Αυτό το άρθρο προέρχεται από την Trend Micro.
Gmail: Gmail: Κορυφαίες απάτες phishing της εβδομάδας
Αυτή την εβδομάδα βρήκαμε έναν μεγάλο αριθμό απάτης που πρέπει να προσέχετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών που
που σχετίζονται με την 4η Ιουλίου, το Costco, το Walmart, το Netflix και το Gmail. Θα ήσασταν σε θέση να
εντοπίσετε όλες τις απάτες;
Συμβατικά, ενώ υποδύονται διάσημες μάρκες, οι απατεώνες στέλνουν ψεύτικα μηνύματα κειμένου
και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν συνδέσμους phishing και προσπαθούν να σας δελεάσουν να τα ανοίξετε με διάφορα ψέματα.
Οι σύνδεσμοι σας οδηγούν σε σελίδες διαδικτυακών ερευνών που αναφέρουν ότι μπορείτε να διεκδικήσετε ένα δώρο συμπληρώνοντας ένα διαδικτυακό
ερωτηματολόγιο. Αφού συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, σας ζητείται να εισαγάγετε την πιστωτική κάρτα
στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας για να μπορέσει να παραδοθεί το "δώρο" σας. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:
Για τους απατεώνες, η 4η Ιουλίου δεν είναι μόνο μια γιορτή- είναι μια περίοδος κατά την οποία δημιουργούν ψεύτικες εκστρατείες
και σελίδες ερευνών phishing για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους:
Πιστεύετε στα δωρεάν χρήματα; Αν πέσετε στην παγίδα αυτής της απάτης και κάνετε κλικ στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο, θα είστε
θα μεταφερθείτε σε μια ψεύτικη σελίδα έρευνας της Costco. Οι σελίδες λένε ότι μπορείτε να κερδίσετε μια δωροκάρτα Costco αφού
ολοκληρώσετε την έρευνα:
Μετά από αυτό, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε προσωπικές πληροφορίες, όπως το όνομά σας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, ακόμη και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Φυσικά, δεν θα υπάρχει δωροκάρτα και τα στοιχεία σας μπορεί να καταλήξουν στα χέρια απατεώνων!
#2 Walmart
Παρόμοια τακτική εφαρμόζεται στις πρόσφατες απάτες με μηνύματα της Walmart. Όπως έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι απατεώνες παριστάνουν τη Walmart και σας προτρέπουν να συμμετάσχετε στην "Ειδική προσφορά της 4ης Ιουλίου" και να κερδίσετε ένα δώρο μέσω του επισυναπτόμενου συνδέσμου phishing:
Απώτερος στόχος των απατεώνων είναι να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες! Θα καταγράφουν ό,τι εισάγετε στις ψεύτικες σελίδες τους και θα το χρησιμοποιούν για να διαπράξουν εγκλήματα στον κυβερνοχώρο: π.χ. να παραβιάσουν το λογαριασμό σας ή να κλέψουν την ταυτότητά σας. Μην τους αφήσετε!
Το Trend Micro Check είναι μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης και μια εφαρμογή για κινητά για τον εντοπισμό απάτης, επιθέσεων phishing, κακόβουλου λογισμικού και επικίνδυνων συνδέσμων - και είναι ΔΩΡΕΑΝ!
Αφού προσαρτήσετε την επέκταση Trend Micro Check, θα μπλοκάρει αυτόματα τους επικίνδυνους ιστότοπους! (Διαθέσιμο σε Safari, Google Chrome και Microsoft Edge).
Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την εφαρμογή Trend Micro Check για κινητά για αυτόματη ανίχνευση και φιλτράρισμα απάτης και ανεπιθύμητης αλληλογραφίας 24/7. (Διατίθεται για Android και iOS).
Ελέγξτε αυτή τη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Trend Micro Check.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι απάτες phishing δεν κυκλοφορούν μόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων- εξαπλώνονται επίσης μέσω
μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Έχουμε εντοπίσει πολλές φορές μηνύματα απάτης του Netflix και αυτή την εβδομάδα επέστρεψαν και πάλι! Υποσχόμενη
σας μια αποκλειστική ανταμοιβή, οι απατεώνες σας παρασύρουν να κάνετε κλικ στο ενσωματωμένο κουμπί για να λάβετε μέρος σε μια
διαδικτυακή έρευνα:
Το κουμπί θα σας οδηγήσει σε μια ψεύτικη σελίδα έρευνας του Netflix (στην πραγματικότητα μια σελίδα phishing) και ξέρετε ήδη τι θα συμβεί. Μην υποβάλετε ευαίσθητες πληροφορίες εδώ!
Οι σύνδεσμοι phishing θα σας οδηγήσουν επίσης σε ψεύτικες σελίδες σύνδεσης που φαίνεται να ανήκουν σε διάφορες μάρκες. Αυτές οι σελίδες σας ζητούν να υποβάλετε διαπιστευτήρια σύνδεσης για να κατεβάσετε μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού, να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας ή όποιες άλλες εργασίες σας έχουν ζητήσει οι απατεώνες να ολοκληρώσετε.
Την περασμένη εβδομάδα εντοπίσαμε ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσποιούνταν ότι προέρχονται από διάφορους διακομιστές αλληλογραφίας. Αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν πολύ περισσότερες παρόμοιες απόπειρες phishing. Χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες, όπως αιτήματα για εκκαθάριση του χώρου αποθήκευσης ή ειδοποιήσεις ασφαλείας, οι απατεώνες σας καθοδηγούν να κάνετε κλικ στα ενσωματωμένα κουμπιά:
Αυτά τα κουμπιά θα σας μεταφέρουν σε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης, που υποδύεται τον διακομιστή αλληλογραφίας σας. Θυμηθείτε, μην εισάγετε τα στοιχεία σύνδεσής σας, επειδή οι απατεώνες θέλουν απλώς να παραβιάσουν το λογαριασμό σας!
Όπως πάντα, αν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον ή/και χρήσιμο, παρακαλούμε να το ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ το με φίλους και συγγενείς για να βοηθήσετε να παραμείνει η διαδικτυακή κοινότητα ασφαλής και προστατευμένη.
Πηγή: Δρ: Pexels.com