ΗΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους για να αναγνωριστεί η συμβολή των γυναικών στην κοινωνία. Εκτός του ότι αποτελεί μια ευκαιρία για να δείξουμε ευγνωμοσύνη στις γυναίκες της ζωής μας, προσφέρει επίσης ευκαιρίες στους απατεώνες να παρασύρουν ανυποψίαστους ανθρώπους στις παγίδες τους.
Μεταξύ των διαφόρων ειδών απάτης για την Ημέρα της Γυναίκας, οι απάτες με δώρα που υπόσχονται δωρεάν δώρα εμφανίζονται χρόνο με το χρόνο. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις πιο ιογενείς απάτες για τη Γιορτή της Γυναίκας που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.
Ένα "giveaway" είναι η διαδικτυακή εκδοχή μιας κλήρωσης όπου οι χρήστες πρέπει να εισάγουν τα στοιχεία τους για να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα βραβείο. Τα διαδικτυακά δώρα έχουν αποκτήσει δημοτικότητα, καθώς είναι συναρπαστικό να φαντάζεται κανείς ότι κερδίζει ένα δωρεάν δώρο σχεδόν χωρίς καμία προσπάθεια, καθώς τα περισσότερα δώρα απαιτούν από το άτομο μόνο να εκτελέσει απλές ενέργειες, όπως το να σχολιάσει μια δημοσίευση ή να μοιραστεί τα προσωπικά του στοιχεία, όπως το email ID. Για τα εμπορικά σήματα, είναι ένας σχετικά φθηνός τρόπος για να αυξήσουν την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι ενέργειες των χρηστών, όπως το "like" και ο σχολιασμός, δίνουν στη σελίδα μια τεράστια ώθηση προβολής.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δημοτικότητα των giveaways, οι απατεώνες έχουν πηδήξει και αυτοί στο βαγόνι. Οι απάτες με τα δώρα περιλαμβάνουν ψεύτικα μηνύματα για δώρα που κατευθύνουν τους χρήστες σε αμφίβολους ιστότοπους που παριστάνουν τις πραγματικές μάρκες. Οι σκοποί τους είναι δυσοίωνοι, για παράδειγμα, η κλοπή προσωπικών πληροφοριών για να στοχεύσουν τους χρήστες με απάτες, η μόλυνση των συσκευών τους με ιούς ή το να τους κάνουν να εγγραφούν σε ανεπιθύμητες συνδρομές.
Έχουμε συναντήσει αρκετές απάτες WhatsApp Giveaway τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι απατεώνες παρίσταναν γνωστές μάρκες όπως η Amazon και η Adidas. Αυτές οι απάτες στοχεύουν ειδικά στις γυναίκες, ισχυριζόμενες ψευδώς ότι η μάρκα διοργανώνει ένα δώρο για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.
Πάρτε το παρακάτω παράδειγμα ενός ψεύτικου Amazon Women's Day Giveaway που κυκλοφορούσε στο WhatsApp πέρυσι.
Φαίνεται αρκετά πειστικό με την πρώτη ματιά, αλλά ο σύνδεσμος που περιλαμβάνεται σε αυτό είναι ένας σύντομος σύνδεσμοςTinyurl που οδηγεί σε μια ψεύτικη σελίδα του Amazon. Περιέργως, ο σύνδεσμος μπορούσε να ανοίξει μόνο σε smartphones - όχι σε υπολογιστές - και η σελίδα δημιουργήθηκε για να κλέψει τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.
Παρομοίως, δείτε τα παραδείγματα απάτης στο WhatsApp για την Ημέρα της Γυναίκας της Adidas.
Τα μηνύματα δείχνουν το λογότυπο της Adidas και υποστηρίζουν ότι "η Adidas χαρίζει 1 εκατομμύριο ζευγάρια παπούτσια". Η πραγματικότητα είναι ότι η Adidas δεν έχει διοργανώσει ποτέ τέτοια δωρεά. Οι σύνδεσμοι στα μηνύματα είναι τυχαίοι τομείς "buzz" που οδηγούν σε κακόβουλους ιστότοπους.
Η προστασία σας από τις απάτες WhatsApp Giveaway της Ημέρας της Γυναίκας είναι απλή, αν γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε τους κακόβουλους συνδέσμους. Λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα σημεία όταν λαμβάνετε προωθήσεις στο WhatsApp σχετικά με δώρα:
Τα παραδείγματα των απάτης WhatsApp Giveaway της Amazon και της Adidas για την Ημέρα της Γυναίκας μας δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν οι απατεώνες. Τα ονόματα των εμπορικών σημάτων μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι μέθοδοί τους συχνά παραμένουν οι ίδιες. Με αυτή τη γνώση, μπορείτε τώρα να αποφύγετε παρόμοιες απάτες με giveaway που μπορεί να έχετε πέσει θύμα.