https://whitelabel-manager-production.ams3.digitaloceanspaces.com/thumbs/2-x1-article-header-image-854bb.jpg_800x.jpg
Ιούλιος 14, 2021
Συγγραφέας: Nichlaus O.

Απάτες κακόβουλου λογισμικού: Σύνδεσμοι και συνημμένα email

Οι ιοί υπολογιστών δεν είναι κάτι καινούργιο. Ορισμένες από τις πιο καταστροφικές απώλειες στις επιχειρήσεις οφείλονται σε μολύνσεις από ιούς που δεν έγιναν αντιληπτές - γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη επένδυσης σε ισχυρά συστήματα κυβερνοασφάλειας.

Το 2020, το έτος COVID-19, έκανε πολλές θέσεις εργασίας να μεταφερθούν σε διαδικτυακές πλατφόρμες για να διατηρήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα τους περιορισμούς υγείας του ΠΟΥ. Η απομακρυσμένη εργασία έγινε η νέα κανονικότητα. Είναι σχεδόν σαν να ανακαλύφθηκε εκ νέου η αξία του διαδικτύου. Οι απατεώνες διπλασίασαν επίσης τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία μολυσμένων ιστότοπων με ενσωματωμένο κακόβουλο λογισμικό, ψεύτικες αναδυόμενες προειδοποιήσεις, ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κλήσεις.

Πώς να εντοπίζετε πιθανές απάτες κακόβουλου λογισμικού

Ακολουθούν ορισμένοι δείκτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε πιθανές απάτες κακόβουλου λογισμικού:

Κλήση ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τεχνική υποστήριξη

Δεν αποτελεί πρακτική της ομάδας τεχνικής υποστήριξης οποιασδήποτε εταιρείας υπολογιστών να καλεί τους πελάτες για μολύνσεις από ιούς. Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας για να βλέπουν όποτε εμφανίζεται μια μόλυνση από ιό. Οι απατεώνες είναι γνωστό ότι τηλεφωνούν παριστάνοντας τους εκπροσώπους της τεχνικής υποστήριξης της Microsoft ή της Apple, οι οποίοι έχουν εντοπίσει μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι όταν ο ψεύτικος επισκέπτης της τεχνικής υποστήριξης προτείνει να σας "καθοδηγήσει" με βήματα για να διορθώσετε το πρόβλημα. Μην εκτελείτε ποτέ καμία οδηγία με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να σας οδηγήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού εν αγνοία σας και στη συνέχεια να σας ζητήσουν να αγοράσετε το δικό τους antivirus για να διορθώσετε το πρόβλημα. Ή, μπορεί να αποκτήσουν τον έλεγχο του υπολογιστή σας και να σας κλειδώσουν!

Ψεύτικες προειδοποιήσεις σε αναδυόμενα παράθυρα

Τα μηνύματα που αναδύονται ενώ περιηγείστε στο διαδίκτυο όπως, "VIRUS DETECTED" ή "YOUR COMPUTER IS INFECTED" είναι τακτικές απατεώνων. Εκτός αν η ειδοποίηση προέρχεται από το δικό σας εγκατεστημένο antivirus, μην κάνετε ποτέ κλικ σε αυτά τα αναδυόμενα παράθυρα για να διορθώσετε, να καθαρίσετε ή να επιλύσετε. Πρόκειται για απάτες.

malware-fake-pop-up-b31f3.jpg a:0:{}

Πηγές κακόβουλου λογισμικού

  • Παράνομες τοποθεσίες λήψης μουσικής, λογισμικού, βίντεο για ενήλικες και τηλεοπτικές εκπομπές
  • Μολυσμένες τοποθεσίες ενσωματωμένες με κακόβουλο λογισμικό που κάνει αυτόματη λήψη όταν κάνετε κλικ στους συνδέσμους τους.
  • Συνημμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μολυσμένα με κακόβουλο λογισμικό.
  • Δωρεάν λήψεις λογισμικού από μη αξιόπιστες τοποθεσίες.

Συνήθεις απάτες κακόβουλου λογισμικού

Το να μην είστε προσεκτικοί με τα αρχεία που κατεβάζετε και εγκαθιστάτε μπορεί να σας κοστίσει τελικά πολύ ακριβά. Ακόμη και οι απάτες κακόβουλου λογισμικού έχουν ως πραγματικό τελικό στόχο τα χρήματα.

Ransomware

Πρόκειται για ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που αποκτά τον έλεγχο του συστήματος αρχείων του υπολογιστή σας και σας κλειδώνει! Κρυπτογραφεί τα αρχεία του αρχικού σας φακέλου και τα κρατάει για "λύτρα", εξ ου και η ονομασία - ransomware. Ο απατεώνας που εγκατέστησε το ransomware απαιτεί στη συνέχεια μια πληρωμή για να σας δώσει το κλειδί κρυπτογράφησης που μπορεί να το ξεκλειδώσει.

Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να δημιουργούν κρυπτογράφηση για τον τοπικό σας δίσκο, τους προσαρτημένους δίσκους, ακόμη και τους υπολογιστές του δικτύου!

Ψεύτικη τεχνική υποστήριξη

Οι περισσότερες απάτες με κακόβουλο λογισμικό ξεκινούν με κλήσεις από ψεύτικη Τεχνική Υποστήριξη που σας ενημερώνει για κάποιο πρόβλημα στον υπολογιστή σας με τους εξής τρόπους:

  • Ο υπολογιστής σας χρειάζεται βελτιστοποίηση.
  • Παρατηρήσαμε ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί.
  • Κάποιος προσπαθεί να χακάρει τον υπολογιστή σας,
  • Ο υπολογιστής σας θα σταματήσει να λειτουργεί αν ΜΗΝ ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες.
  • Κινδυνεύετε να χάσετε τα αρχεία και τους φακέλους σας.

Στη συνέχεια εξελίσσεται με τους εξής δύο πιθανούς τρόπους:

Ο καλών σας δίνει έναν σύνδεσμο για να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε "λογισμικό ασφαλείας" για να διορθώσετε το πρόβλημα. Σας κατευθύνει σε έναν ιστότοπο αγοράς που χρειάζεται τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Αφού πληρώσετε, τότε μπορείτε να κάνετε λήψη. Το λογισμικό αυτό μπορεί να είναι άχρηστο και να μην κάνει τίποτα ή, μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό που κλειδώνει τα αρχεία σας και δίνει τον έλεγχο στον απατεώνα.

Ο απατεώνας μπορεί επίσης να προσφερθεί να σας καθοδηγήσει μέσω μιας διαδικασίας για να διορθώσετε το πρόβλημα. Μόνο που οι αλλαγές στο σύστημα που θα κάνετε θα έχουν ως αποτέλεσμα να τους δώσετε απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια μπορεί να εγκαταστήσει πραγματικό κακόβουλο λογισμικό για να συλλέξει πληροφορίες πιστωτικών καρτών και τραπεζικών συναλλαγών για να κλέψει τα μετρητά σας.

Μολυσμένοι ιστότοποι

Οι ιστότοποι παράνομων λήψεων και οι ιστότοποι διαμοιρασμού αρχείων είναι διαβόητοι φορείς εξάπλωσης ιών. Ορισμένες δωρεάν προσφορές στο διαδίκτυο εμφανίζονται να προσφέρουν ένα γνήσιο και χρήσιμο λογισμικό, αλλά στην πραγματικότητα, κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό. Μόλις το εγκαταστήσετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για λογισμικό που δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε. Αυτά είναι συνήθως κακόβουλο λογισμικό.

Αν αφήσετε τη διαδικασία να εκτελεστεί μέχρι τέλους, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Η ύπαρξη ενός καλού λογισμικού προστασίας από ιούς που τρέχει στον υπολογιστή σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε, να ειδοποιήσετε και να σταματήσετε τη διαδικασία εγκατάστασής του. Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας από ιούς. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει προστασία σε πραγματικό χρόνο από διαδικτυακές απειλές.

Πώς να προστατευτείτε από απάτες κακόβουλου λογισμικού

  • Εγκαταστήστε και διατηρήστε σε λειτουργίαένα ενημερωμένο πρόγραμμαπροστασίας από ιούς. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτει προστασία σε πραγματικό χρόνο ή ασπίδα ιστού για να σας προστατεύει από τις τρέχουσες διαδικτυακές απειλές. Ρυθμίστε το ώστε να πραγματοποιεί αυτόματες σαρώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας με ασφάλεια μακριά από τον κανονικό υπολογιστή της εργασίας ή του σπιτιού σας.
  • Μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία από άγνωστες πηγές. Ακόμα και τότε, βεβαιωθείτε πάντα ότι το κάνετε μόνο όταν το antivirus τρέχει, ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν ιούς.
  • Μην δίνετε απομακρυσμένη πρόσβαση σε αγνώστους χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το TeamViewer, το AnyDesk και άλλες.
  • Προσθέστε τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Αυτό θα σας βοηθήσει στον έλεγχο τέτοιων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο μέλλον.
  • Αποφύγετε τις αγορές και τις τραπεζικές συναλλαγές στο διαδίκτυο όποτε δεν είστε σίγουροι για τον ιστότοπο ή την ασφάλεια της συναλλαγής.
  • Κάθε φορά που υποψιάζεστε μόλυνση αρχείου ή παραβίαση ασφάλειας, βγείτε εκτός σύνδεσης και κάντε πλήρη σάρωση του υπολογιστή σας για ιούς, cookies παρακολούθησης ή οποιοδήποτε άλλο κακόβουλο λογισμικό.
  • Αποφύγετε τις δωρεάν λήψεις λογισμικού από ανεπιβεβαίωτες και αναξιόπιστες τοποθεσίες. Ελέγχετε πάντα τη βαθμολογία εμπιστοσύνης του ιστότοπου χρησιμοποιώντας το Scamadviser.com. Ακολουθεί μια λίστα με αξιόπιστους και ασφαλείς ιστότοπους ανταλλαγής αρχείων.

Εάν πέσετε θύμα απάτης κακόβουλου λογισμικού

Αναφέρετε στο:

  • FTC αν βρίσκεστε στις ΗΠΑ
  • Action Fraud στο Ηνωμένο Βασίλειο
kaspersky-blog-banner-56958.jpg
Αναφορά απάτης!
Έχετε πέσει σε μια φάρσα, αγοράσατε ένα ψεύτικο προϊόν; Αναφέρετε τον ιστότοπο και προειδοποιήστε τους άλλους!

Ετικέτες απάτης

#Απάτες διαδικτυακών αγορών #Phishing και κλοπή ταυτότητας #Άλλες απάτες, φάρσες και απάτες #Ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα #Απάτες κρυπτονομισμάτων και Bitcoin #Επενδυτικές απάτες #Απάτες στην αγορά #Απάτες προκαταβολών #Ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα #Απάτες κακόβουλου λογισμικού #Απάτες συναλλαγών κρυπτογράφησης #Απάτες ερωτικών και γνωριμιών #Απάτες Bait & Switch #Ψεύτικες απάτες προϊόντων (Πλαστές) #Απάτες Giveaway #Ψεύτικες απάτες εργασίας #Εργασία από το σπίτι Απάτες #Απάτες courier & παράδοσης #Απάτες απασχόλησης #Συστήματα Ponzi & πυραμίδων #Απάτες τυχερών παιχνιδιών #Απάτες συνδρομής #Απάτες εξόρυξης κρυπτογράφησης #Απάτες με κάρτες δώρων #Απάτες Amazon #Απάτες ταξιδιών και διακοπών #Απάτες Λοταρία #Απάτη σε συμβιβασμό μέσω email για επιχειρήσεις (BEC) #Απάτες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες #Απάτες πλαστοπροσωπίας #Φιλανθρωπικές απάτες #Fake IT & Τεχνική Υποστήριξη #Απάτες ιστοσελίδας γνωριμιών ενηλίκων #Τηλεφωνικές απάτες #Απάτες με δωρεάν δώρα και βραβεία #Απάτες ανάκτησης χρημάτων #Απάτες τυχερών παιχνιδιών & στοιχημάτων #Απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #Απάτες διαπραγμάτευσης Forex & μετοχών #Απάτες μετανάστευσης #Απάτες ιστοσελίδας βίντεο ενηλίκων #Απάτες διαδικτυακής έρευνας #Απάτες κληρονομικότητας #Ψεύτικη απάτη τιμολογίων #Απάτες ηλεκτρονικών πληρωμών #Απάτες με μηνύματα κειμένου #Απάτες Pay to Click #Απάτες κατοικίδιων ζώων #Εκπαιδευτικές απάτες #Απάτες εξαπάτησης χρημάτων #Απάτες AliExpress #Απάτες στο Facebook #Πιστωτικές απάτες #Παραβίαση δεδομένων #Απάτες στο Instagram #Απάτες βοηθητικών προγραμμάτων #Απάτες Catfishing
Σχετικά με εμάς Χρήσιμες Πληροφορίες Επικοινωνία Αποποίηση ευθυνών
Developed by: scamadviser-logo