Πρόσφατα έλαβα μια πληροφορία σχετικά με μια σειρά από σελίδες απάτης στο Facebook που λειτουργούν με το όνομα "Ανθρωπιστική οικονομική βοήθεια" ή κάποια παραλλαγή του. Οι σελίδες αυτές έγιναν αντιληπτές από την scamfighter Kristen, η οποία βοηθά στη διαχείριση της ομάδας Global Scam Fighters του ScamAdviser στο Facebook. Αποφάσισα να εμβαθύνω περισσότερο για να καταλάβω πώς οι άνθρωποι εξαπατώνται μέσω αυτών των σελίδων.
Μια αναζήτηση για "Ανθρωπιστική οικονομική βοήθεια" στο Facebook φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από σελίδες που ισχυρίζονται ότι σχετίζονται με τα Ηνωμένα Έθνη και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών (DHSS). Οι σελίδες δεν έχουν σχεδόν καθόλου likes και έχουν δημιουργηθεί το 2021 ή το 2022. Έχουν εικόνες προφίλ Αμερικανών πολιτικών και έχουν ορίσει την κατηγορία της σελίδας σε "Κυβερνητικός οργανισμός" ή "Οικονομική υπηρεσία".
Ακολουθούν οι σελίδες που βρήκα:
Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι όσο πιο απελπισμένο είναι ένα άτομο, τόσο πιο ευάλωτο είναι σε απάτες. Αυτές οι σελίδες φαίνεται να στοχεύουν σε άτομα που έχουν επείγουσα ανάγκη από χρήματα. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι οι σελίδες αυτές έχουν δημιουργηθεί για να παρασύρουν όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια σε απάτες με προκαταβολές.
Τα στοιχεία επικοινωνίας που αναφέρονται στις σελίδες καθιστούν προφανές ότι δεν σχετίζονται με καμία οργάνωση. Χρησιμοποιούνται δωρεάν ταυτότητες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εικονικές τηλεφωνικές γραμμές, τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία των απατεώνων που δραστηριοποιούνται από την Αφρική και την Ασία.
Οι σελίδες περιέχουν συναισθηματικά φορτισμένες βίντεο-μαρτυρίες υποτίθεται από άτομα που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από αυτές τις σελίδες. Ωστόσο, είναι κοινή πρακτική των απατεώνων να απαιτούν βίντεο από τα θύματα αν θέλουν να λάβουν τις (ανύπαρκτες) επιχορηγήσεις. Τα βίντεο είναι γενικά και μπορούν να βρεθούν σε πολλές σελίδες.
Το παραπάνω βίντεο έχει ένα συγκλονιστικό σχόλιο από κάποιον που ζητάει βοήθεια από τη σελίδα απάτης, αφού εξαπατήθηκε για 1.500 δολάρια από ένα διαφορετικό σύνολο απατεώνων. Ο απατεώνας της ανθρωπιστικής βοήθειας προσπαθεί να τους παγιδεύσει λέγοντας ψέματα ότι οι άλλες σελίδες λειτουργούν από "διαδικτυακούς απατεώνες".
Η πιο δημοφιλής σελίδα είναι αυτή που ονομάζεται "Ανθρωπιστική οικονομική βοήθεια" με 183 likes. Βρήκα μια ανάρτηση στη σελίδα γραμμένη στα ρωσικά που αναφέρει έναν γαλλικό αριθμό τηλεφώνου που χρησιμοποιείται για μηνύματα στο WhatsApp.
Ωστόσο, ο έλεγχος των πληροφοριών της σελίδας αποκαλύπτει ότι η διαχείρισή της γίνεται από το Μπενίν, μια χώρα της Αφρικής διαβόητη για απάτες με προκαταβολές. Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι αυτές οι σελίδες υπάρχουν με σκοπό την εξαπάτηση χρηστών του Facebook που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από χρήματα.
Τα στοιχεία της σελίδας δείχνουν ότι ορισμένες από αυτές τις σελίδες λειτουργούν για περισσότερο από ένα χρόνο. Παρόλο που είναι προφανές σε οποιονδήποτε με εκπαιδευμένο μάτι ότι οι σελίδες είναι απάτες και δεν υπάρχουν για να παρέχουν οικονομική βοήθεια, συνεχίζουν να παραμένουν ακόμη και μετά την αναφορά τους.
Στο προηγούμενο άρθρο μου 4 λόγοι για τους οποίους είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν οι διαδικτυακές απάτες, ένας από τους σημαντικότερους λόγους που συζητήθηκαν ήταν η αδράνεια των εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Οι σελίδες που αναφέρονται στο άρθρο έχουν αναφερθεί από αρκετούς scamfighters αλλά συνεχίζουν να παραμένουν ψηλά. Φαίνεται ότι το Facebook δεν συμφωνεί ότι πρόκειται για απάτες ή δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των χρηστών του. Οι εξελιγμένοι αλγόριθμοί τους κατά της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και της απάτης είναι προφανές ότι δεν λειτουργούν αρκετά καλά.
Οι απατεώνες τείνουν πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά από την τεχνολογία καταπολέμησης της απάτης, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια απάτη δεκαετιών όπως αυτή να επιτρέπεται να λειτουργεί ανοιχτά στο Facebook.
Δυστυχώς, η κατάργηση των σελίδων είναι εντελώς στη διακριτική ευχέρεια του Facebook. Η μόνη ενέργεια που μπορούν να κάνουν οι χρήστες είναι να αναφέρουν τη σελίδα. Μπορείτε να αναφέρετε τις σελίδες ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Μετά από αυτό το σημείο, το αν η σελίδα θα καταργηθεί ή θα παραμείνει, είναι εντελώς στο χέρι του Facebook, αλλά μπορείτε να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι κάνατε το καθήκον σας.