Το FBI προειδοποιεί το κοινό για κακόβουλους φορείς που δημιουργούν συνθετικό περιεχόμενο (κοινώς αποκαλούμενο "deepfakes "α), χειραγωγώντας καλοήθεις φωτογραφίες ή βίντεο με στόχο τα θύματα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα, την προσαρμοστικότητα και την προσβασιμότητα της δημιουργίας περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη (AI). Το FBI συνεχίζει να λαμβάνει αναφορές από θύματα, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων παιδιών και ενηλίκων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, των οποίων οι φωτογραφίες ή τα βίντεο αλλοιώθηκαν σε ρητό περιεχόμενο. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες ή τα βίντεο κυκλοφορούν δημοσίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε πορνογραφικούς ιστότοπους, με σκοπό την παρενόχληση των θυμάτων ή σχέδια εκβιασμού.
Οι κακόβουλοι φορείς χρησιμοποιούν τεχνολογίες και υπηρεσίες χειραγώγησης περιεχομένου για την εκμετάλλευση φωτογραφιών και βίντεο -συνήθως συλλαμβάνονται από τον λογαριασμό ενός ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ανοικτό διαδίκτυο ή ζητούνται από το θύμα- σε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου που φαίνονται αληθινές ως προς την ομοιότητα με το θύμα, και στη συνέχεια τις κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε δημόσια φόρουμ ή σε πορνογραφικούς ιστότοπους. Πολλά θύματα, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, αγνοούν ότι οι εικόνες τους αντιγράφηκαν, παραποιήθηκαν και κυκλοφόρησαν μέχρι να τους το υποδείξει κάποιος άλλος. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες αποστέλλονται απευθείας στα θύματα από κακόβουλους φορείς για εξαναγκασμό ή παρενόχληση, ή μέχρι να το ανακαλύψουν μόνοι τους στο διαδίκτυο. Μετά την κυκλοφορία τους, τα θύματα μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την αποτροπή της συνεχούς κοινοποίησης του παραποιημένου περιεχομένου ή την απομάκρυνσή του από το διαδίκτυο.
Ο εξαναγκασμός σε εκβιασμό, ο οποίος μπορεί να παραβιάζει διάφορα ομοσπονδιακά ποινικά καθεστώτα, περιλαμβάνει τον εξαναγκασμό των θυμάτων να παράσχουν σεξουαλικά σαφείς φωτογραφίες ή βίντεο του εαυτού τους και, στη συνέχεια, την απειλή ότι θα τις μοιραστούν δημόσια ή με την οικογένεια και τους φίλους του θύματος. Τα βασικά κίνητρα γι' αυτό είναι η επιθυμία για περισσότερο παράνομο περιεχόμενο, το οικονομικό κέρδος ή η εκφοβισμός και η παρενόχληση άλλων. Οι κακόβουλοι φορείς έχουν χρησιμοποιήσει παραποιημένες φωτογραφίες ή βίντεο με σκοπό να εκβιάσουν τα θύματα για λύτρα ή για να κερδίσουν τη συμμόρφωση σε άλλα αιτήματα (π.χ. αποστολή γυμνών φωτογραφιών).
Από τον Απρίλιο του 2023, το FBI έχει παρατηρήσει μια αύξηση των θυμάτων εκβιασμού που αναφέρουν τη χρήση ψεύτικων εικόνων ή βίντεο που δημιουργήθηκαν από περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο, που δόθηκαν στον κακόβουλο δράστη κατόπιν αιτήματος ή που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια συνομιλιών βίντεο. Με βάση τις πρόσφατες αναφορές των θυμάτων, οι κακόβουλοι δράστες συνήθως απαιτούν: 1. Πληρωμή (π.χ. χρήματα, δωροκάρτες) με απειλές ότι θα μοιράζονταν τις εικόνες ή τα βίντεο με μέλη της οικογένειας ή φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν λαμβάνονταν τα χρήματα, ή 2. Το θύμα να στείλει πραγματικές εικόνες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.
Το FBI προτρέπει το κοινό να είναι προσεκτικό όταν αποστέλλει ή στέλνει απευθείας μηνύματα με προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες αναγνώρισης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές γνωριμιών και άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους. Αν και φαινομενικά αθώες όταν αναρτώνται ή κοινοποιούνται, οι εικόνες και τα βίντεο μπορούν να παρέχουν στους κακόβουλους φορείς άφθονο περιεχόμενο για να το εκμεταλλευτούν για εγκληματικές δραστηριότητες. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία δημιουργίας περιεχομένου και οι προσβάσιμες προσωπικές εικόνες στο διαδίκτυο προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους κακόβουλους φορείς να βρουν και να στοχοποιήσουν θύματα. Αυτό τα καθιστά ευάλωτα σε αμηχανία, παρενόχληση, εκβιασμό, οικονομική απώλεια ή συνεχή μακροχρόνια εκ νέου θυματοποίηση.
Το FBI συνιστά στο κοινό να λαμβάνει υπόψη του τα ακόλουθα όταν μοιράζεται περιεχόμενο (π.χ. φωτογραφίες και βίντεο) ή όταν συναναστρέφεται με άτομα στο διαδίκτυο:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εξαναγκασμό, δείτε το PSA της 2ας Σεπτεμβρίου 2021, "FBI Warns about an Increase in Sextortion Complaints," στη διεύθυνση https://www.ic3.gov/media/Y2021/PSA210902.
Επιπλέον, τα παρακάτω δελτία Τύπου του FBI περιέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το σύστημα:
Το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά παρέχει μια δωρεάν υπηρεσία γνωστή ως Take It Down, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τα θύματα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους τα αρχεία εικόνας ή βίντεο, να αφαιρέσουν ή να σταματήσουν τη διαδικτυακή κοινοποίηση γυμνού, μερικώς γυμνού ή σεξουαλικού περιεχομένου που τραβήχτηκε ενώ ήταν κάτω των 18 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://takeitdown.ncmec.org.
Εάν πιστεύετε ότι είστε θύμα εγκλήματος που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές, διατηρήστε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό (π.χ. ονόματα χρηστών, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστότοπους ή ονόματα πλατφορμών που χρησιμοποιήθηκαν για την επικοινωνία, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ:
Η καταγγελία αυτών των εγκλημάτων μπορεί να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές να εντοπίσουν τους κακόβουλους δράστες και να αποτρέψουν περαιτέρω θυματοποίηση.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με το FBI.
Πηγή εικόνας: unsplash.com