Το FBI προειδοποιεί το κοινό για τις κερδοσκοπικές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες "βοήθειας" σε θύματα εκβιασμών. Οι εταιρείες αυτές χρεώνουν υπέρογκες αμοιβές, ενώ οι αρχές επιβολής του νόμου και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί παρέχουν βοήθεια χωρίς χρέωση στα θύματα.
Οι εταιρείες χρησιμοποιούν παραπλανητικές τακτικές -συμπεριλαμβανομένων των απειλών, της χειραγώγησης και της παροχής ψευδών πληροφοριών- για να εξαναγκάσουν τα θύματα εξαναγκασμού να πληρώσουν για τις υπηρεσίες τους. Ορισμένες από τις υπηρεσίες για τις οποίες οι εταιρείες χρεώνουν αμοιβές, όπως η αποστολή στους δράστες εντολών παύσης και αποχής, κάνουν τα θύματα να αισθάνονται καλύτερα, αλλά δεν είναι νομικά εκτελεστές. Οι εταιρείες μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν τα θύματα από το να καταγγείλουν τον εκβιασμό στις διωκτικές αρχές. Η περιορισμένη αναφορά δείχνει ότι οι εταιρείες εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη δραστηριότητα του εκβιασμού.
Ορισμένα παραδείγματα αυτών των παραπλανητικών τακτικών περιλαμβάνουν τα εξής.
- Μια εταιρεία ζήτησε πολλαπλές πληρωμές συνολικού ύψους 5.000 δολαρίων από ένα νεαρό θύμα εξαναγκασμού, αφού εξανάγκασε το θύμα με απειλές για βλάβη της φήμης του, υποδεικνύοντας ψευδώς ότι το θύμα δεν θα μπορούσε να πάει στο κολέγιο ή να βρει δουλειά και ότι οι γονείς του θύματος θα έχαναν τις δουλειές τους. Το θύμα επικοινώνησε με την εταιρεία για βοήθεια αφού είχε υποστεί sextorting μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Ένα ανήλικο θύμα sextortion επικοινώνησε και προσέλαβε μια εταιρεία για 2.000 δολάρια. Όταν το θύμα αρνήθηκε να πληρώσει για πρόσθετες υπηρεσίες, η εταιρεία είπε στο θύμα ότι ο δράστης του sextortion ζήτησε 5.000 δολάρια. Σε εκείνο το σημείο, το θύμα πλήρωσε για τις πρόσθετες υπηρεσίες, για τις οποίες η εταιρεία τον χρέωσε επιπλέον 3.200 δολάρια.
- Εκπρόσωπος της εταιρείας επικοινώνησε με τη μητέρα ενός ανήλικου θύματος εκβιασμού και προσφέρθηκε να εντοπίσει τον εκβιαστή με αντάλλαγμα 1.500 δολάρια. Ο εκπρόσωπος αποθάρρυνε επίσης τη μητέρα του θύματος από το να ζητήσει βοήθεια από τις αρχές επιβολής του νόμου. Δεν ήταν σαφές πώς ο εκπρόσωπος της εταιρείας γνώριζε για τον εκβιασμό ή πώς απέκτησε τα στοιχεία επικοινωνίας της μητέρας του θύματος.
ΠΏΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΊΤΕ ΑΠΌ ΑΠΆΤΕΣ ΠΑΡΟΧΉΣ ΒΟΉΘΕΙΑΣ
Το FBI συνιστά στα θύματα εξαναγκασμού να επικοινωνούν με τις αρχές επιβολής του νόμου και με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που βοηθούν τα θύματα εξαναγκασμού χωρίς χρέωση. Οι κερδοσκοπικές εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν την απελπισία των θυμάτων για βοήθεια και τα πιθανά συναισθήματα φόβου ή ντροπής που μπορεί να προκύψουν από τον εκβιασμό. Οι ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:
- Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας επικοινωνεί μαζί σας και σας προσφέρει υπηρεσίες βοήθειας για τις οποίες η εταιρεία χρεώνει αμοιβή,
- Η εταιρεία διαφημίζει τη βοήθεια για εξαναγκασμό με αντάλλαγμα αμοιβές,
- Σας ζητείται να πληρώσετε τα τέλη πριν από την παροχή των υπηρεσιών βοήθειας,
- Η εταιρεία απαιτεί από εσάς να υπογράψετε σύμβαση για τις υπηρεσίες της,
- Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σας αποθαρρύνει από το να επικοινωνήσετε με τις αρχές επιβολής του νόμου ή σας λέει ότι η επικοινωνία με τις αρχές επιβολής του νόμου δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε βοήθεια,
- Η εταιρεία χρησιμοποιεί τακτικές υψηλής πίεσης ή τρομοκράτησης σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την επιχείρησή σας- ή
- Η κερδοσκοπική εταιρεία ισχυρίζεται ότι συνδέεται με κυβερνητικούς αξιωματούχους ή αξιωματούχους των αρχών επιβολής του νόμου.
Καταγγελία εκβιασμού μέσω sextortion
Εάν ένα άτομο πέσει θύμα εκβιασμού, μπορεί να το αναφέρει στις αρμόδιες αρχές μέσω οποιουδήποτε από τα ακόλουθα:
- Υποβάλετε μια πληροφορία στο Κέντρο Καταγγελιών για Εγκλήματα Διαδικτύου (IC3) του FBI στη διεύθυνση www.ic3.gov,
- Καλέστε το 1-800-CALL-FBI (225-5324),
- Επικοινωνήστε με το τοπικό γραφείο του FBI ή το πλησιέστερο διεθνές γραφείο (πληροφορίες επικοινωνίας μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.fbi.gov)- ή
- Καλέστε ή υποβάλετε μια πληροφορία στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC) μέσω του 1-800-THE-LOST (843-5678) ή του CyberTipline. org. Το NCMEC μπορεί να βοηθήσει με την υποβολή αιτήματος για την αφαίρεση των εικόνων του θύματος από τους δικτυακούς τόπους. Επιπλέον, μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον εκβιασμό και τις πηγές επισκεπτόμενοι τη διεύθυνση www.missingkids.org/theissues/sextortion.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση fbi.gov/how-we-can-help-you/safety-resources/scams-and-safety/common-scams-and-crimes/sextortion.