Το Zelle είναι μια εφαρμογή πληρωμών peer-to-peer (P2P) που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών. Η Zelle έχει σημειώσει τεράστια ανάπτυξη με πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια να διακινούνται τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αν και η Zelle ισχυρίζεται ότι "το 99,9% των πληρωμών αποστέλλονται χωρίς καμία αναφορά απάτης ή απάτης", αναφέρεται ένα δίκαιο ποσοστό απάτης που περιλαμβάνει τη Zelle ως μέθοδο πληρωμής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απάτες Zelle συχνά περιλαμβάνουν ανυποψίαστα θύματα που μεταφέρουν χρήματα σε άγνωστους χρήστες για αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία δεν παραδίδονται.
Το Zelle έχει γίνει ευρέως αποδεκτό από τις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα -πάνω από 1.700 από αυτά το χρησιμοποιούν- και ορισμένες έχουν λάβει ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση των απάτης Zelle, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των χρημάτων του θύματος, καθώς η ίδια η εφαρμογή δεν προσφέρει επιστροφές χρημάτων.
Αντί να ελπίζετε σε επιστροφή χρημάτων, μπορείτε να λάβετε διάφορα μέτρα για να αποφύγετε να πέσετε εξαρχής θύμα απάτης με το Zelle. Όπως λένε, καλύτερα να είστε σίγουροι παρά να λυπάστε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Η απλή απάντηση είναι ναι. Μπορείτε εύκολα να πέσετε θύμα απάτης μέσω του Zelle. Στην πραγματικότητα, το γραφείο της γερουσιαστού Elizabeth Warren (D-Mass.), ανέφερε ότι υπήρξαν 255 εκατομμύρια ισχυρισμοί για απάτες και απάτες από χρήστες του Zelle το 2022, από 90 εκατομμύρια το 2020.
Δεδομένου ότι το Zelle περιλαμβάνει μια γρήγορη ή σχεδόν άμεση μεταφορά χρημάτων, έχει γίνει εστία απατεώνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απατεώνες μεταμφιέζονται ως κάποιος που δεν είναι σε μια προσπάθεια να εξαπατήσουν τα ανυποψίαστα θύματα.
Οι απατεώνες γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί με τα τεχνάσματά τους, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους να πέφτουν θύματα απάτης μέσω Zelle. Ακολουθούν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι εξαπατώνται μέσω του Zelle,
Τον Μάρτιο του 2022, αναφέρθηκε ότι μια γυναίκα από την Καλιφόρνια έχασε 18.500 δολάρια από απατεώνες που της τηλεφωνούσαν και της έστελναν μηνύματα προσποιούμενοι ότι είναι τράπεζα. Στην περίπτωσή της, οι καλούντες άλλαξαν τον αριθμό που εμφανιζόταν στην αναγνώριση κλήσης. Αυτή η τεχνική ονομάζεται "spoofing" και έχει οδηγήσει πολλά θύματα να στέλνουν χρήματα νομίζοντας ότι πρόκειται για μια νόμιμη επιχείρηση ή ακόμη και για μια τράπεζα. Ακριβώς όπως και στις περισσότερες απάτες Zelle, οι τράπεζες συνήθως επαναχρησιμοποιούν για να μπορέσουν να αντιστρέψουν την πληρωμή, καθώς ισχυρίζονται ότι τα θύματα ενέκριναν τη συναλλαγή.
Pro tip: Αποφύγετε να πραγματοποιήσετε μια πληρωμή αμέσως μόλις λάβετε μια κλήση ή ένα μήνυμα. Οι απατεώνες θέλουν να σας πιέσουν να πάρετε μια βιαστική απόφαση για να σας αποτρέψουν από το να σκεφτείτε κριτικά ή να το συζητήσετε με κάποιον άλλον. Επιπλέον, ελέγξτε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο για τυχόν επικοινωνία από την τράπεζά σας. Οι απατεώνες μπορούν να παραποιήσουν τον αριθμό τηλεφώνου, αλλά είναι πιο δύσκολο να παραποιήσουν τα αναγνωριστικά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι πελάτες γίνονται στόχος απατεώνων που ισχυρίζονται ότι τηλεφωνούν από την τράπεζα του θύματος και απαιτούν άμεση πληρωμή. Η Bank of America και η Wells Fargo είναι μερικές από τις τράπεζες που συνήθως υποδύονται τις τράπεζες.
Όλα ξεκινούν με μια "ειδοποίηση ασφαλείας" που ισχυρίζεται ότι έχετε εγκρίνει μια μεγάλη πληρωμή. Οι περισσότεροι άνθρωποι πανικοβάλλονται όταν λαμβάνουν τέτοια μηνύματα και καλούνται να o απαντήσουν στο μήνυμα ή να καλέσουν πίσω για να επαληθεύσουν τη χρέωση.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες του Zelle θα σας καλέσουν απευθείας ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι τράπεζας και ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί. Λένε στα θύματα, ότι για να μην χάσουν όλα τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό, πρέπει να μεταφέρουν τα χρήματα σε έναν άλλο προσωπικό λογαριασμό. Ο υπάλληλος προσφέρεται να σας καθοδηγήσει για το πώς να κάνετε τη μεταφορά.
Ωστόσο, ο λογαριασμός στον οποίο στέλνετε τα χρήματα, ο οποίος θα έχει μάλιστα το όνομά σας, ελέγχεται από τους απατεώνες. Τα θύματα καταλήγουν να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους κατά τη διαδικασία.
Έχουμε επίσης δει απατεώνες του Zelle να υποδύονται τη Zelle. Θα σας στείλουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζεται ότι ο λογαριασμός σας έχει τεθεί σε αναμονή και ότι πρέπει να επαληθεύσετε τον λογαριασμό σας κάνοντας κλικ στον παρεχόμενο σύνδεσμο, ο οποίος οδηγεί σε έναν ψεύτικο ιστότοπο της Zelle.
Όταν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο και εισάγετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας Zelle, οι απατεώνες καταγράφουν τις πληροφορίες και μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας Zelle.
Μερικά παραδείγματα αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστότοπων που χρησιμοποιούνται από τους απατεώνες της Zelle είναι τα εξής:
.
uservrfy-zellep[.]info
Bmoharris-verification-zelle-review[.]serveusers[.]com
Καμία από τις παραπάνω ιστοσελίδες δεν ανήκει στη Zelle, παρόλο που οι διευθύνσεις URL περιέχουν το "Zelle". Όλη η επίσημη επικοινωνία της Zelle προέρχεται από το 'zelle.com'.
Οι απατεώνες της Zelle συχνά στοχεύουν σε διαδικτυακούς πωλητές σε πλατφόρμες όπως το Facebook Marketplace. Το πιο συνηθισμένο τέχνασμα απάτης Zelle στο Facebook που χρησιμοποιείται είναι όταν οι απατεώνες επικοινωνούν με έναν πωλητή ισχυριζόμενοι ότι είναι αγοραστής. Ωστόσο, επιμένουν να χρησιμοποιήσουν το Zelle για να στείλουν την πληρωμή.
Όταν ο πωλητής δεχτεί, θα σας στείλουν μια ψεύτικη ειδοποίηση που φαίνεται να προέρχεται από τη Zelle και ισχυρίζεται ότι έχετε λάβει τα χρήματα. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να σας στείλουν ένα ψεύτικο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τράπεζα, ισχυριζόμενοι ότι η πληρωμή έχει πραγματοποιηθεί. Μετά από αυτό, επικοινωνούν μαζί σας λέγοντας ότι υπήρξε πρόβλημα με την πληρωμή και σας ζητούν να τους επιστρέψετε τα χρήματα.
Άλλοι ισχυρίζονται ψευδώς ότι έστειλαν επιπλέον χρήματα και ότι πρέπει να τους επιστρέψετε το επιπλέον ποσό. Στην πραγματικότητα, αν πέσετε στην παγίδα αυτής της απάτης Zelle Facebook Marketplace, θα καταλήξετε να στείλετε τα δικά σας χρήματα.
Πηγή: Reddit
Pro tip: Αποφύγετε να κάνετε πληρωμές επιστροφής χρημάτων χωρίς να ελέγξετε το Zelle ή το τραπεζικό σας υπόλοιπο. Επικοινωνήστε απευθείας με την τράπεζά σας πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση για να σας επιβεβαιώσουν αν έχει γίνει μια τέτοια πληρωμή στο λογαριασμό σας.
Οι κυνηγοί εργασίας δεν έχουν γλιτώσει ούτε από τους απατεώνες του Zelle, καθώς εκμεταλλεύονται ανθρώπους που βρίσκονται σε αγχωτικές και απελπισμένες καταστάσεις. Οι απατεώνες θα σας στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λέγοντάς σας ότι έχετε λάβει μια προσφορά εργασίας. Θα πραγματοποιήσουν μια ψεύτικη διαδικασία συνέντευξης και θα προχωρήσουν στην αποστολή μιας επιταγής. Αυτή η επιταγή υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσει να αγοράσετε τα απαραίτητα για τη δουλειά.
Ωστόσο, σας λένε να στείλετε μέρος των χρημάτων σε ένα άλλο άτομο. Όμως η επιταγή δεν εξοφλείται ποτέ ή μπλοκάρεται ή δεσμεύεται. Στο τέλος, ο αιτών εργασία καταλήγει να χρησιμοποιεί τα δικά του χρήματα.
Πηγή: Reddit
Pro tip: Εάν πέσετε θύμα τέτοιων απάτης με θέσεις εργασίας, φροντίστε να επικοινωνήσετε με το τμήμα απάτης της τράπεζάς σας για να αναφέρετε το θέμα. Αν και είναι δύσκολο για τις τράπεζες να αντιστρέψουν τέτοιες πληρωμές, θα αποτρέψει τη χρέωση ή τη διακοπή λειτουργίας του λογαριασμού σας για απάτη με επιταγές.
Το Zelle περιγράφεται ως ένα σύστημα πληρωμών peer-to-peer. Ως εκ τούτου, η ιδέα είναι να σας βοηθήσει να στέλνετε και να λαμβάνετε χρήματα από τους φίλους και την οικογένειά σας. Σύμφωνα με τη Zelle, θα πρέπει να αποφεύγετε να στέλνετε χρήματα σε αγνώστους. Να δέχεστε χρήματα μόνο από ανθρώπους που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.
Εάν, για παράδειγμα, ένας διαδικτυακός πελάτης επιμένει να πληρώσει με τη χρήση του Zelle και μάλιστα προσφέρει επιπλέον πληρωμή, να είστε πολύ προσεκτικοί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις απάτες του Zelle στο Facebook Marketplace είναι να ελέγξετε δύο φορές αν η πληρωμή έχει αποτυπωθεί στο λογαριασμό σας. Ποτέ μην εκλαμβάνετε ένα κείμενο επιβεβαίωσης ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πιθανό πελάτη ως την τελική λέξη. Κάντε τη δέουσα επιμέλεια.
Πηγή εικόνας: com
Πηγή εικόνας: Unsplash: Pexels.com