Πιθανόν να έχετε ακούσει την κοινή ρήση: όταν κάνετε ηλεκτρονικές αγορές, είναι ζωτικής σημασίας να "ελέγχετε τα πράγματα πριν από το ταμείο". Αυτή η συμβουλή είναι εξίσου σημαντική όταν βουτάτε σε δώρα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram. Είναι σοκαριστικό ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ανέφεραν ότι έχασαν χρήματα από απάτες το 2021 μοιράστηκαν ότι όλα ξεκίνησαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην έκθεση Global State of Scams 2023 Report που δημοσίευσε η GASA, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι τα πιο συνηθισμένα κανάλια απάτης.
Οι απατεώνες διαπρέπουν στο να θολώνουν τα όρια μεταξύ του τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο, καθιστώντας δύσκολη τη θέση των χρηστών. Για να σας βοηθήσουμε να περιηγηθείτε με ασφάλεια στην τροφοδοσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ας εξερευνήσουμε ορισμένες βασικές συμβουλές.
Οι απατεώνες παρακολουθούν στενά τα δώρα των αγαπημένων σας επιχειρήσεων, μερικές φορές μάλιστα μιμούνται νόμιμες προωθητικές ενέργειες για να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες. Να είστε προσεκτικοί και να επαληθεύετε τη γνησιότητα των δώρων στα οποία συμμετέχετε.
Φανταστείτε το εξής: συμμετέχετε με ενθουσιασμό σε ένα giveaway και ξαφνικά, κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης σας ανακηρύσσει νικητή. Μείνετε σε εγρήγορση - οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά αυτή την τακτική για να σας κλέψουν οικονομικές πληροφορίες μέσω αμφίβολων συνδέσμων. Προσεγγίζετε πάντα τέτοιες ανακοινώσεις με μια υγιή δόση σκεπτικισμού.
Πριν κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο, κάντε μια παύση και εκτιμήστε την κατάσταση, καθώς μπορεί να περιέχει κακόβουλο λογισμικό. Αναρωτηθείτε αν μια επιχείρηση χρειάζεται πραγματικά τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας για ένα δωρεάν βραβείο. Ένα νόμιμο δώρο συνήθως δεν απαιτεί τέτοιες ευαίσθητες λεπτομέρειες. Αν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με την επιχείρηση μέσω γνωστών και αξιόπιστων καναλιών για να επαληθεύσετε τη γνησιότητα του μηνύματος.
Οινόμιμοι εργοδότες δεν θα σας πιέσουν να συμπληρώσετε την άμεση κατάθεση και τα φορολογικά έντυπα, ειδικά μέσω άγνωστων καναλιών επικοινωνίας. Να είστε επιφυλακτικοί σε ασυνήθιστα αιτήματα και να επενδύετε χρόνο στην επαλήθευση της νομιμότητας του εργοδότη. Οι κόκκινες σημαίες θα πρέπει να σηκώνονται εάν οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι εύκολα επαληθεύσιμες.
Αν συναντήσετε μια ύποπτη αγγελία ή προσφορά εργασίας, μη διστάσετε να την αναφέρετε αμέσως. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ReportFraud.ftc.govκαι ενημερώστε τη σχετική πλατφόρμα για πιθανές απάτες. Το να κάνετε μια στιγμή παύση και να σκεφτείτε πριν εμπλακείτε σε διαδικτυακές δραστηριότητες είναι το κλειδί για μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).