Μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα που πληρώνει μερικά δολάρια είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε στο διάλειμμα για τσάι ή στο μεσημεριανό γεύμα χωρίς να ιδρώσετε. Οι διαδικτυακές έρευνες μάρκετινγκ πληρώνουν κατά μέσο όρο 1-3 δολάρια.
Γιατί, λοιπόν, μπορεί να είναι επικίνδυνο;
Ορισμένες έρευνες έχουν στηθεί ως σκόπιμες απάτες για να σας προσελκύσουν με υποσχέσεις για δώρα και μετρητά. Οι απάτες σε έρευνες συμβαίνουν όταν ψεύτικες εταιρείες μάρκετινγκ προσπαθούν να σας πιέσουν για άλλα προϊόντα από αυτά που αρχικά αποκαλύφθηκαν. Ο στόχος του απατεώνα είναι να πάρει τα οικονομικά σας στοιχεία και στη συνέχεια να σας στοχοποιήσει με άλλες απάτες, όπως απάτη με συνδρομές, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι απάτης ερευνών:
- Έρευνες που σας προωθούν άλλα προϊόντα από το αρχικό που σας αποκαλύφθηκε και στη συνέχεια σας πείθουν να τα αποκτήσετε σε μια περιορισμένη περίοδο προσφοράς.
- Εκείνες που σας ζητούν να πληρώσετε πρώτα, ενώ σας υπόσχονται ένα δώρο ή βραβείο για την ολοκλήρωση της έρευνας.
Οποιαδήποτε από αυτές τις απάτες μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωτικών προσωπικών δεδομένων ή χρημάτων.
Σημάδια απάτης έρευνας
Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αναγνωρίσετε μια απάτη με έρευνες:
- Σας ζητά να πληρώσετε ένα τέλος αποστολής για να πάρετε το δώρο ή το βραβείο που κερδίσατε κατά την ολοκλήρωση της έρευνας.
- Σας προωθεί άλλα προϊόντα από αυτά που σας γνωστοποιήθηκαν αρχικά στην αρχή.
- Έρευνες που προσφέρουν ακριβά δώρα όπως iPad και εισιτήρια κρουαζιέρας για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων τους.
Πώς ξεκινούν οι απάτες ερευνών;
Οι απάτες ερευνών σας παρουσιάζονται με διάφορα σχήματα και μορφές, αλλά οι πιο συνηθισμένες θα μοιάζουν ως εξής:
- Πιο πρόσφατα, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτών μηνυμάτων που υποδύονται τις επικοινωνίες της Moderna /Astra Zeneca/Pfizer, ζητώντας σχόλια σχετικά με τις λήψεις COVID-19. Συνήθως, τα ψεύτικα μηνύματα ερευνών εμφανίζονται να προέρχονται από δημοφιλείς αλυσίδες λιανικής πώλησης, τράπεζες, υπηρεσίες streaming και άλλα.
- Με την ολοκλήρωση της έρευνας, σας ζητείται να εισάγετε τον ταχυδρομικό σας κώδικα και το email σας για να κερδίσετε κάποιο δώρο ή χρηματικό έπαθλο.
- Μετά την εισαγωγή αυτών των στοιχείων, σας ζητείται να εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας για να πληρώσετε τα έξοδα αποστολής του βραβείου σας.
- Οι προσφορές για συμμετοχή σε κληρώσεις είναι επίσης συνηθισμένες.
Σημειώστε ότι ο στόχος όλων αυτών είναι να σας κάνουν να δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, το email σας ή το πραγματικό σας όνομα. Μόλις οι απατεώνες τα αποκτήσουν αυτά, μπορούν να σας κοροϊδέψουν πολύ χειρότερα.
Πώς να προστατευτείτε από απάτες ερευνών
- Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το προσωπικό ή το εργασιακό σας email για διαδικτυακές έρευνες, ακόμη και αν αυτές πληρώνουν. Πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την ταυτοποίησή σας και για οικονομικά θέματα δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε στο διαδίκτυο αδιακρίτως.
- Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ερευνών που αποστέλλονται από άλλους. Οι ψεύτικες έρευνες συχνά απαιτούν να κοινοποιηθεί ο σύνδεσμος σε 5-20 άτομα για να διεκδικήσουν το ανύπαρκτο έπαθλο.
- Μην προχωράτε σεέρευνες που απαιτούν να εγγραφείτε για άλλα προϊόντα. Πρόκειται απλώς για μια έρευνα.
- Ελέγξτε την αξιολόγηση της εταιρείας ερευνών στο Better Business Bureau - BBB. Αυτό θα μπορούσε να σας δώσει ένα μέτρο της νομιμότητάς της.
- Ελέγξτε το όνομα και τον τίτλο του υπεύθυνου επικοινωνίας που διεξάγει την έρευνα, αν δίνεται. Επίσης, αναζητήστε στο Google την εταιρεία για να μάθετε τους εργαζόμενους και τις κριτικές σχετικά με αυτήν στο διαδίκτυο.
- Ποτέ μην πληρώνετε για να συμμετάσχετε σε μια έρευνα, ακόμη και όταν υπόσχονται μεγάλα βραβεία ή μετρητά.
- Ελέγξτε αν η εταιρεία διεξαγωγής ερευνών είναι συνδεδεμένη με το Συμβούλιο Αμερικανικών Οργανισμών Έρευνας Ερευνών - CASRO.
- Ελέγξτε αν υπάρχει πολιτική απορρήτου πριν δώσετε τα στοιχεία σας σε μια αξιόπιστη εταιρεία ερευνών. Με αυτόν τον τρόπο έχετε νομική προστασία. Αποφύγετε τις έρευνες χωρίς τέτοια πολιτική.