Στην Ευρώπη επικρατεί ενεργειακή κρίση και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα σταματήσει σύντομα. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, πολλά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με δύσκολες επιλογές, καθώς το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Η ενέργεια παίζει κρίσιμο ρόλο στη ζωή μας και όταν είναι περιορισμένη, ειδικά μετά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τις επακόλουθες επιπτώσεις, ο πανικός αρχίζει να παρεισφρέει.
Και αυτό είναι το σημείο όπου οι απατεώνες επωφελούνται. Μέσα στον πανικό και το χάος, οι απατεώνες κλέβουν ανυποψίαστους πολίτες. Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής δεν βοηθάει τα πράγματα, καθώς οι άνθρωποι με τεντωμένο προϋπολογισμό αναζητούν κάθε μέσο για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις υποκύπτουν στην πίεση του κοινού και θεσπίζουν ενεργειακές επιδοτήσεις και άλλα προγράμματα ανακούφισης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν εφάπαξ επιχορήγηση 400 λιρών. Το καλύτερο είναι ότι η επιχορήγηση δεν χρειάζεται να επιστραφεί και εφαρμόζεται αυτόματα στους λογαριασμούς, εφόσον το νοικοκυριό διαθέτει μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας.
Προηγουμένως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ακόμη ένα πρόγραμμα με την ονομασία "heat now, pay later" (θέρμανση τώρα, πληρωμή αργότερα), όπου τα νοικοκυριά θα έπαιρναν 200 λίρες, οι οποίες θα αποπληρώνονταν σε 5 χρόνια. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τις εφάπαξ επιχορηγήσεις 650 λιρών για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα που ελέγχονται με βάση τις ανάγκες και οι οποίες κατανέμονται σε δύο πληρωμές.
Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μια φορολογητέα πληρωμή 300 ευρώ για να βοηθηθούν με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Η Energiepreispauschale ή EEP θα καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών και δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση.
Στις Κάτω Χώρες, η κυβέρνηση προσφέρει ενεργειακές επιδοτήσεις ύψους 190 ευρώ τους επόμενους μήνες και σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει ανώτατο όριο τιμών στην ενέργεια για να βοηθήσει στην ελάφρυνση του βάρους των νοικοκυριών.
Με όλη τη βοήθεια και τις επιδοτήσεις που έρχονται, οι απατεώνες έχουν επινοήσει νέες μεθόδους για να εξαπατούν το κοινό. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις επιχορηγήσεις και τα προγράμματα ανακούφισης είναι νέα και οι πληροφορίες είναι ελλιπείς, οι απατεώνες παρασύρουν τα ανυποψίαστα νοικοκυριά σε παγίδες.
Στα περισσότερα από τα κυβερνητικά προγράμματα, οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά, καθώς είτε η ελάφρυνση εφαρμόζεται στους λογαριασμούς ενέργειας, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε κατατίθεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών, όπως στη Γερμανία. Όμως, είτε λόγω άγχους είτε λόγω πανικού, οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν με τα μούτρα στα μηνύματα και τα emails που τους λένε ότι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τους λογαριασμούς ενέργειας.
Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν πρόσφατα αφορούν απόπειρες phishing, καθώς οι απατεώνες στέλνουν δελεαστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης για επιχορηγήσεις. Το μόνο που επιδιώκουν είναι τα τραπεζικά σας στοιχεία ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.
Εκτός από το phishing, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι απατεώνες προσπαθούν να αποσπάσουν τα χρήματα που με κόπο κερδίζετε. Ακολουθούν ορισμένοι από αυτούς:
Έχετε ακούσει ποτέ για μια συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να σας εξοικονομήσει ένα επιβλητικό ποσοστό 90% από το λογαριασμό σας; Λοιπόν, αυτό είναι ένα συνηθισμένο τέχνασμα μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται από αμφίβολα προϊόντα που δύσκολα μπορούν να λειτουργήσουν.
Ένα τέτοιο προϊόν είναι η Voltex, η οποία προηγουμένως ονομαζόταν Moltex. Τα προϊόντα Moltex αποσύρθηκαν από την αγορά για "λόγους ασφαλείας", γεγονός που δεν συμβάλλει και πολύ στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηστών. Σύμφωνα με το Which?, δοκίμασαν μερικά από τα προϊόντα στο Amazon, αλλά κανένα δεν πέρασε το βασικό τεστ ασφαλείας. Τα περισσότερα αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την ευημερία σας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ηλεκτροπληξία.
Συμβουλή για τους καταναλωτές:
Για να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα τέτοιων προϊόντων, να βεβαιώνεστε πάντα ότι η παραγωγή ενέργειας διαθέτει ετικέτα CE/UKCA. Η ετικέτα σημαίνει ότι τα προϊόντα έχουν τηρήσει τα ρυθμιστικά πρότυπα και είναι ασφαλή για χρήση.
Ίσως ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ενεργειακών απάτης είναι οι πλαστές επιστροφές χρημάτων. Έχει αναφερθεί ευρέως ότι οι απατεώνες υποδύονται δημοφιλείς εταιρείες ενέργειας όπως η Eon, η EDF ή η SSN ισχυριζόμενοι ότι έχετε επιστροφή χρημάτων.
Όλα ξεκινούν με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που γράφουν: "Το σύστημά μας υποδεικνύει ότι ένα σφάλμα στις διαδικασίες χρέωσης οδήγησε σε υπερτιμολόγηση" Με επιστροφές έως και 85 λίρες, ορισμένοι χρήστες δελεάζονται να κάνουν αυτό που θέλουν οι απατεώνες: να κάνουν κλικ στον παρεχόμενο σύνδεσμο. Συμπληρώνουν τις λεγόμενες φόρμες επιστροφής χρημάτων και δίνουν ζωτικές πληροφορίες, όπως τραπεζικά στοιχεία. Αυτό ανοίγει μια κερκόπορτα για τους απατεώνες που μπορούν να αποκτήσουν ευαίσθητες λεπτομέρειες.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται μαζικά, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι από τους παραλήπτες δεν είναι πελάτες των εν λόγω προμηθευτών. Οι απατεώνες ελπίζουν ότι κάποιοι από τους παραλήπτες είναι πελάτες και δεν θα μπουν στον κόπο να ελέγξουν το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Συμβουλή για τους καταναλωτές:
Έχετε κατά νου ότι ο πάροχος ενέργειας έχει τα τραπεζικά σας στοιχεία και ότι, εάν επρόκειτο να εκδώσει επιστροφή χρημάτων, θα τα χρησιμοποιούσε αντί να σας ζητήσει να στείλετε τα στοιχεία.
Οι απάτες με την πράσινη ενέργεια γίνονται τόσο δημοφιλείς όσο και οι απάτες με τις επενδύσεις. Έχουν πολλά κοινά σημεία και αν οι χρήστες δεν είναι προσεκτικοί, μπορούν εύκολα να γίνουν θύματα απάτης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όλα ξεκινούν με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιγράφει λεπτομερώς πώς η Πράσινη Ενέργεια είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα και πώς θα μπορούσατε να επωφεληθείτε πάρα πολύ.
Ορισμένες απάτες φτάνουν στο σημείο να αντιγράφουν λογότυπα δημοφιλών προμηθευτών ενέργειας όπως η SSE και δίνουν πιστευτά επιτόκια από 1,75% έως 3,74%. Σύμφωνα με το Which?, μία από αυτές μιμήθηκε ακόμη και την αμερικανική τράπεζα Wells Fargo, ισχυριζόμενη ότι βρίσκεται πίσω από το ομόλογο.
Δεδομένου ότι ορισμένες από τις απάτες είναι αρκετά εξελιγμένες και πολύ πειστικές, είναι πάντα συνετό να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια πριν δεσμευτείτε.
Συμβουλή για τους καταναλωτές:
Πριν δεσμευτείτε σε οποιαδήποτε επένδυση Πράσινης Ενέργειας, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον οικονομικό σας σύμβουλο. Επιπλέον, μπορείτε πάντα να ελέγχετε αν η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη και αδειοδοτημένη, για παράδειγμα, μέσω του μητρώου της FCA. Ελέγξτε αν τα στοιχεία επικοινωνίας ταιριάζουν με το domain και αν χρησιμοποιούν Gmail, Hotmail ή οποιοδήποτε άλλο δωρεάν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Τον τελευταίο καιρό, έχουμε παρατηρήσει αύξηση του αριθμού των πλαστών καταστημάτων που πωλούν καυσόξυλα και πέλετ. Οι περισσότεροι ιστότοποι ισχυρίζονται ότι πωλούν άμεσα χρησιμοποιήσιμα καυσόξυλα με δωρεάν παράδοση. Ορισμένες από τις χώρες είναι οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο.
Η ολλανδική αστυνομία έχει καταγγείλει δεκάδες τέτοιες ιστοσελίδες και προτρέπει τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η holzdestock[.]com, οι ιστότοποι είναι σε ξένη γλώσσα και μεταφράζονται χαλαρά στην τοπική γλώσσα. Ο ιστότοπος φαίνεται να λειτουργεί στη Γερμανία, αλλά υπονοεί ότι είναι από την Ολλανδία και χρησιμοποιεί την ολλανδική γλώσσα.
Αφού παραγγείλουν από τέτοιους ιστότοπους, οι καταναλωτές παραπονιούνται ότι δεν παρέλαβαν ποτέ τα προϊόντα.
Συμβουλή για τους καταναλωτές
Πριν παραγγείλετε από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι συνετό να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια. Προσέξτε για ενδείξεις όπως η κακή γλώσσα, οι υπερβολικά φιλόδοξες υποσχέσεις και οι υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές υποσχέσεις. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον ιστότοπο της τοπικής σας αστυνομίας για τυχόν ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις που μπορεί να έχουν εκδοθεί.
Συνιστάται η δέουσα επιμέλεια προτού ανοίξετε οποιοδήποτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζεται με την ενέργεια και ισχυρίζεται ότι σας προσφέρει επιστροφές ή επιχορηγήσεις. Οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη είτε στέλνουν χρήματα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών είτε αφαιρούν τις επιχορηγήσεις από τους μηνιαίους λογαριασμούς. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε σας ζητά στοιχεία όπως ο τραπεζικός σας λογαριασμός ή η διεύθυνσή σας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των οποίων ο αποστολέας προσπαθεί να μιμηθεί τον πάροχο ενεργειακών υπηρεσιών σας.
Μείνετε ασφαλείς! Μείνετε ζεστοί! Αποφύγετε την απάτη!
Πηγή: Πηγή: Pexels.com