Η δημιουργία ενός ψεύτικου ιστότοπου είναι ευκολότερη και φθηνότερη από ποτέ. Δεν χρειάζεται πλέον να σχεδιάσετε έναν ιστότοπο, καθώς τα πρότυπα είναι άμεσα διαθέσιμα. Επιπλέον, δεν απαιτείται επαλήθευση της ταυτότητας για τη δημιουργία ενός ιστότοπου με τη χρήση των υπηρεσιών των καταχωρητών τομέων, των παρόχων φιλοξενίας και άλλων εταιρειών διαδικτύου. Ως εκ τούτου, ο καθένας μπορεί πλέον να δημιουργήσει φτηνά έναν δικτυακό τόπο μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Ενώ αυτή η προσβασιμότητα είναι ένα δώρο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, σημαίνει επίσης ότι οι απατεώνες μπορούν να δημιουργήσουν πειστικούς ιστότοπους με λίγη προσπάθεια.
Πέσαμε πάνω σε αυτή την απάτη όταν αρκετοί χρήστες επικοινώνησαν μαζί μας ζητώντας να ελέγξουμε τις ιστοσελίδες "τραπεζών" στις οποίες κάποιος διαδικτυακός χρήστης τους είπε να στείλουν χρήματα. Παρατηρήσαμε ότι πολλές από τις ιστοσελίδες έμοιαζαν πανομοιότυπες και μυριστήκαμε μια προφανή απάτη. Οι ιστότοποι ήταν κλώνοι ο ένας του άλλου με μόνη διαφορά το όνομα της υποτιθέμενης τράπεζας. Έγινε σαφές ότι οι ιστοσελίδες είναι απλώς αντίγραφα η μία της άλλης. Οι ιστοσελίδες που μοιράστηκαν μαζί μας περιείχαν όλες την ακόλουθη φράση: Με πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες, έχουμε αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και η πελατειακή μας βάση μιλάει για εμάς.
Κατόπιν ανάλυσης, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 222 αντιγραφές ιστοσελίδων τραπεζών, οι οποίες είναι πιθανό να είναι όλες απάτες. Ο κατάλογος των ιστότοπων επισυνάπτεται στο τέλος του άρθρου.
Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης τριών διαφορετικών ιστότοπων, οι οποίοι είναι όλοι πανομοιότυποι:
Οι ίδιοι οι ιστότοποι δεν περιέχουν πραγματικά στοιχεία εταιρείας ή επικοινωνίας, καθιστώντας προφανές ότι δεν πρόκειται για νόμιμες τράπεζες. Παραδόξως, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κριτικές που να έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο για αυτές τις ιστοσελίδες. Βρήκαμε δύο αόριστες κριτικές στο ScamAdviser που αποκαλούν δύο από τις ιστοσελίδες απάτες, αλλά οι χρήστες δεν έχουν παράσχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το είδος των απάτης που χρησιμοποιούν αυτές οι ιστοσελίδες.
Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις ψεύτικες ιστοσελίδες τραπεζών οδήγησε στη σελίδα "Romance Scam/Advance Fee Fraud/Phishing: DEREK PRINCE" που δημοσιεύτηκε σε ένα φόρουμ με την ονομασία Scam Police Group. Η σελίδα αυτή μιλάει για έναν απατεώνα με το όνομα 'Derek Prince'. Περιέχει επίσης το στιγμιότυπο οθόνης μιας ιστοσελίδας με το όνομα Metropolis Capital Bank (metcapb.com), η οποία δεν είναι πλέον ενεργή, αλλά μοιάζει ακριβώς με τις ψεύτικες ιστοσελίδες τραπεζών που ανακαλύψαμε.
Η ανάρτηση στο φόρουμ παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή της Metropolis Capital Bank σε μια περίπλοκη απάτη catfishing που περιλαμβάνει μια ψεύτικη τράπεζα, μια ψεύτικη εταιρεία ταχυμεταφορών και μια ψεύτικη κατασκευαστική εταιρεία:
Ο πληροφοριοδότης μας έδωσε περίπου 6 γραμμές πληροφοριών που δεν είναι σχεδόν τίποτα, οπότε έπρεπε να χτίσουμε την ιστορία και να ερευνήσουμε τι μπορεί να συμβαίνει. Έχουμε δύο ενδείξεις σχετικά με το τι απάτη θα μπορούσε να είναι, μια ψεύτικη τράπεζα για να συζητηθούν μεταφορές χρημάτων [www.metcapb.com] και μια ψεύτικη εταιρεία παράδοσης δεμάτων για να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από το θύμα [www.zenithserviceslimited.com].
Ο τρίτος ιστότοπος [www.jabergconstructions.com] προέκυψε από όσα ανέφερε ο πληροφοριοδότης σχετικά με τις κλεμμένες φωτογραφίες, ενώ τον τέταρτο ιστότοπο τον ανακαλύψαμε μόνοι μας. Με βάση τα παραπάνω χρειάστηκε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις αλλά και κάποια δουλειά ντετέκτιβ. Συγκροτήσαμε μια ιστορία.
Ο πληροφοριοδότης είχε εμπλοκή με το προφίλ ενός Derek Prince. Ο απατεώνας με κάποιο τρόπο ήθελε 9850 δολάρια. Ο πληροφοριοδότης έπρεπε να κάνει μια κατάθεση σε μια τράπεζα που είχε δώσει ο απατεώνας, https://www.metcapb.com/index.php.
Από τις παραπάνω πληροφορίες, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο στόχος του απατεώνα του ρομαντισμού ήταν να πείσει το θύμα να καταθέσει 9.850 δολάρια σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα τράπεζας. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επεξεργασμένες εικόνες για να πείσουν τα θύματα ότι είναι πραγματικοί και πλούσιοι άνθρωποι που χρειάζονται χρήματα για μια έκτακτη ανάγκη, τα οποία θα επιστρέψουν αμέσως. Φυσικά, οι απατεώνες δεν έχουν ποτέ καμία πρόθεση να επιστρέψουν τα χρήματα. Στην πραγματικότητα, οι απαιτήσεις τους αυξάνονται μόνο όταν συνειδητοποιούν ότι το θύμα έχει πέσει στην παγίδα τους. Αυτού του είδους η απάτη ονομάζεται απάτη με προκαταβολή αμοιβής (Advance Fee Scam ) και είναι μία από τις παλαιότερες και πιο συνηθισμένες απάτες στο διαδίκτυο.
Επομένως, αν κάποιος με τον οποίο μιλάτε στο διαδίκτυο σας ζητά να καταθέσετε χρήματα σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικής τραπεζικής, να είστε πάντα καχύποπτοι και να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια, καθώς κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για απάτη.
Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί από έναν εθελοντή που μάχεται κατά της απάτης. Εάν πιστεύετε ότι το παραπάνω άρθρο περιέχει ανακρίβειες ή ότι λείπουν σχετικές πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ScamAdviser.com χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα.