Οι άνθρωποι λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing με αιτήματα πληρωμής για την παράδοση ενός πακέτου, με συνδέσμους σε έναν ψεύτικο ιστότοπο της ταχυδρομικής υπηρεσίας για την πραγματοποίηση της πληρωμής.
Μέχρι το 2019, το 14,1% του συνόλου των αγορών λιανικής πώλησης στον κόσμο πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, ενώ ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τις ψηφιακές αγορές δείχνουν ότι 1,92 δισεκατομμύρια ψηφιακοί αγοραστές παγκοσμίως έχουν παραλάβει αγαθά μέσω διαφόρων υπηρεσιών παράδοσης. Κατά μέσο όρο, κάθε συγκεκριμένος αγοραστής λαμβάνει 19 παραδόσεις ετησίως.
Τα στοιχεία για το 2020 είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερα. Σε αυτή τη χρονιά της αυτοαπομόνωσης, δεν είναι πλέον ασυνήθιστο για τους καταναλωτές να λαμβάνουν πολλές παραδόσεις σε μία μόνο ημέρα ή να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ποια δέματα βρίσκονται σε ποιο στάδιο παράδοσης.
Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να προσελκύσουν τυχαίους ανθρώπους με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους ζητούν να πληρώσουν ένα μικρό επιπλέον ποσό, συνήθως μόλις λίγα δολάρια, για να ολοκληρώσουν μια παράδοση. Το μήνυμα καθιστά αδύνατη την αναγνώριση του δέματος- οι απατεώνες βασίζονται σαφώς στο ότι οι άνθρωποι είναι συγκλονισμένοι ή αφηρημένοι, βιαστικοί ή απλώς περίεργοι. Ο παραλήπτης οδηγείται σε έναν ψεύτικο ιστότοπο της ταχυδρομικής υπηρεσίας όπου μπορεί να πραγματοποιήσει την πληρωμή.
Η απάτη ξεκινά με μια ειδοποίηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχεται από μια γνωστή υπηρεσία παράδοσης. Τα μηνύματα αποστέλλονται σε διάφορες γλώσσες και τα ονόματα των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τις οποίες υποτίθεται ότι προέρχονται τα μηνύματα ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Οι απομιμήσεις δεν είναι τέλειες: Μεταξύ των άλλων κόκκινων σημαιών τους, όλα τα δείγματα phishing που εξετάσαμε εστάλησαν από τυχαίες διευθύνσεις που δεν σχετίζονται με καμία από τις επίσημες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την ειδοποίηση, μια παραγγελία δεν μπόρεσε να παραδοθεί λόγω λανθασμένης διεύθυνσης, επιπλέον χρεώσεων για απρόβλεπτα έξοδα ή κάποιου άλλου αόριστα εύλογου λόγου.
Στη συνέχεια, ο παραλήπτης καλείται να καταβάλει ένα μικρό ποσό (που δεν υπερβαίνει τα 3 ευρώ), υποτίθεται για να διασφαλιστεί η παράδοση. Οι αποστολείς παρέχουν έναν σύνδεσμο που μοιάζει με ιστότοπο υπηρεσίας παράδοσης, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια σελίδα ηλεκτρονικού "ψαρέματος".
Οι χρήστες που πέφτουν στην παγίδα κάνουν κλικ στον σύνδεσμο, μεταβαίνουν απευθείας στη σελίδα πληρωμής, εισάγουν τις προσωπικές πληροφορίες και τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας όπως τους ζητείται και τέλος παρέχουν έναν κωδικό επαλήθευσης από ένα γραπτό μήνυμα.
Η προστασία των χρημάτων σας από τους απατεώνες είναι απολύτως εφικτή. Ακολουθήστε αυτούς τους λίγους βασικούς κανόνες ψηφιακής υγιεινής για να κρατήσετε τα χρήματά σας για τον εαυτό σας: