Παρά τις επικρίσεις, τις ανησυχίες και τον αυξανόμενο αριθμό απάτης, η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να αυξάνεται έντονα. Ο αριθμός των χρηστών κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί από 30,89 εκατομμύρια χρήστες το 2017 σε 994,30 εκατομμύρια χρήστες τον Απρίλιο του 2023. Δυστυχώς, η άγνοια σχετικά με τα κρυπτονομίσματα εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη.
Είναι γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών κρυπτονομισμάτων τείνει να γνωρίζει πολύ λίγα πράγματα για το πώς λειτουργεί το κρυπτονόμισμα και την προστασία των ψηφιακών περιουσιακών τους στοιχείων. Οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για τους απατεώνες. Δεν υπάρχει καμία κεντρική αρχή που να αποτρέπει ύποπτες συναλλαγές κρυπτογράφησης και να βοηθά τα θύματα οικονομικής απάτης να ανακτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους σε κρυπτονομίσματα που χάθηκαν από hacks και απάτες.
Πολυάριθμες περιπτώσεις απάτης έχουν αποκαλυφθεί στη βιομηχανία κρυπτογράφησης με την κάθε μία να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Ορισμένα αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν: - Η απάτη σε βάρος των πελατών της, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες που έχουν διαπραχθεί ποτέ:
Οιαπώλειες από τις απάτες κρυπτογράφησης εκτοξεύτηκαν από 907 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε εκπληκτικά 2,57 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Πολλά θύματα απάτης κρυπτονομισμάτων αναγκάστηκαν να αναλάβουν τεράστιο χρέος για να καλύψουν τις απώλειες από δόλιες επενδύσεις. Ενώ τα θύματα συμβατικής απάτης μπορούν να απευθυνθούν σε διάφορες κυβερνητικές και μη κυβερνητικές υπηρεσίες για να ανακτήσουν τις οικονομικές απώλειες, τα θύματα απάτης με κρυπτονομίσματα συχνά δεν έχουν καμία δυνατότητα προσφυγής.
Ηανάκτηση κρυπτονομισμάτων έχει γίνει ένας σημαντικός νέος τύπος απάτης που λυμαίνεται τα θύματα απάτης κρυπτονομισμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι οι απατεώνες των επενδύσεων "διπλασιάζουν" τα θύματά τους προσεγγίζοντάς τα με το πρόσχημα των "πρακτόρων ανάκτησης" ή των "χάκερ", μόνο και μόνο για να τα εξαπατήσουν ξανά. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εταιρείες "επιστροφής χρεώσεων " αγκιστρώνουν τα θύματα σε δαπανηρές αμοιβές, αφού δίνουν ψεύτικες ελπίδες ότι μπορούν να ανακτήσουν τα χαμένα κρυπτογραφικά παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.
Οι απάτες ανάκτησης κρυπτογράφησης είναι επιτυχείς επειδή υπάρχουν πολύ λίγοι γνήσιοι οργανισμοί που βοηθούν το μέσο θύμα απάτης κρυπτογράφησης να ανακτήσει τις απώλειές του. Η ανάκτηση κρυπτογράφησης είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία που γίνεται δύσκολη λόγω της ανώνυμης και μη αναστρέψιμης φύσης των συναλλαγών blockchain. Οι ακόλουθοι τύποι οργανισμών παίζουν όλοι ρόλο στην επιτυχή ανάκτηση κρυπτονομισμάτων:
Καθώς τα θύματα πρέπει να ακολουθήσουν μια νομική διαδικασία με πολλά εμπλεκόμενα μέρη, η παρακολούθηση και η υπομονή είναι απαραίτητες. Τα κρυπτονομίσματα έχουν ανακτηθεί επιτυχώς μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, καθώς οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν κατάρτιση, πόρους και ικανότητα για τη διερεύνηση διασυνοριακών εγκληματιών και την ανάκτηση κρυπτονομισμάτων από ιδιωτικά υπεράκτια πορτοφόλια. Συχνά αποτελεί πρόκληση το να πειστούν οι αρμόδιες αρχές να αποδεχθούν και να διερευνήσουν μια υπόθεση κρυπτογράφησης.
Ιδιωτικές εταιρείες όπως η CYBERA και η Crypto-Helpline έχουν βοηθήσει επιτυχώς τα θύματα να ανακτήσουν το χαμένο κρυπτονόμισμα και, ως εκ τούτου, είναι σε θέση να βοηθήσουν περισσότερα θύματα με αποδεδειγμένα μέσα χάρη στη νομική τους εμπειρογνωμοσύνη και τις διασυνδέσεις τους με τις αρχές επιβολής του νόμου. Ωστόσο, η διαδικασία είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα κεφάλαια μπορεί να είναι διαθέσιμα στα πορτοφόλια των απατεώνων μέχρι τη στιγμή που το ανταλλακτήριο θα διαταχθεί από δικαστήριο να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Nicholas Smart, Διευθυντής Blockchain Intelligence στην Crystal Blockhain μοιράστηκε τα ακόλουθα σημεία που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ψάχνετε να προσλάβετε ένα πρακτορείο ανάκτησης κρυπτονομισμάτων:
Η ανάκτηση κρυπτονομισμάτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη λόγω του γεγονότος ότι οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μπορούν να εντοπιστούν, αλλά δεν μπορούν να αντιστραφούν. Οι συναλλαγές πρέπει να εντοπιστούν χειροκίνητα με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, κάτι που απαιτεί χρόνο και εκπαίδευση. Η απάτη με κρυπτονομίσματα είναι ένας νέος τομέας για την επιβολή του νόμου και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν ακόμη γνώσεις σχετικά με τα εργαλεία ανάλυσης blockchain. Ως εκ τούτου, πέφτει στα χέρια των ιδιωτικών ερευνητών που γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία για να βοηθήσουν τα θύματα απάτης να εντοπίσουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στα πορτοφόλια των απατεώνων.
Αφού προσλάβουν έναν ιδιωτικό ερευνητή για να συντάξει μια έκθεση των συναλλαγών, το θύμα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλει αστυνομική αναφορά. Αυτό το βήμα από μόνο του είναι δύσκολο σε πολλές χώρες, καθώς οι αρχές επιβολής του νόμου απλώς αρνούνται να διερευνήσουν περιπτώσεις απάτης με κρυπτογράφηση επικαλούμενες τη νομική ασάφεια της κρυπτογράφησης.
Εάν η αστυνομία δεχτεί την υπόθεση, το θύμα πρέπει στη συνέχεια να προσλάβει δικηγόρο για να πείσει το δικαστήριο να συντάξει διαταγή με την οποία να διατάσσει το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης να επιστρέψει τα κεφάλαια. Υπάρχουν αρκετοί άπειροι δικηγόροι που αποδέχονται υποθέσεις παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τη σωστή νομική διαδικασία για την ανάκτηση κρυπτογράφησης και καταλήγουν να σπαταλούν τον χρόνο και τα χρήματα των πελατών τους.
Η υποβολή δικαστικών εντολών σε ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης είναι επίσης δύσκολη, καθώς τα περισσότερα από αυτά επικοινωνούν μόνο ψηφιακά και μπορεί να μην έχουν καν πραγματική φυσική διεύθυνση. Πολλά μικρότερα ανταλλακτήρια είναι γνωστό ότι αγνοούν εντελώς τις επικοινωνίες.
Εάν το ανταλλακτήριο ανταποκριθεί, μπορεί να είναι πιθανό να μην έχουν απομείνει χρήματα στο πορτοφόλι του απατεώνα, καθώς έχουν ήδη αποσύρει όλα τα περιουσιακά στοιχεία από τον λογαριασμό.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια στη νομική διαδικασία ανάκτησης κρυπτογράφησης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλά. Το θύμα -που έχει ήδη χάσει χρήματα- μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει προκαταβολικά τέλη και να περιμένει μήνες πριν μάθει αν τα χρήματά του είναι καν ανακτήσιμα. Δυστυχώς, αυτό καθιστά την ανάκτηση κρυπτονομισμάτων ένα είδος τζόγου, εκτός από τις περιπτώσεις όπου οι ερευνητές και οι δικηγόροι λαμβάνουν αμοιβές μόνο όταν τα χρήματα ανακτηθούν. Ωστόσο, αυτό είναι σπάνιο.
Υπάρχουν ορισμένα αποκαλυπτικά σημάδια μιας απάτης ανάκτησης κρυπτονομισμάτων:
Είναι κατανοητή η απελπισία για την ανάκτηση των χρημάτων που χάθηκαν από απάτες κρυπτογράφησης, καθώς τα θύματα συχνά βυθίζουν όλες τις αποταμιεύσεις τους και παίρνουν ακόμη και δάνεια για να επενδύσουν σε πλατφόρμες απάτης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πέσετε ξανά στα χέρια των απατεώνων, καθώς η απελπισία είναι αυτό που εκμεταλλεύονται.
Λάβετε υπόψη σας τα σημεία που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο εάν σκοπεύετε να προσλάβετε έναν οργανισμό ανάκτησης κρυπτογράφησης, καθώς η επιλογή των λάθος ανθρώπων για να συνεργαστείτε μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.