Οι απατεώνες προσποιούνται πρόσφατα τη Meta και στοχεύουν σε ιδιοκτήτες επιχειρηματικών/κοινοτικών σελίδων στο Facebook με μια απάτη γνωστή ως απάτη υποστήριξης επιχειρήσεων Meta. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να παραμείνετε ασφαλείς.
Οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα σε ιδιοκτήτες επιχειρηματικών/κοινοτικών σελίδων στο Facebook, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι οι σελίδες τους έχουν απενεργοποιηθεί λόγω μιας αναφοράς της I.N.C. International Concepts.
Παράδειγμα απάτης επιχειρηματικής υποστήριξης Meta
Για να διευκρινίσουμε, η I.N.C. International Concepts είναι μια νόμιμη μάρκα γυναικείων ενδυμάτων (τα ρούχα της πωλούνται αποκλειστικά μέσω του Macy's) και δεν έχει καμία σχέση με την απάτη επιχειρηματικής υποστήριξης Meta. Οι απατεώνες απλώς κάνουν κατάχρηση του εμπορικού της ονόματος.
Επιπλέον, ο ισχυρισμός στο μήνυμα ότι "Η σελίδα σας έχει απενεργοποιηθεί" είναι εντελώς ψευδής. Στην πραγματικότητα, κάθε στοιχείο του μηνύματος, συμπεριλαμβανομένου του ψεύτικου λογαριασμού από τον οποίο αποστέλλεται, είναι εντελώς κατασκευασμένο - ακόμη και το λογότυπο, το οποίο είναι μια ανάποδη εκδοχή του λογότυπου της Meta. Η πρόθεση πίσω από το μήνυμα είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση επείγοντος στους χρήστες του Facebook, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν κλικ στον σύνδεσμο που παρέχεται για την αντιμετώπιση του υποτιθέμενου προβλήματος.
Δυστυχώς, αν κάποιος έκανε κλικ στον σύνδεσμο, θα τον ανακατευθύνει σε μια σελίδα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" που έχει σχεδιαστεί για να υποκλέψει τα προσωπικά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των διαπιστευτηρίων σύνδεσης στο Facebook και του ονοματεπώνυμού του, μεταξύ άλλων στοιχείων. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι απατεώνες έχουν βάλει το θύμα στο γάντζο, δεν μπορεί κανείς να πει ποιες άλλες ευαίσθητες πληροφορίες θα μπορούσαν να εξαπατηθούν και να τις μοιραστούν ακούσια.
Έχουμε παρατηρήσει μερικές διαφορετικές παραλλαγές της απάτης Meta business support που διαδίδονται, όλες όμως με τον ίδιο τελικό στόχο. Παρακάτω παρατίθενται μερικά στιγμιότυπα οθόνης.
Μετα επιχειρηματικής υποστήριξης URLs απάτης:
Εάν συναντήσετε ένα μήνυμα στο Facebook που περιέχει οποιονδήποτε από τους παραπάνω συνδέσμους, είναι εγγυημένο ότι πρόκειται για απάτη, οπότε απομακρυνθείτε.
Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση απατεώνων που στοχοποιούν χρήστες του Facebook με τέτοιου είδους απάτες - παρόμοια με τις προηγούμενες απάτες (που βρίσκονται εδώ και εδώ), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πέσει θύματα αυτής της απάτης. Και όταν σκέφτεστε το γεγονός ότι κάνοντας κλικ σε έναν αβλαβή, φαινομενικά, σύνδεσμο μπορεί να σας οδηγήσει στο να θέσετε σε κίνδυνο τις πολύτιμες προσωπικές σας πληροφορίες, είναι αρκετά ανησυχητικό.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλέςαπάτεςκαι ιστοσελίδες απάτης στο διαδίκτυο και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να τις εντοπίσετε μόνο με την κοινή λογική. Αν θέλετε δωρεάν, χωρίς περιστροφές προστασία από απάτες, συνδέσμους phishing, επικίνδυνους ιστότοπους και πολλά άλλα, θα πρέπει να ελέγξετε τόσο το ID Protection όσο και το Trend Micro Check!
Σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μείνετε ενήμεροι για τα τελευταία νέα της κυβερνοασφάλειας; Τότε εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε δημοσιεύσεις όπως αυτή απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μήνα!
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με την Trend Micro.
Image source: pexels.com