Αυτό το άρθρο προέρχεται από την Trend Micro.
Αυτή την εβδομάδα βρήκαμε έναν μεγάλο αριθμό απάτης που πρέπει να προσέχετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την Apple, την Amazon, τη Citibank, το iPhone 12 και άλλα. Θα μπορούσατε να εντοπίσετε όλες τις απάτες;
Το phishing είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τακτικές από τους απατεώνες. Συμβατικά, ενώ υποδύονται διάσημες μάρκες, στέλνουν ψεύτικα μηνύματα κειμένου και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν συνδέσμους phishing και προσπαθούν να σας δελεάσουν να τα ανοίξετε με διάφορα ψέματα.
Σε τέτοια συστήματα phishing, οι σύνδεσμοι σας οδηγούν σε ψεύτικες σελίδες σύνδεσης που φαίνεται να ανήκουν σε διάφορες μάρκες. Αυτές οι σελίδες σας ζητούν να υποβάλετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για να κατεβάσετε μια ενημέρωση λογισμικού, να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας ή όποιες άλλες εργασίες σας ζητούν οι απατεώνες να ολοκληρώσετε. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:
Παριστάνοντας την Apple, οι απατεώνες σας στέλνουν μηνύματα που σας ζητούν να ενημερώσετε τις πληροφορίες πληρωμής σας:
Η σελίδα είναι ένας ιστότοπος ηλεκτρονικού "ψαρέματος". Οι απατεώνες μπορούν να καταγράψουν κάθε πληροφορία σύνδεσης που υποβάλλετε. Γιατί; Για να μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν τον έλεγχο του λογαριασμού σας Apple ID και να διαπράξουν άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, όπως κλοπή ταυτότητας. Μην την πατήσετε!
Το Trend Micro Check είναι μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης και μια εφαρμογή για κινητά για τον εντοπισμό απάτης, επιθέσεων phishing, κακόβουλου λογισμικού και επικίνδυνων συνδέσμων - και είναι ΔΩΡΕΑΝ!
Αφού προσαρτήσετε την επέκταση Trend Micro Check, θα μπλοκάρει αυτόματα τους επικίνδυνους ιστότοπους! (Διαθέσιμο σε Safari, Google Chrome και Microsoft Edge).
Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την εφαρμογή Trend Micro Check για κινητά για αυτόματη ανίχνευση και φιλτράρισμα απάτης και ανεπιθύμητης αλληλογραφίας 24/7. (Διατίθεται για Android και iOS).
Ελέγξτε αυτή τη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Trend Micro Check.
Λάβατε ένα μήνυμα κειμένου από την Amazon που λέει ότι πρέπει να επαληθεύσετε το λογαριασμό σας μέσω ενός συνημμένου συνδέσμου; Μην το κάνετε, πρόκειται για απάτη!
Οι σύνδεσμοι ηλεκτρονικού "ψαρέματος" σας οδηγούν επίσης συχνά σε σελίδες διαδικτυακών ερευνών που αναφέρουν ότι μπορείτε να διεκδικήσετε ένα δώρο συμπληρώνοντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Αφού συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, σας ζητείται να καταχωρίσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας προτού το "δώρο" σας παραδοθεί.
Φυσικά, ΔΕΝ υπάρχει κανένα δώρο - ο απώτερος στόχος των απατεώνων είναι να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες! Όπως αναφέρθηκε, θα καταγράψουν όλα όσα εισάγετε σε αυτές τις ψεύτικες σελίδες και θα τα χρησιμοποιήσουν για να διαπράξουν εγκλήματα στον κυβερνοχώρο: π.χ. να παραβιάσουν τον τραπεζικό σας λογαριασμό, να κάνουν ανάληψη χρημάτων ή να κλέψουν την ταυτότητά σας. Μην τους αφήσετε!
Ποιος δεν θέλει ένα δωρεάν iPhone; Στέλνοντας σε ανθρώπους τυχαία μηνύματα σχετικά με ψεύτικες εκστρατείες κλήρωσης που περιλαμβάνουν ένα iPhone 12 Pro ως ανταμοιβή, οι απατεώνες προσπαθούν να σας παρασύρουν να κάνετε κλικ στους επισυναπτόμενους συνδέσμους phishing:
Μπορεί να καταλήξετε να εκθέσετε τα τραπεζικά σας στοιχεία, όπως τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας και τον κωδικό CVC. Μην πέσετε θύμα απάτης!
Εκτός από τους συνδέσμους phishing, οι απατεώνες προσπαθούν επίσης να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες με τα παλιά τους κόλπα. Προσποιούμενοι και πάλι ότι προέρχονται από διάσημες μάρκες, επινοούν διάφορες δικαιολογίες -δωρεάν δώρα, ειδοποιήσεις ασφαλείας ή οτιδήποτε άλλο- για να σας ωθήσουν να τους στείλετε τα προσωπικά σας δεδομένα.
Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα εντοπίσαμε πάνω από 40.000 ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρίσταναν τη Citibank:
Ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι μπορείτε να κληρονομήσετε 23,3 εκατομμύρια δολάρια, οι απατεώνες σας ζητούν να απαντήσετε στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως το πλήρες όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, την ταυτότητα και το επάγγελμά σας, για να λάβετε την πληρωμή. Αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, σωστά;
Οι απάτες για ηλεκτρονικές αγορές είναι επίσης παντού. Μια από τις συνήθεις τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες είναι να προωθούν προϊόντα απάτης με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου spam. Πρόσφατα εντοπίσαμε 2 παραδείγματα:
Το διαδίκτυο είναι ήδη γεμάτο από αρνητικές κριτικές για αυτό το κουνουπιέρη!
Αν ψάχνετε για μια φορητή συσκευή Wi-Fi, είναι καλύτερο να κάνετε τη μελέτη σας πριν βγάλετε την πιστωτική σας κάρτα!