Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι επαγγελματίες είναι να γίνουν στόχος απατεώνων ενώ χρησιμοποιούν έναν ιστότοπο δικτύωσης για εργασία! Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι το LinkedIn έχει το μερίδιό του σε έξυπνες απάτες. Ορισμένα μηνύματα, αγγελίες εργασίας και τακτικές αναρτήσεις είναι γεμάτα ψευδείς πληροφορίες και ψεύτικες ευκαιρίες απασχόλησης για τον ανυποψίαστο αναζητούντα εργασία.
Το LinkedIn είναι ένας αξιόπιστος ιστότοπος, αλλά χρειάζεται να αξιολογείτε τις πληροφορίες προτού ενεργήσετε βάσει αυτών.
Σε αντίθεση με τις ψεύτικες αγγελίες εργασίας στο Facebook, αυτές του LinkedIn είναι πιο διακριτικές. Ορισμένοι απατεώνες είναι στην πραγματικότητα επαγγελματίες που σκοπεύουν να σας προσλάβουν μόνο για ένα βραχυπρόθεσμο έργο, π.χ. 2 εβδομάδες, και στη συνέχεια να διακόψουν την επαφή μαζί σας όταν έρθει η ημέρα πληρωμής. Έρχονται οπλισμένοι με σωστές συμβάσεις και φορολογικά έντυπα των ΗΠΑ. Δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε αυτή την απάτη. Θα συνειδητοποιήσετε μόνο αφού ολοκληρωθεί το έργο και αποσταλεί, ότι δεν πληρώνεστε!
Άλλοι απατεώνες με ψεύτικες δουλειές δεν είναι του επαγγελματικού επιπέδου. Οι διαφημίσεις τους σας προειδοποιούν για μια επερχόμενη απάτη πολύ νωρίτερα. Τι με την κακή γραμματική και τα ορθογραφικά λάθη, την ασαφή επικοινωνία, τους μη ρεαλιστικούς όρους, τις υποσχέσεις για μισθούς που ξεπερνούν κατά πολύ την πραγματικότητα στον κλάδο. Ορισμένοι επιτήδειοι προσπαθούν επίσης να στρατολογήσουν με ανεπίσημους τρόπους, όπως μηνύματα στο LinkedIn, ή ακόμη και στο WhatsApp!
Να είστε επιφυλακτικοί με προσκλήσεις για εργασία που παραμένουν μόνο σε ανεπίσημα κανάλια. Η διαδικτυακή πύλη εργασίας του LinkedIn είναι το κατάλληλο μέρος για την επίσημη ανάρτηση νόμιμων θέσεων εργασίας. Οι εργοδότες συμπληρώνουν όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για τον ιδανικό υποψήφιο.
Ορισμένοι απατεώνες ξεκινούν την απάτη τους συμπληρώνοντας το προφίλ σας. Πάρτε το παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα από άρθρα του LinkedIn.
Στόχος τους είναι να αποκτήσουν την επαφή σας για την πραγματική απάτη που έχουν στο μυαλό τους. Θα μπορούσε να είναι μια απάτη με ζαχαρένια μωρά στα σκαριά. Κρατήστε την καρδιά και τα χρήματά σας ασφαλή και αγνοήστε το μήνυμα.
Οι απάτες που αποσκοπούν στην κλοπή των προσωπικών σας στοιχείων στο LinkedIn, παίρνουν μια έξυπνη μορφή - αγγελίες και αναρτήσεις εργασίας. Τι θα κάνατε αν συναντούσατε μια αγγελία εργασίας για την οποία πληροίτε τις προϋποθέσεις και η οποία απαιτεί να κάνετε "κλικ εδώ για να υποβάλετε αίτηση";
Λοιπόν, αν θέλετε τη δουλειά, θα κάνετε κλικ και θα πληκτρολογήσετε τα στοιχεία σας. Πριν το κάνετε αυτό, ελέγξτε τον υπεύθυνο πρόσληψης. Οι επαφές και οι διευθύνσεις αντιστοιχούν σε αυτές της πραγματικής εταιρείας. Δοκιμάστε να δείτε αν η ίδια αγγελία εργασίας υπάρχει στον επίσημο ιστότοπο.
Ποτέ μην βιάζεστε να συμπληρώσετε οποιαδήποτε φόρμα όταν βρίσκεστε στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε να είναι ένας σύνδεσμος phishing που απλώς θα συλλέξει το όνομα, το email, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση, ακόμη και τα τραπεζικά σας στοιχεία. Η αναμενόμενη συνέντευξή σας δεν θα έρθει ποτέ!
Ο στόχος αυτής της απάτης είναι να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία για να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό και να τον αδειάσει. Ή, να χακάρει το email σας και να συλλέξει εκεί πιο πολύτιμες πληροφορίες. Το τηλέφωνο και το email σας μπορεί να πωληθούν σε λίστες μάρκετινγκ και έτσι καταλήγετε να λαμβάνετε ανεπιθύμητα email και μηνύματα.
Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν νέο ιστότοπο που ζητά το email σας για να διαβάσετε, να αξιολογήσετε ή να κατεβάσετε οτιδήποτε. Επαληθεύστε το πριν από τη χρήση. Ελέγξτε τη βαθμολογία εμπιστοσύνης του χρησιμοποιώντας το Scamadviser.
Ορισμένοι απατεώνες έχουν βρει έναν ταχύτερο τρόπο να συλλέγουν αριθμούς τηλεφώνου, δημοσιεύοντας μια αγγελία εργασίας στο LinkedIn. Στη συνέχεια, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους να δημοσιεύσουν στα σχόλια και να δώσουν τις επαφές τους για να προστεθούν στην ομάδα WhatsApp με τους εργοδότες. Χιλιάδες αριθμοί έχουν ανταλλαγεί ανοιχτά σε λίστες μάρκετινγκ spam με αυτόν τον τρόπο.
Αυτοί είναι γνωστό ότι στέλνουν επενδυτικές προτάσεις που εκ πρώτης όψεως φαίνονται νόμιμες. Θα σας ζητηθεί να τοποθετήσετε το 15% του συνολικού ποσού της επένδυσης σε ένα καταπιστευματικό λογαριασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένοι παριστάνουν τους επενδυτές, τους τραπεζίτες επενδύσεων ή τους επιχειρηματίες με πάθος για τις νεοσύστατες και μικρές επιχειρήσεις. Όμως ο πραγματικός τους στόχος αποκαλύπτεται καθώς προχωράει η συζήτηση.
Τελικά ζητούν κεφάλαια πριν προσφέρουν κεφάλαια εκκίνησης ή επενδυτικά κεφάλαια για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη επιχειρηματικού δανείου, αλλά ζητούν πρώτα τα έξοδα επεξεργασίας. Πρόκειται για απατεώνες που εισπράττουν προκαταβολικά τέλη.
Το σήμα κατατεθέν τους είναι να έχουν ένα γυαλισμένο προφίλ αλλά με διαπιστευτήρια που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Ορισμένες από τις εταιρείες για τις οποίες ισχυρίζονται ότι εργάζονται είναι ανύπαρκτες, μη εγγεγραμμένες ή εγγεγραμμένες αλλά δεν τους έχουν καταγεγραμμένους ως υπαλλήλους.
Ορισμένοι χρήστες έχουν εξαπατηθεί από κλήσεις με την προειδοποίηση ότι οι λογαριασμοί τους πρόκειται να χάσουν "προνόμια". Πρέπει να δράσουν παρέχοντας το email σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασής τους για να διορθώσει η Τεχνική Υποστήριξη το πρόβλημα.
Το LinkedIn δεν διαθέτει τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης πελατών. Στην ενότητα βοήθειας της ιστοσελίδας τους έχουν αυτό το σημαντικό μήνυμα:
"Δεν προσφέρουμε αριθμό τηλεφώνου για την υποστήριξη πελατών. Ορισμένοι ιστότοποι διαφημίζουν τηλεφωνική υποστήριξη για το LinkedIn έναντι αμοιβής. Αυτές οι ιστοσελίδες δεν συνδέονται με το LinkedIn με κανέναν τρόπο και εργαζόμαστε προληπτικά για να αναλάβουμε δράση εναντίον τους. Λάβετε υπόψη ότι δεν χρεώνουμε για την υποστήριξη πελατών και δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας ή την πρόσβαση στον υπολογιστή σας".
Μην πέφτετε στην παγίδα των απατεώνων με τηλεφωνήματα που ισχυρίζονται ότι είναι η Τεχνική Υποστήριξη του LinkedIn.
Αναφέρετε τον λογαριασμό και το περιστατικό στη Βοήθεια του LinkedIn. Απλώς επιλέξτε την κατηγορία στην οποία εμπίπτει και δώστε τις λεπτομέρειες.