Σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - είτε πρόκειται για το Facebook, το Instagram, το Twitter, το Pinterest, το LinkedIn ή κάποιο από τα αμέτρητα άλλα. Η δημιουργία λογαριασμού σε αυτούς τους ιστότοπους είναι δωρεάν. Ωστόσο, υπάρχουν κρυφές αγορές κρυμμένες σε κοινή θέα που ασχολούνται με την αγορά και την πώληση λογαριασμών κοινωνικών μέσων. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο γιατί υπάρχουν αυτές οι αγορές.
Κοιτάζοντας τους Όρους χρήσης και τα έγγραφα των συμφωνιών χρήσης διαφόρων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι λογαριασμοί δεν πρέπει να αγοράζονται ή να πωλούνται για κανέναν λόγο. Αυτές είναι οι πολιτικές ορισμένων δημοφιλών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης:
Facebook:
Instagram:
Twitter:
Linkedin:
Παρά το γεγονός ότι οι όροι χρήσης όλων των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν σαφώς ότι η αγορά και η πώληση λογαριασμών απαγορεύεται αυστηρά, οι αγορές κοινωνικών μέσων ευδοκιμούν λόγω της σημαντικής ζήτησης για αγορά λογαριασμών. Εμβαθύνοντας σε αυτόν τον κόσμο, διαπιστώνουμε ότι οι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται συχνά για κακόβουλους σκοπούς.
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους αποκτώνται οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω των πωλητών οι οποίοι κερδίζουν εισόδημα από την "μεταπώληση" λογαριασμών, δηλαδή παίρνουν έναν λογαριασμό με χαμηλό αριθμό ακολούθων, αυξάνουν τους ακολούθους και στη συνέχεια τον πωλούν. Αν και μπορεί να ακούγεται ακίνδυνο, οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι "flippers" είναι σχεδόν πάντα spammy, αν όχι scammy.
Για παράδειγμα, μπορεί να δημοσιεύουν ψεύτικα δώρα για να παροτρύνουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τον λογαριασμό και να καλέσουν και άλλους να κάνουν το ίδιο για να κερδίσουν ένα ανύπαρκτο βραβείο. Προσποιούνται ακόμη και διασημότητες για να αποκτήσουν γρήγορα οπαδούς πριν βάλουν τον λογαριασμό προς πώληση. Αφού πωληθεί, ο λογαριασμός αυτός στη συνέχεια υφίσταται πλήρη αναμόρφωση όσον αφορά τα στοιχεία της σελίδας, την εικόνα προφίλ κ.λπ. και όλες οι προηγούμενες αναρτήσεις διαγράφονται.
Το μόνο πράγμα που παραμένει από την "προηγούμενη ζωή" του λογαριασμού είναι οι ακόλουθοι, οι οποίοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν ότι η σελίδα που ακολουθούσαν νωρίτερα έχει πλέον εντελώς διαφορετική ταυτότητα.
Ο δεύτερος τρόπος, ο οποίος είναι πιο συνηθισμένος, είναι η αγορά χακαρισμένων λογαριασμών από "μεταπωλητές". Καθώς πολλοί άνθρωποι κάνουν το βασικό αμάρτημα του διαδικτύου να χρησιμοποιούν βασικούς κωδικούς πρόσβασης για να μην τους ξεχνούν, οι χάκερ μπορούν εύκολα να μπουν στους λογαριασμούς δοκιμάζοντας κοινούς κωδικούς πρόσβασης όπως 123456, qwerty, password123 και παρόμοια.
Μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν μια επίθεση "ωμής βίας" δοκιμάζοντας χιλιάδες συνδυασμούς κωδικών πρόσβασης μέσα σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό. Καθώς οι περισσότεροι χρήστες αμελούν να ενεργοποιήσουν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, αυτό απλώς διευκολύνει τη δουλειά των χάκερ. Μόλις αποκτήσουν πρόσβαση, απλά αλλάζουν το αναγνωριστικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον κωδικό πρόσβασης, αποκλείοντας έτσι τον αρχικό χρήστη.
Σπάνια, οι χάκερ καταφέρνουν να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στη βάση δεδομένων μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και να κλέψουν τα στοιχεία λογαριασμού χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων, χρηστών. Μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων όλων των εποχών σημειώθηκε το 2016, κατά την οποία οι χάκερς πήραν στα χέρια τους τα στοιχεία 412,2 εκατομμυρίων λογαριασμών στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Adult FriendFinder.
Παραδόξως, η πώληση λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μια παράνομη δραστηριότητα που παραπέμπεται στο Dark Web. Ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι υπάρχουν ιστότοποι που ασχολούνται με την εμπορία λογαριασμών κοινωνικών μέσων σε κοινή θέα. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ιστότοπων έχουν επικοινωνήσει ακόμη και μαζί μας για επαλήθευση, ισχυριζόμενοι ότι οι υπηρεσίες τους είναι νόμιμες, παρόλο που αυτό σαφώς δεν ισχύει.
Υπάρχουν ιστότοποι που πωλούν λογαριασμούς μόνο για συγκεκριμένους ιστότοπους, όπως το Facebook, ενώ άλλοι προσφέρουν πακέτα λογαριασμών για διάφορους ιστότοπους.
Αυτά τα καταστήματα είναι εξελιγμένα και επιτρέπουν στους αγοραστές να επιλέγουν λογαριασμούς σύμφωνα με κριτήρια όπως ο αριθμός των οπαδών και ο προϋπολογισμός τους.
Το κόστος ενός λογαριασμού μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο 5 δολάρια και να φτάσει τα 500 δολάρια αν έχει χιλιάδες οπαδούς. Υπάρχουν ακόμη και εκπτώσεις για την αγορά λογαριασμών χύμα.
Δίνουν επίσης συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε την απαγόρευση του λογαριασμού, γεγονός που δείχνει σαφώς την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την αμφίβολη φύση των υπηρεσιών τους.
Ενώ ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες τηρούν την υπόσχεσή τους, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το κάνουν. Καθώς το ίδιο το εμπόριο είναι παράνομο, είναι εύκολο για τους απατεώνες να πάρουν χρήματα με το πρόσχημα της πώλησης λογαριασμών και να το σκάσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα υπάρχει χώρος για καταγγελία, καθώς δεν πρόκειται για νόμιμη συναλλαγή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λογαριασμοί αγοράζονται απλώς για λόγους ματαιοδοξίας. Η δημιουργία ενός ακόλουθου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύσκολη, αλλά οποιοσδήποτε έχει χρήματα να διαθέσει μπορεί να αγοράσει έναν λογαριασμό με μερικές χιλιάδες ενσωματωμένους ακόλουθους, δίνοντας την εξωτερική εμφάνιση δημοτικότητας. Αυτοί οι λογαριασμοί ματαιοδοξίας μπορούν να αγοραστούν είτε από ιδιώτες είτε από εμπορικές επωνυμίες που επιθυμούν να κόψουν δρόμο. Στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικό, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να εμπιστεύονται αδικαιολόγητα την μάρκα λόγω της αντιληπτής δημοτικότητάς της.
Προσπαθήσαμε να παρακαλέσουμε έναν από τους ιδιοκτήτες του ιστότοπου σχετικά με το πώς οι υπηρεσίες τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για νόμιμους σκοπούς. Αντί να παρουσιάσουν πειστικές απαντήσεις, παρέκλιναν σε άσχετα θέματα, ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκαν ότι οι υπηρεσίες τους παραβιάζουν τις πολιτικές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στο Scamadviser, έχουμε παρατηρήσει ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των λογαριασμών χρησιμοποιείται για σκοπούς απάτης. Οι συνήθεις απάτες που εκτελούνται με τη χρήση ψεύτικων λογαριασμών περιλαμβάνουν τις απάτες απατεώνων, όπου ο απατεώνας προσποιείται ότι είναι στενό μέλος της οικογένειας ή φίλος και ζητά να του αποσταλούν χρήματα για μια επείγουσα κατάσταση. Μπορεί επίσης να τους παροτρύνει να επενδύσουν σε μια ψεύτικη εταιρεία προσποιούμενοι ότι έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα κέρδη από την "αξιόπιστη" επενδυτική εταιρεία.
Οι αγορασμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται επίσης εκτενώς από απατεώνες με προκαταβολική αμοιβή για να προσεγγίσουν τυχαίους χρήστες και να ζητήσουν χρήματα για διάφορους λόγους, όπως για να λάβουν τα κέρδη μιας ψεύτικης λοταρίας ή στο πλαίσιο μιας απάτης ρομαντικών σχέσεων.
Αυτοί οι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται επίσης για να παραπλανήσουν τους χρήστες στην πλατφόρμα, συντονίζοντας "καταιγίδες" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνουν ένα συγκεκριμένο θέμα να γίνει trend για λόγους μάρκετινγκ ή πολιτικούς, ακολουθώντας μαζικά εμπορικά σήματα/διασημότητες και οδηγώντας την κυκλοφορία σε κακόβουλους ιστότοπους. Στο Quora, οι αγορασμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται από απατεώνες επενδύσεων και ανάκτησης για την ανάρτηση διαφημιστικών ανεπιθύμητων μηνυμάτων μεταμφιεσμένων ως απάντηση σε μια ερώτηση. Μια άλλη συνήθης χρήση αγορασμένων λογαριασμών είναι η συγγραφή ψεύτικων κριτικών.
Υπάρχουν μερικά αποκαλυπτικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε για να διαπιστώσετε αν ένας λογαριασμός είναι ψεύτικος:
Κανένας λογαριασμός δεν είναι απολύτως ασφαλής από την παραβίαση, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά σημαντικό να ασφαλίσετε το λογαριασμό σας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές μπορείτε να διασφαλίσετε σε μεγάλο βαθμό ότι δεν θα χάσετε ποτέ τον έλεγχο του λογαριασμού σας:
Τώρα που γνωρίζετε τα γεγονότα σχετικά με τα κλεμμένα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να είστε προσεκτικοί αν λαμβάνετε περίεργα αιτήματα από άτομα που γνωρίζετε και επίσης αν αρχίσουν να δημοσιεύουν για πράγματα που δεν θα έκαναν ποτέ πριν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλίσει τον λογαριασμό σας, ώστε οι άνθρωποι γύρω σας να μην πέσουν στην παγίδα μιας απάτης από κάποιον που προσποιείται ότι είναι εσείς.