Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τριπλασιάστηκε το 2020. Λόγω των περιορισμών της πανδημίας COVID-19, τα κοινωνικά δίκτυα έγιναν το πιο δημοφιλές στέκι στον κόσμο. Οι ζωντανές συναυλίες και τα ζωντανά βίντεο δημιούργησαν ένα κανάλι για να συνεχίσουμε να αλληλεπιδρούμε κοινωνικά ως άνθρωποι.
Μαντέψτε ποιος άλλος δούλευε σκληρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ναι, οι απατεώνες ανέβασαν και αυτοί το παιχνίδι τους! Προσθέτοντας νέες ιδέες σε παλιές απάτες, σημειώθηκεμεγάλη αύξηση στις απάτες που ξεκίνησαν μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Η FTC στις ΗΠΑ καταγράφει ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020 χάθηκαν 117 εκατομμύρια δολάρια. 1 στους 4 ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου επισημάνθηκε για ύποπτη δραστηριότητα (διάβαζε: απάτη). Οι 3 κορυφαίες διαδικτυακές απάτες ήταν οι εξής:
- Ηλεκτρονικοί πωλητές που διαφήμιζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά δεν παρέδιδαν όταν οι πελάτες παρήγγειλαν.
- Ρομαντικά ενδιαφέροντα που εξαπατήθηκαν μέσω απάτης catfishing και sugaring.
- Ψεύτικα αιτήματα για οικονομική ανακούφιση/βοήθεια λόγω επιχειρηματικών απωλειών του COVID-19.
Γιατί οι απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο συχνές;
- Η ευκολία δημιουργίας λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο κυριότερος λόγος. Κάθε απατεώνας με ψεύτικα στοιχεία μπορεί να εγγραφεί σε οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε λίγα λεπτά. Ποτέ δεν υπάρχει ανάγκη να προσκομίσει κάποιος έγγραφα ταυτοποίησης. Αυτό μπορεί να δώσει στους χρήστες μεγάλη ανωνυμία στο διαδίκτυο. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η αγορά και η πώληση λογαριασμώνμεπολλούς οπαδούς είναι μια κοινή πρακτική.
- Ηαναποτελεσματική αστυνόμευση του ιστότοπου από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δίνει χώρο στους απατεώνες να διατηρούν τους λογαριασμούς και τις δραστηριότητές τους για χρόνια. Οι παραβάσεις που οδηγούν σε κλείσιμο λογαριασμού έχουν τόσο υψηλό όριο που οι περισσότεροι απατεώνες γνωρίζουν πώς να τις αποφεύγουν.
- Οιχρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν τυφλή πίστη ότι η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης δεν θα επιτρέψει ποτέ να εμφανιστούναπάτες στην πλατφόρμα της. Η μη επιμέλεια των καταναλωτών να ελέγχουν τις διαφημίσεις, τους λογαριασμούς και τις σελίδες πριν εμπλακούν κοστίζει εκατομμύρια ετησίως. Μια απλή αναζήτηση στο Google που γίνεται για μια εταιρεία συνήθως αποκαλύπτει τους λόγους για να εμπιστευτεί ή να μην εμπιστευτεί κανείς έναν διαδικτυακό πωλητή. Ο έλεγχος κριτικών και ψήφων σε ιστότοπους όπως ο Scamadviser μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή απάτης.
- Οιστοχευμένες διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα προφίλ που μοιάζουν νόμιμα είναι τρόποι με τους οποίους οι απατεώνες παρουσιάζουν ένα αξιόπιστο πρόσωπο. Μην πιστεύετε απλώς κάθε διαφήμιση που βλέπετε στα κοινωνικά δίκτυα. Εάν ενδιαφέρεστε για ένα διαφημιζόμενο αντικείμενο, ελέγξτε τον ιστότοπο του πωλητή για ενδείξεις απάτης.
Συνήθεις απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Οι απατεώνες συνήθως βελτιώνουν τις ίδιες παλιές απάτες. Μπορεί να προσθέσουν μια ανατροπή ώστε να μην εντοπίζεται γρήγορα, αλλά δεν υπάρχει καμία απάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που να είναι εντελώς νέα. Ακολουθούν ορισμένες κοινές απάτες:
Κακόβουλοι σύνδεσμοι βίντεο
Το βίντεο που μπαίνει στα μούτρα σας με ένα μήνυμα όπως "δεν θα πιστέψετε τι θα συμβεί στη συνέχεια" έχει συνήθως ως στόχο να σας παρασύρει σε ιστότοπους απατεώνων. Ορισμένα οδηγούν σε συνδέσμους αυτόματης λήψης που μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές σας.
Οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται επίσης με αυτόν τον τρόπο. Με λεζάντες όπως, "Εσύ είσαι σε αυτή τη φωτογραφία", όλες με σκοπό να σας κάνουν να τις κλικάρετε. Αυτή είναι μια κλασική τακτική στις απάτες με κακόβουλο λογισμικό.
Δείτε ποιος έχει δει το προφίλ σας
Πρόκειται για απατεώνες που ισχυρίζονται ότι μπορούν να δείξουν ποιος είδε το προφίλ σας, ποιος σας έκανε unfollow/unfriended. Αυτές είναι ιδιωτικές πληροφορίες στις οποίες οι απατεώνες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση. Είναι απλώς τρόποι για να δημιουργήσουν επισκεψιμότητα στους ιστότοπούς τους, να σας κάνουν να εγγραφείτε σε μια έρευνα και να πάρουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Η κλοπή ταυτότητας είναι ο στόχος εδώ, μην την πατήσετε.
Clickbait
Πρόκειται για τρόπους εξαπάτησης των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να κάνουν κλικ. Μπορεί να είναι:
- Ψεύτικες ειδήσεις διασημοτήτων όπως "Ο Justin Bieber πυροβολήθηκε χθες το βράδυ"
- Ψεύτικες έκτακτες ειδήσεις με τίτλους που ξεκινούν με "Σοκαριστική αποκάλυψη...".
- Ψευδείς προειδοποιήσεις όπως "Μην κάνετε κύλιση χωρίς να διαβάσετε αυτό".
Εδώ είναι περισσότερα από αυτά τα είδη απάτης.
Πώς να αποφύγετε τις απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Ελέγξτε τις διαφημίσεις των πωλητών πριν παραγγείλετε οτιδήποτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google, το Bing, το DuckDuckGo για να δείτε κριτικές που έχουν κάνει άλλοι γι' αυτούς. Χρησιμοποιήστε το Scamadviser για να ελέγξετε τη βαθμολογία εμπιστοσύνης του ιστότοπου.
- Ποτέ μην στέλνετε χρήματα σε ένα ρομαντικό ενδιαφέρον το οποίο δεν έχετε συναντήσει προσωπικά. Μπορεί να είναι έξυπνοι απατεώνες.
- ΜΗΝ εμπιστεύεστε μηνύματα που ζητούν ανακούφιση σε οικονομική βοήθεια και προέρχονται από άγνωστους λογαριασμούς. Εάν προέρχονται από φίλους που γνωρίζετε, τηλεφωνήστε τους για να το επιβεβαιώσετε.
- ΠΡΟΣΕΞΤΕ τις διαδικτυακές ευκαιρίες εργασίας που απαιτούν να πληρώσετε πρώτα για "υλικό μαθημάτων, εγχειρίδια ή εγγραφή" Όλα αυτά είναι απάτες.
- Κρατήστε το προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδιωτικό, αν υπάρχει η δυνατότητα. Ποτέ μην ρυθμίζετε την κατάστασή σας σε δημόσια. Αυτό σας καθιστά εύκολο στόχο για τους απατεώνες.
- Αναφέρετε λογαριασμούς που παρουσιάζουν ύποπτη δραστηριότητα στον ιστότοπο για επανεξέταση.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα μέρος που απαιτεί από εσάς να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Διατηρήστε έναν υγιή σκεπτικισμό κάθε φορά που εξετάζετε ένα πρόσωπο, μια διαφήμιση ή μια είδηση στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του να σας εξαπατήσουν και του να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.