https://whitelabel-manager-production.ams3.digitaloceanspaces.com/thumbs/2-x1-article-header-image-8124c.jpg_800x.jpg
Ιούνιος 25, 2021
Συγγραφέας: Nichlaus O.

Απάτες στο Facebook: Σημάδια κινδύνου για να προσέξετε

Το Facebook είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως με περισσότερους από 2,85 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες από το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτή η μεγάλη βάση χρηστών καθιστά εύκολο για τους απατεώνες να αναμειχθούν χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς.

Το Facebook είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές πλατφόρμες. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Facebook προέρχεται από τη διαφημιστική του δραστηριότητα και η εταιρεία απέφερε σχεδόν 84,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε έσοδα από διαφημίσεις το 2020.

Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ εύκολο για σκιώδη άτομα και εγκληματικές οργανώσεις να δημιουργήσουν ή να αγοράσουν ψεύτικους λογαριασμούς στην πλατφόρμα. Επιπλέον, οι χαλαρές πολιτικές σχετικά με την επαλήθευση των διαφημιστών καθιστούν συγκλονιστικά εύκολο για ένα μόνο σύνολο απατεώνων να δημιουργήσει εκατοντάδες διαφημιστικούς λογαριασμούς.

Κοινές απάτες στο Facebook

Οι ανυποψίαστοι χρήστες που κάνουν κλικ σε διαφημίσεις και συνδέσμους χωρίς διακριτική ευχέρεια καταλήγουν να χάνουν χρήματα ή να θέτουν σε κίνδυνο τους λογαριασμούς τους. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της πλατφόρμας και την ανεπαρκή εποπτεία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Facebook είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για τους απατεώνες.

Ψεύτικοι λογαριασμοί

Η κλωνοποίηση λογαριασμών συμβαίνει όταν ένας απατεώνας δημιουργεί έναν λογαριασμό που μοιάζει με τον δικό σας, κάποιου διάσημου ή απλώς με έναν από τους φίλους σας. Στη συνέχεια τον χρησιμοποιεί για να σας στοχοποιήσει με μια πραγματική απάτη.

Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς για να παριστάνουν τους γείτονες, τους φίλους, τους μακρινούς συγγενείς ή ακόμα και τους πρώην συναδέλφους που έχουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια. Θα σας ζητήσουν μανιωδώς να στείλετε χρήματα σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ή τραπεζικό λογαριασμό επειγόντως, μερικές φορές ζητώντας ακόμα και δωροκάρτες. Αυτή η απάτη πραγματοποιείται κυρίως μέσω του Facebook Messenger.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Επικοινωνήστε με το άτομο μέσω άλλης μεθόδου, όπως τηλεφωνική κλήση ή μια διαφορετική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, για να μάθετε αν όντως αντιμετωπίζει επείγουσα ανάγκη.

Ψεύτικοι σύνδεσμοι

Ένας ψεύτικος σύνδεσμος δεν οδηγεί εκεί που ισχυρίζεται. Ή αν οδηγεί, εξυπηρετεί άλλον σκοπό που σας κρύβεται. Οι σύνδεσμοι απάτης στο Facebook οδηγούν ως επί το πλείστον σε ιστότοπους phishing. Στόχος τους είναι να συλλέξουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, να εγκαταστήσουν έναν ιό στη συσκευή σας ή να συλλέξουν τα δεδομένα σας.

Αν δείτε μια διαφήμιση ή έναν σύνδεσμο που προσφέρει τρελά δώρα, δωρεάν κουπόνια, δωρεάν διακοπές, δωρεάν βραβεία και άλλα δωρεάν πράγματα, αποφύγετε τα εντελώς. Είναι πιθανό να πρόκειται για μεταμφιεσμένους συνδέσμους phishing.

Ψεύτικες ενημερώσεις λογαριασμού

Οι απατεώνες φτάνουν στο σημείο να αντιγράφουν γνήσια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Facebook για να σας εξαπατήσουν. Ορισμένοι δημιουργούν ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με ενημερώσεις στο Facebook, αλλά αντ' αυτού εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας.

Ορισμένοι απατεώνες έχουν στοχεύσει με αυτόν τον τρόπο σε εταιρικά δεδομένα. Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το Facebook απρόσεκτα στη δουλειά τους μπορεί να αποτελέσουν ευθύνη όταν εξαπατηθούν και εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό.

Ψεύτικες εκδηλώσεις

Κάθε φορά που συμβαίνει ένα μεγάλο γεγονός, το Facebook είναι γεμάτο από διαφημίσεις και πωλητές εισιτηρίων. Ορισμένοι πωλητές δεν έχουν ποτέ στην πραγματικότητα τα εισιτήρια. Βασίζονται στην παραγγελία σας. Στη συνέχεια, με διογκωμένο κόστος, θα τα προμηθευτούν από τον εξουσιοδοτημένο πωλητή.

Αυτό που κάνει ο απατεώνας είναι να βάλει μια διαφήμιση για την εκδήλωση και στη συνέχεια να την ενισχύσει χρησιμοποιώντας τις διαφημίσεις του Facebook σε πολύ φθηνή τιμή. Η διαφήμιση θα έχει συνδέσμους προς τον ιστότοπο μεταπώλησης εισιτηρίων. Ακολουθούν περισσότερες συμβουλές για να εντοπίσετε τα πλαστά εισιτήρια.

Τώρα, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι πρόκειται για απάτη phishing. Και αν είστε ανυποψίαστος αγοραστής θα παραγγείλετε και θα πληρώσετε. Αν η τύχη σας ευνοήσει, μπορεί να πάρετε ένα εισιτήριο. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς χάνουν τα χρήματά τους.

Ρομαντικές απάτες

Όντας ένας κοινωνικός ιστότοπος όπου οι άνθρωποι έρχονται για να κάνουν επαφές, το Facebook είναι γεμάτο από ρομαντικές απάτες. Πάντα υπάρχει κάπου κρυμμένη μια οπτική γωνία χρημάτων. Μόλις ο απατεώνας έχει ζεστάνει την καρδιά σας με καλά λόγια και μια επίφαση ενδιαφέροντος, τότε έρχονται οι αιτήσεις για χρήματα:

"Η γάτα μου αρρώστησε και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Χρειάζομαι 100 δολάρια..."

"Το νοίκι μου είναι ληξιπρόθεσμο και η επιχείρησή μου δεν πάει καλά..."

"Ο αγαπημένος μου σκύλος πέθανε... Είμαι τόσο συντετριμμένη..."

Αυτές οι λυπητερές ιστορίες επινοούνται για να σας κάνουν να στείλετε χρήματα. Αυτό είναι το μέρος που το ψεύτικο ειδύλλιό σας κατευθυνόταν από την αρχή. Αλλά μπορεί να μην υποψιαστείτε τίποτα και να στείλετε στον "έρωτά σας" μερικά χρήματα.

Βίντεο και διαφημίσεις Clickbait

Ορισμένα βίντεο στο Facebook σας κάνουν να θέλετε να κάνετε κλικ σε αυτά. Όπως:

"Δεν θα πιστέψετε τι συμβαίνει σε αυτό το βίντεο"

"Σοκαριστικές αποκαλύψεις"

"Εκπληκτική μεταμόρφωση".

"Ξεκλειδώστε νέες λειτουργίες του Facebook"

Η προσπάθεια αναπαραγωγής του βίντεο θα σας ανακατευθύνει σε έναν εξωτερικό ιστότοπο που θα σας ζητήσει να ενημερώσετε το πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο ή την επέκταση του προγράμματος περιήγησης. Εάν επιλέξετε να αποδεχτείτε τη λήψη, εγκαθίσταται ένας ιός στον υπολογιστή σας.

Παρακολούθηση σε απευθείας σύνδεση

Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook με ενεργοποιημένη την υπηρεσία εντοπισμού θέσης GPS, ένας διώκτης μπορεί να γνωρίζει τα μέρη που επισκέπτεστε. Ένας απατεώνας μπορεί να φτιάξει έναν χάρτη με τα σημεία που συχνάζετε και να σας στοχεύσει με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Με αυτόν τον τρόπο ένας απατεώνας καταφέρνει να ακούγεται σαν μακρινός συγγενής ή χαμένος φίλος- επειδή έχει δεδομένα για εσάς.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης όταν βρίσκεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποκρύψτε το ψηφιακό σας αποτύπωμα. Ενημερώστε τις ρυθμίσεις απορρήτου ώστε οι αναρτήσεις σας να είναι ορατές μόνο στους φίλους σας.

Απάτες δανείων

Οι διαφημίσεις για δάνεια που διεκπεραιώνονται γρήγορα με χαμηλά επιτόκια είναι μια άλλη δημοφιλής απάτη στο Facebook. Αφού εγγραφείτε/κάνετε αίτηση για ένα, ανακαλύπτετε ότι απαιτείται μια μικρή προκαταβολή για τη διεκπεραίωση του δανείου. Εάν πληρώσετε, δεν θα πάρετε ποτέ στην πραγματικότητα το δάνειο, επιπλέον θα έχετε δώσει στους απατεώνες τα στοιχεία και τα έγγραφά σας. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια απάτη κλοπής ταυτότητας ή να πωληθούν σε λίστες μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας στείλουν ατελείωτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι γνήσιες υπηρεσίες δανείων δεν ζητούν ποτέ πληρωμή πριν από την επεξεργασία της αίτησής σας για δάνειο.

Απάτες λοταρίας

Κερδίσατε μια λοταρία στην οποία δεν είχατε συμμετάσχει; Όχι, οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε τόσο τυχεροί, αλλά στις απάτες με λοταρίες στο Facebook, όλα είναι πιθανά! Αν δεν παίξατε, σίγουρα δεν θα κερδίσετε. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους για να διεκδικήσετε το βραβείο σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Κερδίζετε τις λοταρίες που πραγματικά παίζετε. Κοιτάξτε αυτές τις νόμιμες τοποθεσίες λοταρίας.

Απάτες εργασίας

Οι παραπλανητικές αγγελίες εργασίας είναι στημένες για απάτες. Οι νόμιμες εταιρείες που αξίζουν τον κόπο τους δεν δίνουν πρόχειρες πληροφορίες στις αγγελίες εργασίας τους. Κάθε φορά που βλέπετε μια αγγελία που υπόσχεται πρώτα πολλά χρήματα πριν εξηγήσει την πραγματική εργασία, μπορεί να πρόκειται για απάτη.

Οι απατεώνες πρέπει να κάνουν την προσφορά να σας προσελκύσει. Σας γλυκαίνουν τη συμφωνία, ώστε να κάνετε κλικ και να ακολουθήσετε τις ιστοσελίδες ανακατεύθυνσης.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι πραγματικές αγγελίες εργασίας εξηγούν πρώτα και με πολλές λεπτομέρειες τον ρόλο της εργασίας και στη συνέχεια αναφέρουν τελευταία την αμοιβή. Οι θέσεις εργασίας που αναγράφουν πρώτα την αμοιβή μπορεί να είναι απάτες. Ακολουθεί μια λίστα με αξιόπιστους πίνακες εργασίας.

Πώς να προστατευτείτε από απάτες στο Facebook

Μην συνδέεστε μέσω συνδέσμων. Αν είχατε ήδη συνδεθεί στο Facebook και ξαφνικά σας ανακατευθύνουν για να συνδεθείτε ξανά, ΜΗΝ πληκτρολογήσετε στα τυφλά τη σύνδεση και τον κωδικό πρόσβασής σας. Ενδέχεται να έχετε κάνει εν αγνοία σας κλικ σε έναν σύνδεσμο phishing. Κλείστε αυτή τη σελίδα και πλοηγηθείτε στο Facebook με μη αυτόματο τρόπο στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Αποσυνδεθείτε μετά από κάθε συνεδρία. Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook σε πολλές συσκευές, όπως το τηλέφωνό σας, το φορητό υπολογιστή του γραφείου και τον υπολογιστή του σπιτιού, τότε πρέπει να διασφαλίζετε ότι αποσυνδέεστε κάθε φορά που φεύγετε. ΜΗΝ αποθηκεύετε τους κωδικούς πρόσβασής σας σε υπολογιστή που είναι προσβάσιμος σε άλλους.

Ρυθμίστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. Ονομάζεται επίσης επαλήθευση 2 βημάτων. Έτσι ώστε κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί με τα προσωπικά σας στοιχεία, να ειδοποιείστε μέσω email ή κειμένου. Αναφέρετε στο Facebook αν υποψιάζεστε ότι ο λογαριασμός σας μπορεί να έχει παραβιαστεί. Ή απλά αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας και αποσυνδεθείτε αμέσως.

Αποφύγετε τους διαγωνισμούς και τα δώρα. ΜΗΝ ανταποκρίνεστε σε σελίδες, λογαριασμούς ή διαφημίσεις που σας λένε "Κάντε κλικ εδώ για να διεκδικήσετε ένα βραβείο." Αυτά είναι σίγουρα απάτες εν εξελίξει. Θα σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία και έγγραφα για να πάρετε το βραβείο. Τα αιτήματα για μεταφορά της συζήτησης από το Facebook στο email ή στο τηλέφωνο είναι ύποπτα. Είναι ένας τρόπος για τους απατεώνες να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για εσάς. Μην την πατήσετε.

Αναφέρετε ύποπτες σελίδες και διαφημίσεις απάτης στο Facebook

Αναφορά απάτης!
Έχετε πέσει σε μια φάρσα, αγοράσατε ένα ψεύτικο προϊόν; Αναφέρετε τον ιστότοπο και προειδοποιήστε τους άλλους!

Ετικέτες απάτης

#Απάτες διαδικτυακών αγορών #Phishing και κλοπή ταυτότητας #Άλλες απάτες, φάρσες και απάτες #Ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα #Απάτες κρυπτονομισμάτων και Bitcoin #Επενδυτικές απάτες #Απάτες στην αγορά #Απάτες προκαταβολών #Ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα #Απάτες κακόβουλου λογισμικού #Απάτες συναλλαγών κρυπτογράφησης #Απάτες ερωτικών και γνωριμιών #Απάτες Bait & Switch #Ψεύτικες απάτες προϊόντων (Πλαστές) #Ψεύτικες απάτες εργασίας #Απάτες Giveaway #Εργασία από το σπίτι Απάτες #Απάτες τυχερών παιχνιδιών #Συστήματα Ponzi & πυραμίδων #Απάτες courier & παράδοσης #Απάτες απασχόλησης #Απάτες συνδρομής #Απάτες εξόρυξης κρυπτογράφησης #Απάτες με κάρτες δώρων #Απάτες ταξιδιών και διακοπών #Απάτες Amazon #Απάτες Λοταρία #Απάτη σε συμβιβασμό μέσω email για επιχειρήσεις (BEC) #Απάτες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες #Fake IT & Τεχνική Υποστήριξη #Απάτες πλαστοπροσωπίας #Φιλανθρωπικές απάτες #Τηλεφωνικές απάτες #Απάτες ιστοσελίδας γνωριμιών ενηλίκων #Απάτες ανάκτησης χρημάτων #Απάτες με δωρεάν δώρα και βραβεία #Απάτες διαδικτυακής έρευνας #Απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #Απάτες τυχερών παιχνιδιών & στοιχημάτων #Απάτες ηλεκτρονικών πληρωμών #Απάτες ιστοσελίδας βίντεο ενηλίκων #Απάτες διαπραγμάτευσης Forex & μετοχών #Απάτες μετανάστευσης #Απάτες κληρονομικότητας #Ψεύτικη απάτη τιμολογίων #Απάτες με μηνύματα κειμένου #Απάτες Pay to Click #Απάτες κατοικίδιων ζώων #Απάτες στο Facebook #Εκπαιδευτικές απάτες #Απάτες εξαπάτησης χρημάτων #Απάτες Catfishing #Απάτες AliExpress #Παραβίαση δεδομένων #Απάτες εκβιασμού #Πιστωτικές απάτες #Απάτες στο Instagram #Απάτες βοηθητικών προγραμμάτων
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed by: scamadviser-logo