Η ευκαιρία να ταξιδέψετε στο εξωτερικό μπορεί να είναι συναρπαστική. Αλλά η χαρά μπορεί να μετατραπεί σε θλίψη αν πέσετε θύμα απάτης με τη βίζα. Μπορεί να χάσετε τα χρήματά σας και να σας κλέψουν την ταυτότητα πριν το καταλάβετε!
Κάθε φορά που σας δίνεται η ευκαιρία να υποβάλετε αίτηση για βίζα εργασίας ή ταξιδιωτική βίζα, να είστε σε επιφυλακή! Ορισμένες από τις πιο πειστικές και επιτυχημένες απάτες που έχουν γίνει ποτέ αφορούν απάτες με βίζες.
Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για βίζα με δύο τρόπους:
- Πηγαίνετε στην πρεσβεία της χώρας στην οποία πρόκειται να ταξιδέψετε. Αν θέλετε να πάτε στον Καναδά, απλά επισκεφθείτε την καναδική πρεσβεία, αν τις ΗΠΑ τότε πήγαινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ και ούτω καθεξής.
- Πληρώστε έναν πράκτορα για να υποβάλει αίτηση εκ μέρους σας. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι απατεώνες
Στην περίπτωση μιας βίζας εργασίας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τις άδειες εργασίας. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να λάβετε βίζα εργασίας μόνο εάν μια εταιρεία που εδρεύει στη χώρα αυτή είναι πρόθυμη να εγγυηθεί και να πληρώσει για εσάς. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτετε ειδικές και σπάνιες δεξιότητες που δεν είναι διαθέσιμες στην ίδια τη χώρα. Εάν μια εταιρεία σας προσκαλέσει να έρθετε να εργαστείτε γι' αυτήν σε μια πλούσια χώρα, βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία υπάρχει.
Αν η εταιρεία θέλει να σας χρεώσει έξοδα εκπαίδευσης, βίζας ή ταξιδιού, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για απάτη.
Σε γενικές γραμμές, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μην χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία έκδοσης βίζας από πράκτορα. Υπάρχουν πολλές νόμιμες υπηρεσίες θεώρησης, αλλά χρεώνουν ένα ποσό επιπλέον του κόστους της θεώρησης. Χρησιμοποιούνται κυρίως από επιχειρηματίες που δεν έχουν το χρόνο να επισκεφθούν την πρεσβεία. Η γραφειοκρατία που πρέπει να συμπληρωθεί είναι ωστόσο η ίδια. Έτσι, αν έχετε χρόνο, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε απευθείας την πρεσβεία.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πώς να παραγγείλετε τη βίζα σας (ηλεκτρονικά) μέσω αυτού του συνδέσμου.
Πώς να αναγνωρίζετε τις υπηρεσίες θεωρήσεων απάτης
- Μη κυβερνητικές επεκτάσεις: Οι νόμιμοι ιστότοποι για ηλεκτρονικές υπηρεσίες θεωρήσεων θα έχουν πιθανότατα το ".gov" μέσα τους. Αυτό δείχνει ότι πρόκειται για έναν κυβερνητικό ιστότοπο. Και έχουν τα σωστά αρχικά της χώρας. Για παράδειγμα, ".gov" για τις ΗΠΑ, "gov.uk" για το Ηνωμένο Βασίλειο, "gov.au" για την Αυστραλία και "gc.ca" για τον Καναδά. Ακολουθεί πλήρης κατάλογος με τις χρήσιμες επεκτάσεις ιστού και τη σημασία τους.
- Αντιεπαγγελματική εμφάνιση και αίσθηση: Μια ολόκληρη κυβέρνηση δεν θα είχε έναν κακοσχεδιασμένο δικτυακό τόπο μετανάστευσης ή πρεσβείας. Τα ορθογραφικά λάθη, η κακή γραμματική και ένας κακοφτιαγμένος ιστότοπος θα πρέπει να είναι η πρώτη σας κόκκινη σημαία.
- Κακές κριτικές: Ελέγξτε τον ιστότοπο στο Google, το Trustpilot και το Sitejabber για κριτικές. Οι ύποπτοι ιστότοποι γίνονται εύκολα γνωστοί από το τι έχουν βρει και πει άλλοι γι' αυτούς. Επίσης, ελέγξτε τη βαθμολογία εμπιστοσύνης του ιστότοπου στο Scamadviser.
- Ασαφείς αποποιήσεις ευθυνών και όροι κράτησης: Οι νόμιμες τοποθεσίες για τη βίζα έχουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αίτηση που σας δηλώνουν με σαφήνεια. Δεν υπάρχουν κρυφές απαιτήσεις. Όλα όσα χρειάζονται είναι διευκρινισμένα για εσάς.
- Ασαφείς χρεώσεις υπηρεσιών: Οι γνήσιοι ιστότοποι θεωρήσεων αναφέρουν εξ αρχής όλα τα έξοδα για τη βίζα σας. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις με κρυφές χρεώσεις. Εάν κατά τη διαδικασία της αίτησης και της επεξεργασίας της βίζας σας συναντάτε συνεχώς νέα τέλη, μπορεί να σας εξαπατούν. Επίσης, δηλώνουν ότι δεν είναι κυβερνητικός ιστότοπος και χρεώνουν ένα τέλος υπηρεσιών επιπλέον του κόστους της βίζας.
- Πίεση χρόνου: ΜΗΝ ενδίδετε σε αιτήσεις που υποβάλλονται υπό πίεση. Οι απατεώνες της βίζας γνωρίζουν ότι αν αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε προσεκτικά τα έγγραφά τους, μπορεί να παρατηρήσετε κάτι ύποπτο. Στόχος τους είναι να σας κάνουν να συμπληρώσετε τα έντυπα βιαστικά. Ως δόλωμα χρησιμοποιείται η υπόσχεση έκπτωσης για μια βιαστική αίτηση.
- Αδικαιολόγητο αίτημα υποβολής αίτησης: Φαίνεται πολύ προφανές για να το πείτε, αλλά είναι μάλλον κακή ιδέα να απαντήσετε σε μια αίτηση θεώρησης για την οποία δεν κάνατε πρώτα αίτηση. Εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας υπόσχεται μια αμερικανική πράσινη κάρτα, την οποία δεν ζητήσατε συγκεκριμένα, πιθανώς πρόκειται για απάτη με βίζα. Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσετε είναι πώς πήραν το email σας αρχικά.
Εάν λάβετε ένα email ότι κερδίσατε και δεν συμμετείχατε ή δεν παίξατε, σας έχουν στήσει παγίδα. ΜΗΝ απαντήσετε.
- Φθηνότερη βίζα: Κάθε ιστότοπος που σας προσφέρει έκπτωση στα γνωστά συνήθη τέλη είναι απάτη. Αν δείτε ότι η Visa που είναι γνωστό ότι κοστίζει 60 δολάρια προσφέρεται με 30 δολάρια, και μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, πρόκειται για απάτη.
- Εγγυημένη Visa: Κανένας πράκτορας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η αίτησή σας για βίζα θα εγκριθεί. Για τον απλούστατο λόγο ότι η πρεσβεία και όχι ο πράκτορας είναι αυτός που εξετάζει τις αιτήσεις. Οι πρεσβείες δεν εγγυώνται ότι οι αιτήσεις θεώρησης θα εγκριθούν.
Τέλος, μην δίνετε τα στοιχεία του διαβατηρίου σας, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού σε καμία ιστοσελίδα για την αίτηση θεώρησης, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι αξιόπιστη. Ακολουθούν περισσότερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τις απάτες με τη βίζα και τους ψεύτικους ιστότοπους.