Δεκέμβριος 6, 2021
Συγγραφέας: James Greening
Ορισμένοι τύποι διαδικτυακών απάτης, όπως το phishing, είναι απρόσωποι, καθώς δεν περιλαμβάνουν απάτες με απευθείας επαφή των απατεώνων με τα θύματά τους. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι τύποι απάτης, όπως οι απάτες Catfishing και Pig Butchering, μπορεί να είναι απίστευτα προσωπικές, καθώς οι απατεώνες έρχονται συνεχώς σε επαφή με τα θύματά τους καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μόλις ένας απατεώνας δελεάσει ένα θύμα, θα το οδηγήσει μέσω της απάτης για να το πείσει να αποχωριστεί όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές για να απομονώσουν το θύμα και να το χειραγωγήσουν ώστε να στείλει χρήματα στον απατεώνα.
Τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να εξαπατήσουν τα θύματα
Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται διάφορα ψυχολογικά τεχνάσματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων, ώστε να μην διακόψουν την επικοινωνία τους με τον απατεώνα. Εάν ένα θύμα αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι είναι θύμα απάτης, οι απατεώνες έχουν επίσης τρόπους να ενσταλάξουν φόβο για να πετύχουν το σκοπό τους.
Ακολουθούν ορισμένοι συνήθεις τρόποι με τους οποίους οι απατεώνες πείθουν και φοβίζουν τα θύματα:
- Ζητούν από το θύμα να κρατήσει τις επικοινωνίες αυστηρά εμπιστευτικές: Εάν ένα θύμα συζητήσει την κατάσταση σχετικά με τη λήψη ενός μεγάλου χρηματικού ποσού από έναν άγνωστο που γνώρισε στο διαδίκτυο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος να το ειδοποιήσει ότι πρόκειται για απάτη. Ως εκ τούτου, οι απατεώνες λένε στα θύματά τους ότι δεν πρέπει να μιλήσουν σε κανέναν άλλο για τα χρήματα.
- Παίζουν διάφορους ρόλους για να κάνουν την απάτη πειστική: Οι απατεώνες υιοθετούν ψεύτικες ταυτότητες ανθρώπων, όπως τραπεζικών υπαλλήλων, κυβερνητικών στελεχών, δικηγόρων, αστυνομικών αρχών και άλλων, για να κάνουν να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά μέρη που εμπλέκονται στη συναλλαγή. Μπορεί ακόμη και να παρέχουν πλαστά έγγραφα για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της νομιμότητας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τον ίδιο απατεώνα ή σύνολο απατεώνων που παίζουν αυτούς τους ρόλους.
- Δημιουργία ψευδούς αίσθησης επείγοντος: Είναι κοινή τακτική στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ να παρουσιάζεται μια προσφορά ως έγκυρη για "περιορισμένο μόνο χρονικό διάστημα". Όταν στους ανθρώπους δεν δίνεται αρκετός χρόνος για να ζυγίσουν όλες τις επιλογές και να πάρουν ανατροφοδότηση από άλλους, είναι πιο πιθανό να ενεργήσουν ενάντια στο συμφέρον τους. Οι απατεώνες το γνωρίζουν αυτό και θα προσποιηθούν ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι το θύμα μπορεί να χάσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό αν δεν ενεργήσει αμέσως.
- Λένε ψέματα ότι όποιος τους προειδοποιεί προσπαθεί να πάρει τα χρήματά τους: Οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να παίξουν με την απληστία των θυμάτων και να δημιουργήσουν παράνοια λέγοντας στο θύμα ότι το μέλος της οικογένειας ή ο φίλος του που προσπαθεί να το αποτρέψει από το να συνεχίσει τη συναλλαγή το κάνει επειδή θέλει τα χρήματα για τον εαυτό του.
- Λένε ψέματα ότι το μεγάλο χρηματικό ποσό απέχει μόνο μία ακόμη πληρωμή: Ο στόχος της απάτης Advance Fee Scam είναι να κλέψει τα μέγιστα χρήματα από το θύμα σε πολλαπλές συναλλαγές. Λόγω της πλάνης του βυθισμένου κόστους, τα θύματα πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο να ρισκάρουν μερικά ακόμη χρήματα, αν υπάρχει πιθανότητα να ανακτήσουν τα χρήματα που έχουν ήδη χάσει. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί στο θύμα απλώς δεν υπάρχουν.
- Προσφορά ψεύτικης επιστροφής χρημάτων: Όταν ένα θύμα απαιτεί τα χρήματά του πίσω από έναν απατεώνα, μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που θα συμφωνήσει να στείλει τα χρήματα πίσω. Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως αλλαγή γνώμης του απατεώνα, καθώς συνήθως το χρησιμοποιούν ως ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν μια απάτη με ψεύτικη επιταγή.
- Λέει ψέματα στο θύμα ότι θα συλληφθεί: Κατά τα αρχικά στάδια της απάτης, ο απατεώνας θα είναι ανένδοτος ότι η συναλλαγή στην οποία θα εμπλακεί το θύμα είναι απολύτως νόμιμη. Ωστόσο, μόλις το θύμα δείξει σημάδια ότι θέλει να υπαναχωρήσει, ο απατεώνας θα ισχυριστεί ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να συλληφθεί και να συλληφθεί λόγω του ότι η όλη συναλλαγή είναι παράνομη. Μπορεί ακόμη και να πει ότι θα σας καταγγείλει στην αστυνομία.
- Απειλεί με εκβιασμό ή σωματική βλάβη: Όταν οι απατεώνες αρχίζουν να απελπίζονται, η φιλική συμπεριφορά τους θα αλλάξει εντελώς σε εχθρική και επιθετική. Απειλούν τα θύματα με τρομερές συνέπειες, όπως να διαδοθούν ψευδείς πληροφορίες για αυτά ή να στείλουν δολοφόνο στο σπίτι τους. Καθώς τα θύματα θα έχουν στείλει στον απατεώνα προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης που περιέχουν πληροφορίες όπως το όνομα και η διεύθυνσή τους, οι απειλές μπορεί να είναι τρομακτικές.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τίποτα από όσα λένε οι απατεώνες δεν είναι αλήθεια. Είναι πάντα η ευκολότερη και ασφαλέστερη επιλογή να διακόψετε απλώς κάθε επαφή με έναν απατεώνα. Δεν έχει νόημα να διαπραγματευτείτε μαζί τους, καθώς έχουν μόνο μία πρόθεση - η οποία είναι να σας κλέψουν. Εάν συνεχίσουν να σας στέλνουν μηνύματα spam ή ακόμη και να σας απειλούν, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με την αστυνομία.