Αυτό το άρθρο προέρχεται από την Trend Micro.
Οι απάτες στο Twitter είναι παντού και είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικές. Σύμφωνα με την FTC, πέρυσι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσαν "χρυσωρυχείο για τους απατεώνες", καθώς περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ανέφεραν ότι έχασαν χρήματα από απάτη δήλωσαν ότι η απάτη ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν είναι μόνο τα χρήματα που μπορείτε να χάσετε από αυτές τις απάτες. Αν ο λογαριασμός σας στο Twitter παραβιαστεί, θα μπορούσατε να χάσετε αναμνήσεις, με τη μορφή όλων των φωτογραφιών, των βίντεο, των παλαιών Tweets και των προσωπικών μηνυμάτων που συνδέονται με το λογαριασμό σας. Θα μπορούσατε επίσης να χάσετε τη φήμη σας, επειδή συχνά, όταν παραβιάζονται διαδικτυακοί λογαριασμοί, χρησιμοποιούνται για να εξαπατήσουν τους φίλους και την οικογένεια των θυμάτων.
Για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε έναν εφιάλτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταρτίσαμε μια λίστα με τρεις από τις πιο συνηθισμένες και έξυπνες απάτες στο Twitter που πρέπει να γνωρίζετε.
Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων(2FA) στο λογαριασμό σας στο Twitter για μεγαλύτερη ασφάλεια. Για πλήρεις οδηγίες σχετικά με το πώς να το κάνετε, κάντε κλικ εδώ.
Τέτοιου είδους απάτες στο Twitter έχουν πολλές μορφές, με το μόνο κοινό χαρακτηριστικό τους να είναι ότι όλες παρουσιάζουν με κάποιο τρόπο το θέμα των κρυπτονομισμάτων.
Οι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τα κρυπτογραφικά στοιχεία των ανθρώπων ή να χρησιμοποιήσουν τη γοητεία των κρυπτονομισμάτων ως μέσο για να πείσουν τους ανθρώπους να μοιραστούν τα ευαίσθητα δεδομένα τους, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.
Πηγή: Reddit
Αυτό το μήνυμα ισχυρίζεται ότι ο παραλήπτης έχει κερδίσει λίγο πάνω από 12.000 δολάρια σε Bitcoin και πρέπει να συνδεθεί σε ένα
ιστοσελίδα για να τα διεκδικήσει. Ιστοσελίδες όπως αυτή είναι γνωστό ότι ζητούν από τα δυνητικά θύματα κάθε είδους
προσωπικά δεδομένα, όπως τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης, τα πλήρη ονόματα, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,
φυσικές διευθύνσεις, διαπιστευτήρια πορτοφολιού κρυπτογράφησης και πολλά άλλα.
Για να διατηρήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και το κρυπτονόμισμα ασφαλή, αν λάβετε ανεπιθύμητα μηνύματα που αναφέρουν
κρυπτονόμισμα με οποιονδήποτε τρόπο, απομακρυνθείτε.
Ο στόχος των απάτης phishing στο Twitter είναι να κλέψουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας στο Twitter. Εάν ένας χάκερ
αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας στο Twitter, θα μπορούσε να δημοσιεύσει ακατάλληλα Tweets κάτω από το δικό σας
όνομα, να στέλνει μηνύματα στους φίλους και την οικογένειά σας υποδυόμενος εσάς, να διαβάζει τα προσωπικά σας μηνύματα και
να διαγράψει τις φωτογραφίες, τα βίντεο ή ακόμη και τον ίδιο τον λογαριασμό σας στο Twitter.
Twitter phishing email. Πηγή: Twitter
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" του Twitter μπορεί να έχουν πολλές μορφές, αλλά συχνά λένε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον λογαριασμό σας και ότι πρέπει να το επιλύσετε επειγόντως κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο που περιλαμβάνεται. Είναι η υπονοούμενη αίσθηση του επείγοντος που σχεδόν πάντα προδίδει μια απάτη phishing. Αυτό, καθώς και η ανεπίσημη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την οποία συχνά αποστέλλονται (όπως στο παραπάνω παράδειγμα). Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Twitter αποστέλλονται πάντα μόνο από διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τελειώνουν σε @twitter.com ή @e.twitter.com.
Αν είστε κάτοχος ενός επαληθευμένου λογαριασμού Twitter (με το εικονίδιο με το μπλε σήμα), θα πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο, επειδή υπάρχουν απάτες phishing που στοχεύουν ειδικά σε εσάς.
Οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διασημοτήτων και δημόσιων προσώπων αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τους χάκερ. Αυτοί που έχουν παραβιάσει τους διαδικτυακούς τους λογαριασμούς περιλαμβάνουν τον Joe Biden, τον Bill Gates, τον Kanye West, τον Elon Musk, την Kim Kardashian και πολλούς, πολλούς άλλους.
Αυτό που οι απατεώνες λατρεύουν να κάνουν μόλις αποκτήσουν τον έλεγχο του λογαριασμού Twitter ενός γνωστού ατόμου ή οργανισμού, είναι να διοργανώνουν ψεύτικες κληρώσεις και διαγωνισμούς κρυπτογράφησης και NFT.
Τον Μάιο, το Twitter του δημοφιλούς καλλιτέχνη NFT Beeple παραβιάστηκε και οι χάκερς έστησαν μια ψεύτικη κλήρωση NFT, απαιτώντας από όποιον ήθελε να συμμετάσχει να τους στείλει 1 ETH - κρυπτονόμισμα αξίας περίπου 1.400 δολαρίων. Αν και οι χάκερ ισχυρίστηκαν ότι όλα τα χρήματα θα επιστραφούν μετά το τέλος της κλήρωσης, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν επρόκειτο ποτέ να είναι αλήθεια.
Πηγή: Twitter
Στις 20 Ιουλίου, τα δεδομένα πάνω από 5,4 εκατομμυρίων χρηστών του Twitter τέθηκαν προς πώληση σε ένα υπόγειο φόρουμ στο διαδίκτυο έναντι 30.000 δολαρίων. Το σύνολο δεδομένων περιέχει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους αριθμούς τηλεφώνου των θυμάτων, παρά το αν είχαν διαμορφώσει τις ρυθμίσεις απορρήτου τους ώστε να αποκρύπτουν αυτές τις πληροφορίες.
Παρόλο που το Twitter έχει έκτοτε επιδιορθώσει την ευπάθεια που οδήγησε σε αυτή την παραβίαση δεδομένων, αν έχετε λογαριασμό στο Twitter θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα καχύποπτοι απέναντι στις απάτες phishing, επειδή οι χάκερ και οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που διέρρευσαν για να διεξάγουν εκστρατείες απάτης ευρείας κλίμακας.
Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε πώς να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων(2FA) στο λογαριασμό σας στο Twitter - απαραίτητο για την προστασία από τους χάκερ. Για πλήρεις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αυτό, κάντε κλικ εδώ.
Αν βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο, παρακαλούμε να το ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ με φίλους και συγγενείς για να βοηθήσετε να διατηρηθεί η διαδικτυακή κοινότητα ασφαλής και προστατευμένη.
Πηγή: pexels.com