Αυτό το άρθρο προέρχεται από την Trend Micro.
Ο καθένας μπορεί να γίνει στόχος απατεώνων. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που έχουν πέσει θύμα απάτης και έχουν χάσει απίστευτα χρηματικά ποσά. Οι απατεώνες σίγουρα δεν τραβάνε τα ζόρια τους ούτε όταν πρόκειται για ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με την έκθεση του IC3 για την απάτη των ηλικιωμένων 2021, πέρυσι περισσότεροι από 92.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών έπεσαν θύμα απάτης, αναφέροντας απώλειες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολλοί από αυτούς τους ηλικιωμένους έχασαν όλες τις οικονομίες τους και πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν οικονομικά.
Σε αυτή την ανάρτηση, παραθέτουμε τις 5 κορυφαίες απάτες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ηλικιωμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε επίσης συμπεριλάβει μερικές εξαιρετικές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι δεν θα πέσετε θύμα καμίας από αυτές, επίσης στο τέλος του άρθρου.
Προσποιούμενοι τις εταιρείες τεχνολογίας ή τα τμήματα υποστήριξης πελατών των διαδικτυακών υπηρεσιών, οι απατεώνες επικοινωνούν μαζί σας και προσπαθούν να σας πείσουν ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα με τη συσκευή/τον λογαριασμό σας.
Εάν επισκεφθείτε κατά λάθος έναν κακόβουλο ιστότοπο, μπορεί να συναντήσετε μια αναδυόμενη ειδοποίηση που λέει ότι η συσκευή σας έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό και ότι πρέπει να εκτελέσετε μια σάρωση.
Οι απατεώνες ενδέχεται να βάλουν την ειδοποίηση σε λειτουργία πλήρους οθόνης για να "κλειδώσουν" την οθόνη σας. Καθώς πανικοβάλλεστε, σας καθοδηγούν να καλέσετε έναν αριθμό για να λάβετε βοήθεια. Από το τηλέφωνο, θα σας ενθαρρύνουν να τους δώσετε απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας.
Οι απατεώνες μπορούν έτσι να κατεβάσουν πραγματικό κακόβουλο λογισμικό και να κλέψουν οποιαδήποτε διαπιστευτήρια/προσωπικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας.
Οι απάτες τεχνικής υποστήριξης κυκλοφορούν επίσης μέσω μηνυμάτων κειμένου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι απατεώνες περιλαμβάνουν κακόβουλους συνδέσμους σε τέτοια μηνύματα και σας προτρέπουν να κάνετε κλικ σε αυτούς για να λύσετε ένα ψεύτικο τεχνικό πρόβλημα, να "επαληθεύσετε" τον λογαριασμό σας ή για οποιονδήποτε άλλο ψεύτικο λόγο που πιστεύουν ότι μπορεί να σας πείσουν. Ακολουθεί ένα παράδειγμα.
Συχνά θα οδηγηθείτε σε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης και θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν κωδικό πρόσβασης. Οποιαδήποτε δεδομένα εισαχθούν, θα καταλήξουν στα χέρια των απατεώνων και έτσι θα μπορούν να πάρουν τον έλεγχο οποιουδήποτε διαδικτυακού λογαριασμού που σχετίζεται με αυτές τις πληροφορίες σύνδεσης.
Έχουμε αναφερθεί σε απάτες παράδοσης αρκετές φορές στο παρελθόν. Παριστάνοντας τις εταιρείες παράδοσης, όπως η FedEx, η USPS και η DHL, οι απατεώνες σας στέλνουν ψεύτικες ειδοποιήσεις παράδοσης μέσω μηνύματος κειμένου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Ψεύτικο email της USPS
Ψεύτικο email ειδοποίησης παράδοσης της DHL
Οι επισυναπτόμενοι σύνδεσμοι οδηγούν σε ψεύτικες σελίδες σύνδεσης όπου πρέπει να υποβάλετε τα στοιχεία σύνδεσης. Και πάλι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να πάρουν τον έλεγχο οποιουδήποτε διαδικτυακού λογαριασμού που σχετίζεται με αυτό, κλέβοντας ενδεχομένως τα χρήματα και την ταυτότητά σας. Προσοχή!
Ψεύτικη σελίδα σύνδεσης USPS
Ψεύτικη σελίδα σύνδεσης της DHL
Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μηνύματα όπως το παρακάτω θα μπορούσαν να είναι αρκετά δελεαστικά για ένα μοναχικό άτομο.
Στη συνέχεια, ανακατευθύνονται σε μια σελίδα έρευνας που ζητά τα προσωπικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του κωδικού πρόσβασης, ακόμη και των στοιχείων της πιστωτικής τους κάρτας.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν επίσης τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να διαδώσουν συνδέσμους σε ιστοσελίδες απάτης για ενήλικες. Μπορεί να υποδύονται γνωστές εταιρείες όπως το Tinder, αλλά μερικές φορές στέλνουν απλώς ένα email που δεν περιέχει τίποτα περισσότερο από μια διεύθυνση URL.
Η τακτική είναι η ίδια: προσπαθούν να κατευθύνουν τους ανθρώπους σε σελίδες έρευνας για ενήλικες, όπου μπορεί να καταλήξουν να εκθέσουν τα ευαίσθητα δεδομένα τους. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κλεμμένα δεδομένα για να κλέψουν τα χρήματα των ανθρώπων καθώς και την ταυτότητά τους.
Σελίδες ενηλίκων απάτης
Τα δωρεάν δώρα και βραβεία είναι σχεδόν πάντα πολύ καλά για να είναι αληθινά! Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, σε μια απάτη με λοταρία, οι απατεώνες σας προτρέπουν να κάνετε κλικ σε συνδέσμους phishing:
Τελικά, θα πρέπει να δώσετε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, την ημερομηνία λήξης της, ακόμη και τον κωδικό CVC, πριν μπορέσετε να παραδώσετε το προσποιητό σας δώρο. Μην πέσετε θύμα απάτης!
Στην έκδοση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι απατεώνες θα σας ζητήσουν να απαντήσετε με τα προσωπικά σας στοιχεία:
Ο στόχος της απάτης κληρονομιάς είναι ο ίδιος. Αναφέροντας ότι είστε ο δικαιούχος μιας κληρονομιάς, οι απατεώνες σας παροτρύνουν να απαντήσετε στο email τους. Ωστόσο, τελικά, θα ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Προσοχή!
Για να το θέσουμε απλά, μια απάτη BEC είναι όταν ένας απατεώνας προσποιείται ότι είναι συνάδελφός σας ή μία από τις επαγγελματικές σας επαφές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σας στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτρέποντάς σας να τους μεταφέρετε χρήματα ή να παρέχετε ευαίσθητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες.
Πώς λειτουργούν λοιπόν αυτές οι απάτες; Ακολουθούν ορισμένες τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιούν:
Αφού προσαρτήσετε την επέκταση Trend Micro Check, θα μπλοκάρει αυτόματα τους επικίνδυνους ιστότοπους! (Διαθέσιμο σε Safari, Google Chrome και Microsoft Edge).
Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την εφαρμογή Trend Micro Check για κινητά για αυτόματη ανίχνευση και φιλτράρισμα απάτης και ανεπιθύμητης αλληλογραφίας 24/7. (Διατίθεται για Android και iOS).
Αν αυτό το άρθρο σας βοήθησε ή/και σας ενδιαφέρει, παρακαλούμε μοιραστείτε το με τους φίλους και την οικογένειά σας και βοηθήστε να διατηρηθεί η διαδικτυακή κοινότητα ενημερωμένη και προστατευμένη!
Πηγή: pexels.com