Πριν από λίγες ημέρες, λάβαμε ένα email από ένα άτομο που ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία του να εξαπατηθεί από διάφορες ιστοσελίδες που ισχυρίζονται ότι παρέχουν υπηρεσίες hacking. Το άτομο αυτό αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από χάκερ για να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες και κατέληξε να πληρώσει ακριβά. Έφτασε σε εμάς για να βοηθήσει να προειδοποιήσουμε και άλλους για αυτή την απάτη.
Σε αυτό το άρθρο, έχουμε περιγράψει λεπτομερώς την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν το άτομο να εξαπατηθεί έξι φορές και να χάσει το ισοδύναμο των 2.330 δολαρίων σε Bitcoin (BTC) μέσα σε λίγους μήνες.
Όλες οι σχετικές αποδείξεις που αποδεικνύουν τη γνησιότητα αυτών των ισχυρισμών έχουν μοιραστεί μαζί μας. Έχουμε διατηρήσει την ταυτότητα του ατόμου ανώνυμη λόγω της ευαίσθητης φύσης των περιστατικών.
Ιστοσελίδα
InstaBitNetwork.com
Ποσό που εξαπατήθηκε
$300
Λεπτομέρειες της απάτης
Ξεκίνησε με μια εταιρεία με το όνομα InstabitNetwork στην πρώτη μου προσπάθεια. Επικοινώνησα μαζί τους στο email ID info@instabitnetwork.com για να μάθω αν μπορούν να με βοηθήσουν με αυτό που χρειάζομαι. Με διαβεβαίωσαν ότι μπορούν να το πετύχουν και μου ζήτησαν να κάνω μια πληρωμή 300 δολαρίων σε Bitcoin.
Μετέφερα το ποσό χρησιμοποιώντας το PayBis, μετά από το οποίο δεν απάντησαν ποτέ στα μηνύματά μου. Παρακολούθησα για αρκετό καιρό και τελικά αναγκάστηκα να παραιτηθώ. Συνειδητοποίησα ότι εξαπατούν τους ανθρώπους.
Ιστοσελίδα
Find-a-Hacker.com
Ποσό που εξαπατήθηκε
$450
Λεπτομέρειες της απάτης
Στη δεύτερη προσπάθειά μου. Πήγα σε μια διαφορετική εταιρεία με την επωνυμία "Find-a-Hacker". Στην ιστοσελίδα τους, έχουν μια επιλογή από χάκερς για να διαλέξετε. Επικοινώνησα με έναν χάκερ που ονομάζεται "Hotdeck", ο οποίος χρησιμοποιεί το email ID hotdeckhacker@yahoo.com.
Οι χρεώσεις του ανέρχονταν σε 450 δολάρια για τη δουλειά. Δημιούργησα έναν λογαριασμό και μετέφερα το ποσό μέσω BTC, μετά το οποίο δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από τον Hotdeck, ούτε από τον διαχειριστή του Find-a-Hacker (admin@find-a-hacker.com). Ο ιστότοπος φαίνεται να είναι προς το παρόν εκτός λειτουργίας.
Ιστοσελίδα
HackerList.co
Ποσό που εξαπατήθηκε
$680
Λεπτομέρειες της απάτης
Στην 3η προσπάθεια, επικοινώνησε μαζί μου μια εταιρεία που ονομάζεται HackerList (www.hackerlist.co). Η διαφορά με αυτούς τους ανθρώπους ήταν ότι ισχυρίστηκαν ότι θα χρεώσουν μόνο μετά την επίδειξη αποδείξεων
Επικοινώνησαν ξανά μαζί μου μετά από 3 έως 4 ημέρες για να με ενημερώσουν ότι η εργασία έχει ολοκληρωθεί. Μοιράστηκαν κάποιες βασικές πληροφορίες όπως το όνομα του ατόμου, το Email ID και κάποια διαγραμμένα ονόματα φακέλων που ταίριαζαν με τον οργανισμό όπου εργάζεται ο στόχος.
Κατέληξα να τους μεταφέρω 680 δολάρια, μετά από τα οποία δεν μου απάντησαν ποτέ. Ούτε ο ιστότοπος είναι πλέον ενεργός.
Ιστοσελίδα
DiscreetHackers.com
Ποσό που εξαπατήθηκε
$250
Λεπτομέρειες της απάτης
Στην 4η προσπάθεια, επικοινώνησα με τον DiscreetHacker. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί ελέγχους ιστορικού και δίνει εξετάσεις σε όλους τους χάκερ που αναφέρονται στον ιστότοπό της.
Επικοινώνησα με έναν χάκερ, τα στοιχεία του οποίου έχουν ως εξής:
Όνομα χρήστη: khalidSadeen
Email: khalidsadeen8@gmail.com
WhatsApp: +15596407090
WeChat: khalidmo2020
Είπε ότι μπορώ να του δώσω 250 δολάρια ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα αργότερα όταν θα έχω τα χρήματα. Συμφώνησα και έκανα μεταφορά, μετά την οποία δεν έλαβα ποτέ απάντηση.
Ιστοσελίδα
HannibalHackers.su
Ποσό που εξαπατήθηκε
$200
Λεπτομέρειες της απάτης
Στη συνέχεια έρχεται η 5η προσπάθειά μου με την HannibalHackers. Κατά κάποιο τρόπο, με προσέγγισαν και μου είπαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που χρειαζόμουν. Ζήτησαν 200 δολάρια προκαταβολικά και στη συνέχεια άλλα 200 δολάρια θα έπρεπε να καταβληθούν αργότερα.
Αφού μετέφερα το ποσό, διατηρούσαν επαφή για κάποιο χρονικό διάστημα. Αργότερα, είπαν ότι είναι ανίκανοι και δεν μπορούν να προχωρήσουν. Μου ζήτησαν να μεταφέρω άλλα 200 δολάρια για να προσλάβουν/προσλάβουν έναν άλλο χάκερ. Αρνήθηκα καθώς δεν είχα τα χρήματα.
Ιστοσελίδα
Izaum.com
Ποσό που εξαπατήθηκε
$450
Λεπτομέρειες της απάτης
Στην 6η προσπάθειά μου, εξαπατήθηκα από τον Izaum. Στην αρχή, μου είπαν ότι πρέπει να κάνω την πληρωμή μόνο αφού μου δείξουν αποδείξεις ότι η εργασία έχει γίνει. Αργότερα άλλαξαν τη στάση τους και έστειλαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατηγορώντας με ότι δεν είμαι γνήσιος πελάτης.
Μου ζήτησαν να πληρώσω 300 δολάρια και έκανα την πληρωμή. Εντός 6 ωρών, μου είπαν ότι η εργασία έχει γίνει, αλλά θα μου πάρει τουλάχιστον 24 ώρες για να έχω πρόσβαση στα δεδομένα, καθώς η ταχύτητα μεταφοράς αρχείων είναι αργή. Θα έπρεπε να πληρώσω άλλα 150 δολάρια για να επιταχύνω τη διαδικασία. Έκανα και αυτή την πληρωμή και στη συνέχεια σταμάτησαν να απαντούν. Χρέωσαν συνολικά 450 δολάρια.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εξαπατούν άκαρδα τους άλλους. Η εύρεση των σωστών ανθρώπων για αυτό το έργο γίνεται πολύ δύσκολη. Κανονικά δεν γράφω τίποτα, αλλά αισθάνομαι ότι οι άλλοι δεν πρέπει να υποφέρουν όπως εγώ.
Αν και είναι αναμφίβολα αμφισβητήσιμο για οποιονδήποτε να προσεγγίζει τους black-hat hackers για οποιονδήποτε λόγο, δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα εδώ. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται κάποιος, υπάρχουν απατεώνες εκεί έξω που θέλουν να επωφεληθούν. Οι περισσότεροι από τους ιστότοπους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο λειτουργούν ανοιχτά και έχουν ακόμη και παρουσία στη Google. Υπάρχουν αρκετά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από αυτό που πέρασε αυτό το άτομο.
Το πιο σημαντικό μάθημα εδώ είναι να μην εμπιστεύεστε αγνώστους στο διαδίκτυο. Ποτέ δεν ξέρετε αν το άτομο από την άλλη πλευρά είναι γνήσιο, πολύ περισσότερο σε ένα είδος εργασίας που περιλαμβάνει ανήθικο χάκινγκ. Όπως βλέπουμε από αυτή την ιστορία, οι απατεώνες γνωρίζουν ότι οι απελπισμένοι άνθρωποι είναι οι πιο ευάλωτοι και τους εκμεταλλεύονται ξεδιάντροπα.
Αν και η δέουσα επιμέλεια θα ήταν δύσκολη στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πελάτες συνιστάται να λαμβάνουν πάντα όλα τα μέτρα για να εξακριβώνουν ότι ένα πρόσωπο ή μια εταιρεία με την οποία συναλλάσσονται στο διαδίκτυο είναι γνήσιο.
Σε δύο από τις απόπειρες, το άτομο σημείωσε ότι οι χάκερς τους προσέγγισαν. Υπάρχει πιθανότητα να επρόκειτο για κάποιον από τους προηγούμενους απατεώνες που προσπαθούσε να εξαπατήσει το ίδιο άτομο για περισσότερα χρήματα.
Είναι αρκετά συνηθισμένο οι απατεώνες να προσεγγίζουν το ίδιο θύμα πολλές φορές χρησιμοποιώντας διαφορετικές ταυτότητες και νέα προσχήματα. Για παράδειγμα, ένας απατεώνας επενδύσεων μπορεί να πλησιάσει ξανά το θύμα προσποιούμενος ότι θα το βοηθήσει να πάρει πίσω τα χρήματά του, έναντι αμοιβής.
Οι απατεώνες είναι επίσης γνωστό ότι διατηρούν "λίστες κορόιδων" θυμάτων τις οποίες πωλούν σε άλλους απατεώνες. Μόλις πέσετε θύμα απάτης, θα πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί, καθώς γίνεστε στόχος για επαναλαμβανόμενες απάτες.
Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin προτιμώνται πλέον από τους απατεώνες λόγω του ότι οι πληρωμές είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Σε όλα τα περιστατικά, οι χάκερ απαίτησαν την πληρωμή σε Bitcoin, γνωρίζοντας ότι θα υπήρχε ελάχιστη δυνατότητα προσφυγής για το θύμα αφού συνειδητοποιήσει ότι έχει εξαπατηθεί. Παρέχει επίσης στους απατεώνες ανωνυμία, καθώς η ταυτότητά τους μπορεί να παραμείνει κρυφή.
Είναι ασφαλέστερο να πραγματοποιείτε πληρωμές με μεθόδους όπως οι πιστωτικές κάρτες ή το PayPal, οι οποίες παρέχουν περισσότερες πιθανότητες αντιστροφής της συναλλαγής.
Εκτιμούμε αυτό το άτομο που προχώρησε στην ιστορία του, ώστε και άλλοι να γνωρίζουν τι συμβαίνει με αυτούς τους υποτιθέμενους "πληρωμένους χάκερ". Αυτές οι περιπτώσεις συνήθως δεν ακούγονται, καθώς οι άνθρωποι φοβούνται και ντρέπονται να μιλήσουν για τέτοια περιστατικά. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να μάθετε πώς μπορείτε να αναγνωρίζετε τις απάτες και να έχετε μια ευχάριστη διαδικτυακή εμπειρία.