Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ως Πώς να αποφύγετε την απάτη όταν κάνετε φιλανθρωπίες από τον εμπειρογνώμονα και σύμβουλο για θέματα κυβερνοασφάλειας Joseph Steinberg
Η Τρίτη των Δωρεών είναι κοντά μας... και, το ίδιο και πολλοί εγκληματίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το αίσθημα γενναιοδωρίας των ανθρώπων.
Ενώ οι κακοποιοί διαπράττουν απάτες που σχετίζονται με τη φιλανθρωπία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, γνωρίζουν ότι το πνεύμα των γιορτών γενικά και η συγκεντρωμένη εστίαση στη φιλανθρωπία την Τρίτη των Δώρων ειδικά, βελτιώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, επομένως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι τα φιλανθρωπικά μας δολάρια θα φτάσουν στους σωστούς προορισμούς και θα κάνουν πραγματικά καλό, αντί να πλουτίζουν τους εγκληματίες.
Ακολουθούν 9 τρόποι προστασίας από απάτες που σχετίζονται με φιλανθρωπίες:
Πριν δώσετε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που ζητά δωρεές αλλά για την οποία γνωρίζετε ελάχιστα, επιβεβαιώστε την αξία της οντότητας με το Better Business Bureau, το Charity Navigator ή άλλη νόμιμη υπηρεσία πληροφοριών για φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Το άνοιγμα της πόρτας σε αγνώστους είναι επικίνδυνο. Ζητήστε από τους επίδοξους επισκέπτες να αφήσουν πληροφορίες σχετικά με τη φιλανθρωπική οργάνωση για την οποία συγκεντρώνουν και ερευνήστε την στο διαδίκτυο.
Ξεκινήστε την επικοινωνία με μια φιλανθρωπική οργάνωση μέσω του ιστότοπου/του καταχωρημένου αριθμού τηλεφώνου/της φυσικής διεύθυνσης/των επίσημων λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ποτέ μην στέλνετε στοιχεία πληρωμής σε οποιονδήποτε ξεκινάει την επικοινωνία μαζί σας και ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί μια φιλανθρωπική οργάνωση. Εάν λάβετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτό μήνυμα με το οποίο ζητούνται χρήματα, μην απαντήσετε- αναζητήστε τη φιλανθρωπική οργάνωση στο διαδίκτυο και επικοινωνήστε απευθείας μαζί της. Αν κάποιος σας τηλεφωνήσει ζητώντας σας δωρεά και ενδιαφέρεστε να δώσετε, μην δώσετε σχετικές πληροφορίες στον καλούντα - αντιθέτως, δηλώστε ευγενικά ότι, για λόγους ασφαλείας, θα καλέσετε τον αριθμό που αναγράφεται στον ιστότοπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης για να κάνετε τη συνεισφορά σας (και μην ξεχάσετε να το κάνετε). Κάποιοι προτείνουν να ζητήσετε απλώς από τους καλούντες να τους στείλουν πληροφορίες μέσω ταχυδρομείου- μια τέτοια προσέγγιση είναι αποδεκτή εφόσον ο καλούντας έχει ήδη τη διεύθυνσή σας, αλλά, προσέξτε να μην δώσετε στους καλούντες πληροφορίες που δεν έχουν ήδη. (Σημειώστε: Μια απάτη φιλανθρωπική οργάνωση μπορεί επίσης να σας στείλει ταχυδρομικά προσκλήσεις - γι' αυτό να είστε προσεκτικοί πριν στείλετε πίσω χρήματα).
Εάν μια φιλανθρωπική οργάνωση ισχυρίζεται ότι το 100% των δωρεών πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, σκεφτείτε να ρωτήσετε πώς είναι δυνατό ένα τέτοιο επίτευγμα. Μήπως η φιλανθρωπική οργάνωση λειτουργεί χωρίς προϋπολογισμό; Ποιος πληρώνει για την τηλεφωνική γραμμή που χρησιμοποιείται για τις εκκλήσεις ή/και για τον ιστότοπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης;
Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα που σας αποστέλλονται και τα οποία φαίνεται να ζητούν φιλανθρωπικές δωρεές - είτε τα αιτήματα φθάνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γραπτού μηνύματος ή μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν τέτοια μηνύματα για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό ή/και να προκαλέσουν άλλες βλάβες.
Όποτε είναι δυνατόν, κάντε συνεισφορές χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα και όχι χρεωστική κάρτα, κρυπτονόμισμα, επιταγή ή μετρητά. Εάν διαπιστώσετε ότι μια συνεισφορά έγινε με ψευδή προσχήματα, μπορείτε να αμφισβητήσετε τη σχετική χρέωση. Η χρήση αριθμών πιστωτικής κάρτας μιας χρήσης είναι ακόμη καλύτερη, τόσο για την πρόληψη της απάτης όσο και για τη βοήθεια των αρχών στη σύλληψη εγκληματιών.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν φυσικές διευθύνσεις με έδρα τις ΗΠΑ. Επίσης, σημειώστε ότι οι περισσότερες μη πανεπιστημιακές φιλανθρωπικές οργανώσεις χρησιμοποιούν διευθύνσεις .org και όχι .com ή .edu.
Οι ευμεγέθεις φιλανθρωπικοί οργανισμοί απασχολούν επαγγελματίες- τα σχετικά φυσικά και διαδικτυακά έντυπα θα πρέπει να εμφανίζονται ως τέτοιοι. Ορθογραφικά λάθη, γραμματικά λάθη, κακή χρήση ιδιωματισμών, γραπτά που φαίνεται να έχουν μεταφραστεί αυτόματα ή να έχουν γραφτεί χωρίς γνώση του "πώς μιλούν πραγματικά οι άνθρωποι", ή φωτογραφίες που δεν φαίνεται να ταιριάζουν με το υποτιθέμενο σχετικό περιεχόμενο είναι όλα κόκκινες σημαίες.
Είναι εύκολο να γίνει τέτοιο υλικό από νόμιμες φιλανθρωπικές οργανώσεις και να το χειραγωγήσετε για επαναχρησιμοποίηση στο πλαίσιο μιας απάτης. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι οι σύνδεσμοι εικόνων μπορεί να παραπέμπουν σε ιστότοπους που διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό.
Να έχετε μια ασφαλή Τρίτη των δωρεών!