Μαύρη Παρασκευή, η μοναδική εποχή του χρόνου που οι αγοραστές είναι ενθουσιασμένοι με τις τρελές προσφορές που μπορούν να κάνουν. Ξέρετε ποιος άλλος ενθουσιάζεται με τη Μαύρη Παρασκευή; Οι απατεώνες. Ναι, οι απατεώνες τα δίνουν όλα για να κλέψουν από ανυποψίαστους πελάτες που ψάχνουν για αγορές σε τιμή ευκαιρίας αλλά καταλήγουν με τεράστιες απώλειες.
Έτσι, με τη Μαύρη Παρασκευή να πέφτει τον Νοέμβριο του 2023, τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τους σκληροπυρηνικούς εγκληματίες του κυβερνοχώρου; Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε τα χρήματά σας. Αλλά πρώτα, μερικές από τις πιο συνηθισμένες απάτες της Μαύρης Παρασκευής εκεί έξω.
Οι απατεώνες είναι γνωστό ότι υποδύονται δημοφιλείς μάρκες με ιστοσελίδες που μοιάζουν με αυτές και αυτή είναι μια φορά που τα δίνουν όλα. Τα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι κλώνοι γνωστών εμπορικών σημάτων ή νέες νεοσύστατες επιχειρήσεις που προσφέρουν τρελές προσφορές με ορισμένες να έχουν έκπτωση έως και 90%. Η Trend Micro αναφέρει κάποια, όπως ρολόγια σχεδιαστών που πωλούνται για 250 δολάρια, τα οποία βρίσκονται σε άνοδο.
Θυμηθείτε το παλιό ρητό: "Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι." Αυτή είναι η μοναδική εποχή του χρόνου που αυτό θα πρέπει να είναι το μάντρα σας ως αγοραστές. Δεδομένου ότι υπάρχουν πραγματικές προσφορές της Μαύρης Παρασκευής, είναι σημαντικό να αγοράζετε μόνο από αξιόπιστες ιστοσελίδες ηλεκτρονικών αγορών και να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια πριν από κάθε αγορά.
Οι απάτες ηλεκτρονικού "ψαρέματος", είτε πρόκειται για smishing είτε για vishing, αυξάνονται σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου, η Kaspersky σημείωσε 92.259 μηνύματα spam με τον όρο "Black Friday".
Για την Amazon, μία από τις πιο υποδυόμενες μάρκες στον κόσμο, οι πελάτες δεν γλιτώνουν ούτε αυτή. Η κύρια και ευρέως διαδεδομένη τακτική περιλαμβάνει μια παραπλανητική απάτη με συνημμένα email, όπου οι απατεώνες υποδύονται την Amazon, στέλνοντας πειστικά email με κακόβουλα συνημμένα. Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απειλούν με αναστολή λογαριασμού, ωθώντας τους παραλήπτες να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία πληρωμής ή διαπιστευτήρια σύνδεσης.
Η δεύτερη κοινή τακτική επικεντρώνεται στα μέλη του Amazon Prime, χρησιμοποιώντας πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας -τηλεφωνήματα, μηνύματα κειμένου ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γνωστά και ως επιθέσεις smishing και vishing . Οι απατεώνες ισχυρίζονται ψευδώς την ύπαρξη μιας βαριάς συνδρομής μέλους ή ενός προβλήματος στον λογαριασμό, εξαναγκάζοντας τα μέλη να επαληθεύσουν ή να ακυρώσουν τη χρέωση. Το σύστημα αυτό είναι κατασκευασμένο για να εξαπατήσει τους αγοραστές ώστε να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες, όπως στοιχεία πληρωμής ή τραπεζικού λογαριασμού".
Οι απάτες ηλεκτρονικού "ψαρέματος" δεν αφορούν μόνο το Amazon ή τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά στοχεύουν σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, απατεώνες με ενδυμασία προβάτου μιμούνται τις αγαπημένες σας μάρκες, ελπίζοντας ότι θα χορέψετε στο ρυθμό τους και θα κάνετε κλικ σε ύπουλους συνδέσμους που έχουν παρεισφρήσει στα μηνύματα και τα email σας. Αυτοί οι παραπλανητικοί σύνδεσμοι λειτουργούν ως μυστικά περάσματα προς ψεύτικους ιστότοπους, πονηρά σχεδιασμένους για να αρπάξουν τις προσωπικές σας πληροφορίες. Μόλις οπλιστούν με τα δεδομένα σας, αυτοί οι απατεώνες μπορούν να πραγματοποιήσουν ψηφιακές ληστείες, από την κλοπή των χρημάτων σας μέχρι τη δημοπράτηση της ταυτότητάς σας στο dark web.
Πηγή: Trend Micro
Μείνετε σε επαγρύπνηση, επαληθεύοντας απροσδόκητα μηνύματα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απευθείας με τον υποτιθέμενο αποστολέα, και μην κάνετε ποτέ κλικ σε ύποπτους συνδέσμους και μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες αν δεν είστε σίγουροι για τη γνησιότητά τους.
Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας και διατηρήστε τις συσκευές και το λογισμικό ασφαλείας σας ενημερωμένα για να ελαχιστοποιήσετε τα τρωτά σημεία σε απάτες και απόπειρες phishing.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσέξτε τις πονηρές διαφημίσεις που προσποιούνται ότι είναι πραγματικές προσφορές. Οι απατεώνες κάνουν αυτές τις διαφημίσεις να μοιάζουν με νόμιμες προσφορές, αλλά απλώς προσπαθούν να σας ξεγελάσουν για να τους δώσετε τις πληροφορίες σας ή να αγοράσετε ψεύτικα πράγματα. Είναι σαν ένα ψηφιακό παιχνίδι κρυφτούλι, όπου νομίζετε ότι κάνετε μια φοβερή προσφορά, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια μεγάλη απάτη.
Για να παραμείνετε ασφαλείς, μην πέσετε με τα μούτρα σε αυτές τις διαφημίσεις. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε αν είναι αληθινές. Κοιτάξτε προσεκτικά τη διαφήμιση, δείτε αν κάτι σας φαίνεται περίεργο και βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος στον οποίο θέλουν να μεταβείτε είναι ο πραγματικός. Το να είστε ένας έξυπνος ντετέκτιβ στο διαδίκτυο μπορεί να σας σώσει από το να πέσετε στις παγίδες που στήνουν αυτοί οι απατεώνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν την ευρεία εμβέλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να πιάσουν τους ανθρώπους απροετοίμαστους.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη είδη απάτης εκεί έξω, όπως απάτες με δόλωμα και αλλαγή, ξάφρισμα πιστωτικών καρτών και πολλά άλλα. Πώς μπορείτε όμως να προστατευτείτε από τέτοιου είδους απάτες; Λοιπόν, εδώ είναι μερικές υποδείξεις που μπορείτε να έχετε κατά νου,
Επαληθεύστε αν ο πωλητής είναι νόμιμος
Μπορείτε να διαβάσετε τις συμβουλές μας για το πώς να αναγνωρίσετε έναν ιστότοπο απάτης, αλλά μερικοί δείκτες είναι τα σκιώδη μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το αντιγραμμένο περιεχόμενο, οι υπερβολικά καλές τιμές, οι κακές κριτικές πελατών και πολλά άλλα.
Ελέγξτε δύο φορές τις διευθύνσεις URL
Οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να υποδυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο έναν νόμιμο ιστότοπο. Ωστόσο, δεν μπορούν να αντιγράψουν την ακριβή διεύθυνση URL, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν μόνο να παίξουν με αυτήν σε μια διαδικασία που ονομάζεται Typosquatting. Τεχνικά σημαίνει ότι οι απατεώνες καταχωρούν domains με "τυπογραφικά λάθη" για να μπερδέψουν τους χρήστες. Μερικοί από τους συνήθεις τρόπους που το κάνουν αυτό περιλαμβάνουν,
Ο μόνος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να ελέγχετε διπλά τις διευθύνσεις URL σε κάθε ιστότοπο που επισκέπτεστε. Σε μια εποχή που επικρατεί το κλέψιμο καρτών και το κακόβουλο λογισμικό, δεν μπορείτε ποτέ να είστε υπερβολικά προσεκτικοί.
Αποφεύγετε να κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους
Προστατεύστε τον εαυτό σας στο διαδίκτυο αποφεύγοντας τους άγνωστους συνδέσμους. Το κλικ σε άγνωστες διευθύνσεις URL μπορεί να εκθέσει τη συσκευή σας σε ιούς, απάτες ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Μείνετε σε αξιόπιστες πηγές, επιδείξτε προσοχή ακόμη και σε φαινομενικά οικείους συνδέσμους και δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια στο διαδίκτυο για μια εμπειρία χωρίς ανησυχίες.
Επιπλέον, να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ανεπιθύμητα μηνύματα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν συνδέσμους που μπορούν να πατηθούν, ειδικά αν σας προτρέπουν σε επείγουσα δράση ή φαίνονται ύποπτα. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά τακτικές phishing για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Ελέγξτε δύο φορές τη νομιμότητα του αποστολέα και επαληθεύστε το περιεχόμενο πριν κάνετε κλικ σε τυχόν ενσωματωμένους συνδέσμους. Η συνεχής ενημέρωση του λογισμικού σας και η χρήση αξιόπιστου λογισμικού προστασίας από ιούς προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας. Υιοθετώντας αυτές τις πρακτικές, ενδυναμώνετε τον εαυτό σας να περιηγείται στο ψηφιακό τοπίο με αυτοπεποίθηση και μειώνετε τον κίνδυνο να πέσετε θύμα διαδικτυακών απειλών.
Ό,τι λάμπει μπορεί να μην είναι χρυσός
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αυξανόμενη τάση αγορών μέσω πλατφορμών όπως το Instagram και το TikTok έχει προσφέρει πρόσφορο έδαφος στους απατεώνες. Δελεάζουν τους χρήστες με δελεαστικές προσφορές σε αντικείμενα υψηλής ζήτησης, συχνά πολύ καλές για να αντισταθούν.
Ωστόσο, πριν υποκύψετε στη γοητεία των φαινομενικά ακαταμάχητων προσφορών, να είστε προσεκτικοί. Αφιερώστε χρόνο για να διεξάγετε ενδελεχή έρευνα και να επαληθεύσετε τη νομιμότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος. Σε ένα ψηφιακό τοπίο όπου τα φαινόμενα μπορεί να είναι απατηλά, η διασφάλιση της αυθεντικότητας της πλατφόρμας όχι μόνο διασφαλίζει τα χρήματα που με κόπο κερδίσατε, αλλά και σας προστατεύει από το να πέσετε θύμα ηλεκτρονικών απάτης.
Χαλαρώστε... και αναπνεύστε
Στο ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό πεδίο, είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε να χαλαρώνετε και να αναπνέετε, ειδικά όταν πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η πίεση των δελεαστικών προσφορών και η επιθυμία για γρήγορες αγορές μπορεί να οδηγήσουν σε βιαστικές αποφάσεις. Αφιερώστε ένα λεπτό για να πάρετε μια ανάσα και αντισταθείτε στην ανάγκη να κάνετε κλικ ή να αγοράσετε παρορμητικά .
Η περισυλλογή είναι ο σύμμαχός σας στην εικονική αγορά. Αφιερώστε χρόνο για να ερευνήσετε διεξοδικά, να επαληθεύσετε και να διασφαλίσετε τη νομιμότητα των διαδικτυακών πηγών. Υιοθετώντας μια ήρεμη και ψύχραιμη προσέγγιση, όχι μόνο προστατεύεστε από πιθανές απάτες αλλά και κάνετε τεκμηριωμένες επιλογές, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία σας στις ηλεκτρονικές αγορές.
Καθώς πλησιάζει η Black Friday, ο ενθουσιασμός για απίστευτες προσφορές είναι αισθητός, αλλά το ίδιο ισχύει και για τον ενθουσιασμό των απατεώνων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους ανυποψίαστους αγοραστές. Από ψεύτικους ιστότοπους μέχρι απάτες phishing και παραπλανητικές διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι απειλές είναι ποικίλες. Για να διαφυλάξετε τα χρήματα που κερδίσατε με κόπο, ακολουθήστε αυτά τα βασικά συμπεράσματα:
Υιοθετώντας αυτές τις προφυλάξεις, ενδυναμώνετε τον εαυτό σας να περιηγηθείτε με αυτοπεποίθηση στην ψηφιακή αγορά, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να πέσετε θύμα απάτης της Μαύρης Παρασκευής.
Image Source: Pixabay