Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση της απάτης με επιταγές που έχει συγκλονίσει ορισμένες χώρες της Αφρικής, ιδίως την Κένυα. Οι απάτες αυτές έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, και έχουν οδηγήσει ακόμη και κάποιους ανθρώπους να χάσουν τις οικονομίες τους. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι απάτες είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή συχνά κρύβονται σε κοινή θέα.
Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τους διάφορους τύπους απάτης με επιταγές στην Κένυα και τα βήματα που μπορείτε να λάβετε για να προστατευτείτε από το να πέσετε θύμα. Θα μάθετε επίσης πώς να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια της απάτης, πώς να προστατεύετε την επιχείρησή σας από απάτες με επιταγές και συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς και προστατευμένοι όταν πραγματοποιείτε πληρωμές. Με τις σωστές γνώσεις και τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσετε θύμα απάτης με επιταγές.
Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές για ένα συνδικάτο κοτόπουλων που τρομοκρατούσε τους αγρότες στην Κένυα. Η ιστορία ξέσπασε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, όταν οι πτηνοτρόφοι παραπονέθηκαν για συντονισμένες προσπάθειες να κλέψουν τα κοτόπουλά τους
Ένα θύμα αφηγήθηκε πώς η Susan Kamau, ο αρχηγός του συνδικάτου, επικοινώνησε μαζί της για έναν διαγωνισμό, όπως τον χαρακτήρισε, για την προμήθεια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι. Αφού μετέφερε το παρασκευασμένο κοτόπουλό της στην εν λόγω εγκατάσταση, το θύμα συνάντησε τη Susan Kamau, η οποία ισχυρίστηκε ότι κατέθεσε επιταγή στον τραπεζικό λογαριασμό της αγρότισσας. Στη συνέχεια, η αγρότισσα έλαβε ειδοποίηση από την τράπεζα σχετικά με το ίδιο γεγονός. Λίγο αργότερα, κατά τον έλεγχο του υπολοίπου, η αγρότισσα διαπίστωσε έκπληκτη ότι η επιταγή ήταν ακάλυπτη και τα χρήματά της και τα εμπορεύματά της είχαν χαθεί.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, αγρότες αραβοσίτου στη βορειοδυτική Κένυα μετρούν απώλειες μετά την απάτη με επιταγές που έπληξε την αυλή τους. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική όπου συλλέγουν τα προϊόντα, δίνουν μια ψεύτικη επιταγή και εξαφανίζονται στον αέρα.
Υπάρχουν μερικοί τύποι απάτης με επιταγές στην Κένυα που πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να προστατευτείτε από το να πέσετε θύμα. Ορισμένοι, όπως ένας 62χρονος αγρότης, ισχυρίζονται ότι έχασαν πάνω από 660.000 Ksh (5.300 δολάρια) από μία από τις συμμορίες.
Πηγή εικόνας: Pexels.com
Αυτός είναι αναμφισβήτητα ο πιο συνηθισμένος τύπος απάτης με επιταγές στην Κένυα. Ένας απατεώνας θα υποσχεθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που πουλάτε και θα σας πληρώσει με μια ψεύτικη επιταγή που υπερβαίνει το ποσό που σας οφείλεται. Ο απατεώνας θα σας ζητήσει να καταθέσετε την επιταγή στον επαγγελματικό σας λογαριασμό και να του μεταφέρετε τη διαφορά μεταξύ του ποσού που αναγράφεται στην επιταγή και του ποσού που υπάρχει στον λογαριασμό σας. Μόλις η επιταγή είναι ακάλυπτη και χρεωθεί ο λογαριασμός σας, θα είστε υπεύθυνοι για τη διαφορά.
Αυτός ο τύπος απάτης με επιταγές συμβαίνει όταν ένας απατεώνας κλέβει μια επιταγή και την εξαργυρώνει σε μια τράπεζα ή μέσω μιας διαδικτυακής υπηρεσίας εξαργύρωσης επιταγών. Παρόμοια με την απάτη με τις πλαστές επιταγές, ο απατεώνας θα σας προσφέρει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε αντάλλαγμα για ένα μικρότερο ποσό. Θα σας ζητήσει να καταθέσετε την επιταγή στο λογαριασμό σας, να αποσύρετε το μεγαλύτερο ποσό από την επιταγή και να τους στείλετε τη διαφορά. Όταν η απάτη πιαστεί από την τράπεζα, θα καταλήξετε να χάσετε το ποσό που καταβάλατε ως διαφορά.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εντοπίσετε και να αποφύγετε τις απάτες με επιταγές. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες για να προστατευτείτε από το να πέσετε θύμα.
Πριν δεχτείτε μια πληρωμή από έναν νέο ή άγνωστο προμηθευτή, κάντε την έρευνά σας για να βεβαιωθείτε ότι η επιταγή είναι νόμιμη. Ελέγξτε τα στοιχεία της αναγραφόμενης τράπεζας με τον κατάλογο των τραπεζών στη χώρα σας και βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες ταιριάζουν. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στην τοπική κυβέρνηση ή στην τραπεζική σας αρχή για να δείτε αν έχουν πληροφορίες σχετικά με την επιταγή.
Εάν ένας νέος ή άγνωστος προμηθευτής ζητήσει μια μεγάλη πληρωμή ή μια απρογραμμάτιστη πληρωμή, να είστε επιφυλακτικοί. Οι προμηθευτές δεν ζητούν αυτά τα πράγματα, εκτός αν προσπαθούν να σας παρασύρουν σε κάποια απάτη. Εάν υποψιάζεστε ότι πρόκειται για απάτη, μην στείλετε τα χρήματα.
Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ θέλετε να κάνετε μια πώληση, αποφύγετε να δεχτείτε μια επιταγή πριν από την εκκαθάρισή της. Αν ένας πελάτης θέλει τα προϊόντα σας μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αφήστε τον να εκδώσει την επιταγή λίγες ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημέρα. Καθώς οι επιταγές χρειάζονται τρεις-τέσσερις ημέρες για να εκκαθαριστούν, αφήστε τους πελάτες να καταθέσουν τις επιταγές πριν τους παραδώσετε τα προϊόντα.
Με την άνοδο της τεχνολογίας, οι άνθρωποι μπορούν να δώσουν προτεραιότητα σε άλλες μεθόδους πληρωμής που είναι ταχύτερες και ασφαλέστερες. Για παράδειγμα, στην Κένυα, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου όπως το M-Pesa είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς η επιλογή M-Pesa ενέχει επίσης κινδύνους, όπως η αντιστροφή χρημάτων. Για να το αποφύγετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα έγγραφο ίχνος, όπως αποδείξεις, που αποδεικνύει ότι έχει γίνει μια συναλλαγή. Με αυτό, μπορείτε να αποδείξετε εύκολα την απάτη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Οι απάτες με επιταγές στην Κένυα είναι σε έξαρση και γίνονται όλο και πιο συχνές τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες για να προστατευτείτε από το να πέσετε θύμα απάτης με επιταγές και να διατηρήσετε τα χρήματα και τα προϊόντα σας ασφαλή.
Για να κάνετε τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η πληρωμή έχει γίνει εκ των προτέρων για να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης με επιταγές.