Αυτή την εβδομάδα εντοπίσαμε ένα ακόμη σύνολο παραπλανητικών απάτης τιμολογίων με βάση το PayPal. Όπως και τα προηγούμενα παραδείγματα (διαθέσιμα εδώ και εδώ), αυτές οι απάτες είναι ιδιαίτερα καλά συγκαλυμμένες επειδή αποστέλλονται από μια νόμιμη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου PayPal - αλλά δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Αυτή η απάτη χρησιμοποιεί καταχρηστικά το εμπορικό σήμα της MikroTik, ενός λετονικού κατασκευαστή δικτυακού εξοπλισμού. Σε αυτή την απάτη, και όπως και σε όλα τα άλλα παραδείγματα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, οι απατεώνες στέλνουν στα επίδοξα θύματα πλαστά τιμολόγια PayPal με το όνομα της υποδυόμενης εταιρείας. Ακολουθεί το περιεχόμενο αυτής της απάτης τιμολογίου PayPal της MikroTik LLC:
Το τιμολόγιο δεν είναι πραγματικό. Οι απατεώνες παίρνουν στα χέρια τους τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ανθρώπων και τους στέλνουν πλαστά τιμολόγια μέσω PayPal για να προσπαθήσουν να τους τρομάξουν και να καλέσουν τον αριθμό τηλεφώνου που περιλαμβάνεται (ο οποίος απομειώθηκε παραπάνω). Μόλις καταφέρουν να φοβίσουν το θύμα και να το καλέσουν στο τηλέφωνο, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαπατήσουν το θύμα ώστε να μοιραστεί τις προσωπικές ή/και οικονομικές του πληροφορίες - τις οποίες οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διαπράξουν οποιοδήποτε αριθμό άλλων εγκλημάτων (στο όνομα του θύματος!).
Ακολουθεί άλλο ένα παράδειγμα αυτής της απάτης - αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας καταχρηστικά το όνομα μιας διαφορετικής εταιρείας: Ravoltek LLC.
Πηγή: Facebook
Όπως μπορείτε να δείτε, το περιεχόμενο του μηνύματος είναι το ίδιο με το πρώτο παράδειγμα, αλλά προσέξτε ένα πράγμα: τον γενικό χαιρετισμό στην κορυφή του μηνύματος - "Γεια σας, πελάτης PayPal." Η PayPal δεν θα σας στείλει ποτέ ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με γενικό χαιρετισμό. Θα είναι πάντα το όνομα και το επώνυμό σας ή, στην περίπτωση επαγγελματικών λογαριασμών, η επωνυμία της επιχείρησης.
Σε αυτό το τελευταίο παράδειγμα, οι απατεώνες υποδύονται την Coinbase, την πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.
Πηγή: Reddit
Παρόλο που το περιεχόμενο του μηνύματος είναι διαφορετικό, η τακτική είναι η ίδια: να πείσουν τους ανθρώπους να καλέσουν τον αριθμό τηλεφώνου που περιλαμβάνεται στο email (αποκρύπτεται παραπάνω) και να τους εξαπατήσουν ώστε να μοιραστούν τα προσωπικά τους δεδομένα. Προσοχή!
Αν αναρωτιέστε πώς κατάφεραν οι απατεώνες να αποκτήσουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας εξαρχής, δεν είστε οι μόνοι. Τις περισσότερες φορές θα την πάρουν από υπόγεια διαδικτυακά φόρουμ ή από τον σκοτεινό ιστό - δύο μέρη που αποτελούν εστίες κλεμμένων/διαφυγόντων δεδομένων.
Αν θέλετε έναν τρόπο να ελέγξετε αν τα προσωπικά σας δεδομένα - διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, αριθμός διαβατηρίου και άλλα - έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο, σκεφτείτε να ελέγξετε το Trend MicroID Security. Η εφαρμογή θα σαρώνει το διαδίκτυο και τον σκοτεινό ιστό 24 ώρες το 24ωρο για τα δεδομένα σας, ώστε αν ποτέ διαρρεύσουν, να το μάθετε! Κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί για να μάθετε περισσότερα και να διεκδικήσετε τη δωρεάν δοκιμή 30 ημερών σήμερα!
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με την Trend Micro