Η τεχνολογία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων παρέχει μια οδό για την αγορά και την εμπορία ψηφιακών νομισμάτων. Αυτό συμβαίνει online κυρίως μέσω πορτοφολιών κρυπτογράφησης σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και ιστότοπους κρυπτογράφησης.
Οι απάτες σε συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα αυξάνονται και μειώνονται ανάλογα με τη δημοτικότητα του ψηφιακού νομίσματος. Μετά το λανσάρισμα του Bitcoin το 2017-2018, αρκετές εξατομικευμένες απάτες εκτινάχθηκαν. Οι απάτες κρυπτογράφησης στοχεύουν κυρίως στο πορτοφόλι σας κρυπτογράφησης, όπως θα δείτε στις κοινές απάτες που παρατίθενται στη συνέχεια του άρθρου.
Σήμερα, το Bitcoin και το Ethereum είναι τα δύο πιο δημοφιλή και περιζήτητα νομίσματα λόγω της υψηλής τους αξίας.
Κάθε φορά που βλέπετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι πολύ πιθανό να έχετε γίνει στόχος απατεώνων/χακετών κρυπτογράφησης:
Αυτές οι απάτες ανταλλαγής στοχεύουν κυρίως στο ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτογράφησης.
Οι αιτήσεις για να δώσετε το PIN ή τον κωδικό πρόσβασης του πορτοφολιού σας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απατηλές. Μόλις ένας απατεώνας/χάκερ αποκτήσει τον έλεγχο του πορτοφολιού σας, θα σας ληστέψει και θα τα μεταφέρει στο δικό του ασφαλές πορτοφόλι. Ποτέ μην δίνετε τους κωδικούς ασφαλείας σας σε κανέναν.
Οι παραβιάσεις πορτοφολιού επιτυγχάνονται μέσω παραβιασμένων εφαρμογών από το Apple App store ή το Google Play Store. Αυτές οι εφαρμογές συλλέγουν και μεταβιβάζουν τα στοιχεία ασφαλείας σας σε απατεώνες. οι ηλεκτρονικές παραβιάσεις πορτοφολιών παραβιάζονται με τη χρήση διαπιστευτηρίων από ιστότοπους phishing που μιμούνται νόμιμους ιστότοπους συναλλαγών κρυπτογράφησης.
Αυτές οι τοποθεσίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες στο διαδίκτυο και εξακολουθούν να αυξάνονται. Αποφύγετε να ακολουθείτε συνδέσμους από διαδικτυακές διαφημίσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που οδηγούν σε ιστότοπους συναλλαγών κρυπτογράφησης. Οι περισσότεροι οδηγούν απλώς σε ιστότοπους phishing.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Κατεβάζετε και χρησιμοποιείτε μόνο επαληθευμένες εφαρμογές πορτοφολιών κρυπτογράφησης.
Οι απατεώνες είναι γνωστό ότι δημιουργούν διαδικτυακή αίσθηση για ορισμένα κρυπτοσυστήματα μέσω της δημοσίευσης ψευδών στοιχείων για αυτά στο Twitter χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς διασημοτήτων. Παριστάνουν γνωστές προσωπικότητες της τεχνολογικής βιομηχανίας, όπως ο Elon Musk, ο Bill Gates ή ακόμη και ο Warren Buffet. Αυτό εξυπηρετεί τον σκοπό της τεχνητής διόγκωσης της αξίας ενός νομίσματος. Η ίδια τακτική παρατηρείται και στις απάτες κρυπτογράφησης pump and dump.
Ο Steve Wozniak, συνιδρυτής της Apple, χρησιμοποιήθηκε από απατεώνες σε ένα βίντεο στο YouTube που ισχυριζόταν ότι έδινε δωρεάν δώρα Bitcoin. Το βίντεο υποσχόταν να διπλασιάσει οποιοδήποτε ποσό Bitcoin κατατεθεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση blockchain. Αλλά επρόκειτο για απάτη, καθώς όσοι κατέθεσαν απλά έχασαν τα νομίσματά τους.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην υποκύπτετε σε χειραγωγήσεις κρυπτογράφησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω λογαριασμών "διασημοτήτων".
Οι απατεώνες όντως παριστάνουν την υποστήριξη πελατών και στη συνέχεια δίνουν οδηγίες σε ανυποψίαστους πελάτες. Οι οδηγίες που δίνονται περιλαμβάνουν την παροχή πρόσβασης στα κρυπτογραφικά πορτοφόλια σας, τα οποία στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι απατεώνες για να μεταφέρουν νομίσματα στα δικά τους πορτοφόλια.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ποτέ μην μοιράζεστε τα στοιχεία σύνδεσής σας ακόμη και με την υποστήριξη πελατών.
Μια πολύ συνηθισμένη απάτη είναι η άρνηση ανάληψης των δικών σας κρυπτονομισμάτων, όπως η τράπεζα που σας αρνείται την πρόσβαση στα μετρητά του λογαριασμού σας. Αυτοί οι απατεώνες σας ζητούν να κάνετε μια μεγαλύτερη κατάθεση στο λογαριασμό σας πριν μπορέσετε να αποσύρετε αυτό που ήδη έχετε.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην καταθέτετε περισσότερα νομίσματα σε ένα πορτοφόλι όπου έχετε αρκετά για να κάνετε ανάληψη. Μπορεί να σας αρνηθούν και πάλι την πρόσβαση ή, ακόμα χειρότερα, να τα χάσετε όλα.
Ακολουθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα που έχετε στη διάθεσή σας: