αποφύγετε το δημόσιο Wi-Fi: Αποφύγετε την εισαγωγή ευαίσθητων πληροφοριών όταν είστε συνδεδεμένοι σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, καθώς είναι πιο επιρρεπή σε χάκερ.
d. Αποφύγετε μη ανιχνεύσιμες μεθόδους πληρωμής: Εάν ένα κατάστημα επιμένει σε μεθόδους πληρωμής που δεν μπορούν να εντοπιστούν, όπως οι δωροκάρτες ή τα κρυπτογραφικά, αποφύγετε τα.
Όταν κάνετε ηλεκτρονικές αγορές, είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι συναλλάσσεστε με νόμιμους ιστότοπους και αξιόπιστους πωλητές. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να πιστοποιήσετε την αυθεντικότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος και του πωλητή:
a. Ελέγξτε τις διευθύνσεις URL του ιστότοπου: Πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αγορά, εξετάστε προσεκτικά τη διεύθυνση URL του ιστότοπου. Οι νόμιμοι ιστότοποι συνήθως έχουν στην αρχή το "https://", που υποδηλώνει ασφαλή σύνδεση. Αποφύγετε ιστότοπους με ανορθόγραφες διευθύνσεις URL ή ασυνήθιστα ονόματα τομέα.
b. Διαβάστε κριτικές πελατών: Αναζητήστε κριτικές και αξιολογήσεις πελατών για το ηλεκτρονικό κατάστημα ή τον πωλητή. Οι κριτικές μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων και την αξιοπιστία του πωλητή.
c. Επαληθεύστε τα στοιχεία επικοινωνίας: Οι νόμιμοι πωλητές παρέχουν σαφείς και προσβάσιμες πληροφορίες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής διεύθυνσης και των λεπτομερειών υποστήριξης πελατών. Βεβαιωθείτε ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι έγκυρες και ταιριάζουν με τους ισχυρισμούς του πωλητή.
Αποφύγετε τα καταστήματα που σας βιάζουν να επιβεβαιώσετε μια αγορά, ελέγξτε διπλά τις μεθόδους πληρωμής και προσέξτε τις τεράστιες εκπτώσεις και τις φθηνές τιμές.
Δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τις απάτες ρομαντικών σχέσεων:
a. Επιβράδυνση και προσοχή: Αν κάποιος που συναντάτε στο διαδίκτυο σας δηλώνει γρήγορα την αγάπη του και αρχίζει να ζητά χρήματα ή οικονομική βοήθεια, να είστε επιφυλακτικοί. Πάρτε το χρόνο σας για να γνωρίσετε το άτομο και ποτέ μη βιαστείτε να στείλετε χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες.
b. Αποφύγετε να μοιραστείτε ευαίσθητες πληροφορίες: Αποφύγετε να μοιραστείτε ευαίσθητες λεπτομέρειες, όπως τη διεύθυνση κατοικίας σας, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή οικονομικές πληροφορίες με κάποιον που μόλις γνωρίσατε στο διαδίκτυο.
c. Επαληθεύστε την ταυτότητά τους: Χρησιμοποιήστε εργαλεία αντίστροφης αναζήτησης εικόνων για να βεβαιωθείτε ότι οι φωτογραφίες προφίλ του ατόμου με το οποίο συνομιλείτε δεν είναι κλεμμένες από άλλες πηγές.
d. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας: Αν κάτι σας φαίνεται παράξενο ή πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην αγνοείτε τυχόν κόκκινες σημαίες.
Οι απατεώνες του ρομαντισμού θα έρχονται πάντα με τις πιο συναισθηματικές ιστορίες που υπάρχουν- κρατήστε τη λογική σας και μην πέσετε πάνω τους. Να θυμάστε, όταν η καρδιά και το μυαλό σας είναι διχασμένα, εμπιστευτείτε το μυαλό σας.
Πηγή εικόνας: twitter.com